Pliki STEP


Autor tematu
uzi29
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 01 paź 2012, 20:34
Lokalizacja: Rybnik

Pliki STEP

#1

Post napisał: uzi29 » 13 lut 2014, 22:30

Witam,

chciał bym się zapytać czy mając model w pliku STEP jest jakiś sposób aby dowiedzieć się w jakim programie został utworzony ??

Chodzi o to że w firmie mamy program "A" i w takim mam modelować, ale biorąc prace do domu wygodniej i szybciej jest mi modelować w programie "B".

Dostarczyć do klienta mam tylko pliki STEP.

Są jakieś sposoby aby to sprawdzić??

Pozdrawiam,
Robert



Tagi:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Pliki STEP

#2

Post napisał: kubus838 » 13 lut 2014, 22:54

uzi29 pisze:Witam,

chciał bym się zapytać czy mając model w pliku STEP jest jakiś sposób aby dowiedzieć się w jakim programie został utworzony ??

Chodzi o to że w firmie mamy program "A" i w takim mam modelować, ale biorąc prace do domu wygodniej i szybciej jest mi modelować w programie "B".

Dostarczyć do klienta mam tylko pliki STEP.

Są jakieś sposoby aby to sprawdzić??

Pozdrawiam,
Robert

Witam
Sprawdzić jakie pliki otwierają i importują programy A i B. Sprawdzić jakie pliki zapisują i eksportują programy A i B.

robert


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 14 lut 2014, 18:51

Naprawdę nie lepiej by było gdybyś napisał w jakich programach pracujesz?, mamy się domyślać czy to catia czy inne? Tak byś pewnie w chwilę pomoc otrzymał a nie programy "a""b". Czym więcej info podasz tym szybciej odpowiedź otrzymasz.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7015
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 14 lut 2014, 19:50

dance1 pisze:Naprawdę nie lepiej by było gdybyś napisał w jakich programach pracujesz?, mamy się domyślać czy to catia czy inne? Tak byś pewnie w chwilę pomoc otrzymał a nie programy "a""b". Czym więcej info podasz tym szybciej odpowiedź otrzymasz.
Istnieje przesłanka , że na program ,,a" jest licencja , a na program ,,b" nie ..... , i stąd ta konspiracja. :wink:

Mariusz.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#5

Post napisał: blue_17 » 14 lut 2014, 22:43

Niema to znaczenia wszystko zalezy od "klasy" i "inteligencji" programu bo te na prawdę dobre i drogie potrafią z modelu bryłowego odtworzyć wszystkie pośrednie operacje które zostały wykonane podczas tworzenia modelu czasami to możliwe a czasami nie.
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


Autor tematu
uzi29
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 01 paź 2012, 20:34
Lokalizacja: Rybnik

#6

Post napisał: uzi29 » 14 lut 2014, 23:18

Cały czas używałem SW i w nim dość dobrze się czuje, a ostatnio dostałem zlecenie z innej firmy gdzie korzystają z SHARK. Mam wykonać parę modeli i przesłać im w formie pliku STEP (oni pewnie dalej to przesyłają do klienta).
Najchętniej zrobił bym to w SW i zapisał do STEP.
Ale czy firma która używa programu SHARK zorientuje się po przesłanym im pliku STEP że jednak użyłem programu SW ??

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3504
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#7

Post napisał: pitsa » 15 lut 2014, 09:34

Programy zostawiają w plikach swoje "ślady". Nic nie stoi na przeszkodzie ślady te podmienić na inne.

Zrób w każdym z programów taki sam detal i porównaj pliki.

Przykładowy plik testowy z http://cax-if.org/library/index.html wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

ISO-10303-21;
HEADER;
FILE_DESCRIPTION(('Open CASCADE Model'),'2;1');
FILE_NAME('Open CASCADE Shape Model','2008-07-24T15:00:20',(
    '--- Datakit Converter ---'),('--- Datakit www.datakit.com---'),
  ' Release Version  Jun 30 2008','Open CASCADE 6.1',' ');
FILE_SCHEMA(('AUTOMOTIVE_DESIGN { 1 0 10303 214 1 1 1 1 }'));
ENDSEC;
DATA;
#1 = APPLICATION_PROTOCOL_DEFINITION('international standard',
  'automotive_design',2000,#2);
#2 = APPLICATION_CONTEXT(
  'core data for automotive mechanical design processes');
#3 = SHAPE_DEFINITION_REPRESENTATION(#4,#10);
#4 = PRODUCT_DEFINITION_SHAPE('','',#5);
#5 = PRODUCT_DEFINITION('design','',#6,#9);
#6 = PRODUCT_DEFINITION_FORMATION('','',#7);
#7 = PRODUCT('as1','as1','',(#8));
#8 = PRODUCT_CONTEXT('',#2,'mechanical');
#9 = PRODUCT_DEFINITION_CONTEXT('part definition',#2,'design');
Nie ma jednak gwarancji że struktura pliku z twojego domowego programu będzie bezproblemowa dla programu w którym masz wykonać modele.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7015
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 15 lut 2014, 09:59

uzi29 pisze:Cały czas używałem SW i w nim dość dobrze się czuje, a ostatnio dostałem zlecenie z innej firmy gdzie korzystają z SHARK. Mam wykonać parę modeli i przesłać im w formie pliku STEP (oni pewnie dalej to przesyłają do klienta).
Najchętniej zrobił bym to w SW i zapisał do STEP.
Ale czy firma która używa programu SHARK zorientuje się po przesłanym im pliku STEP że jednak użyłem programu SW ??
Hmm ... prawdę mówiąc nie rozumiem problemu.

p.s.
... robię model w SW i zapisuję w STEP .
Kolega pracuje na Surfcam , otwiera go i ...... w czym problem. :???:

Mariusz.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3504
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#9

Post napisał: pitsa » 15 lut 2014, 10:55

Ukryć to, że jest leniem i oszustem. ;-)

Można jeszcze sprawdzić jak zmienia się zawartość informacyjna pliku po zrobieniu go w programie C i odczytaniu i zapisaniu w programie D.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
uzi29
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 01 paź 2012, 20:34
Lokalizacja: Rybnik

#10

Post napisał: uzi29 » 16 lut 2014, 11:27

hmmm, leniem i oszustem ??? można by to troszkę łagodniej nazwać ale w zasadzie jest to prawda.
oszustem - ponieważ nie stać mnie na program za ok 20k zł
leniem - wątpię aby ten program przydał by mi się jeszcze kiedyś (choć nigdy nie wiadomi) a wdrążenie w program troszkę czasu zajmuje.

dzięki za posty.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”