Plik stl

Plugi-iny do programów Cad/Cam

Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 168
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Plik stl

#1

Post napisał: kropek1980 » 15 cze 2018, 23:09

Witam. Czym otw plik z końcówką stl. Zależy mi na tym aby dana bryle można było obrobić w sprut cam.




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1269
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Plik stl

#2

Post napisał: zibi » 17 cze 2018, 13:05

NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1766
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Plik stl

#3

Post napisał: upanie » 19 cze 2018, 22:54

A jaki format pliku obsługuje sprutcam? Może łyka STL?
Jeśli nie to możesz użyć FreeCAD. Wczytujesz STL i eksportujesz do jednego z wielu formatów.
czilałt...


markokon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 24 kwie 2018, 09:30

Re: Plik stl

#4

Post napisał: markokon » 14 lut 2019, 07:04

Mastercam Art otwiera pliki .stl i można z nich generować kody maszynowe


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1526
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Plik stl

#5

Post napisał: lajosz » 14 sty 2021, 20:37

upanie pisze:
19 cze 2018, 22:54
Jeśli nie to możesz użyć FreeCAD. Wczytujesz STL i eksportujesz do jednego z wielu formatów.
STL, to model/bryła triangulowana, więc eksport czegoś takiego do formatu bryły/modelu powierzchniowego jest (moim zdaniem oczywiście) bezsensowny .... jeśli w ogóle możliwy.

=============
Odpowiadając jednak na pytanie autora, to tak ..... do SprutCam można zaimportować model w formacie STL.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1766
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Plik stl

#6

Post napisał: upanie » 14 sty 2021, 20:58

upanie ale żeś wykopał historię :D
Czy możliwy? Oczywiście.
Czy bezsensowny? Dlaczego? Sam nie jeden raz natrafiłem na jakiś projekt, który był udostępniony tylko w formacie STL a potrzebowałem drobnych zmian. Popatrz no tu:
czilałt...


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1526
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Plik stl

#7

Post napisał: lajosz » 20 sty 2021, 09:43

upanie pisze:
14 sty 2021, 20:58
Czy możliwy? Oczywiście.
Czy bezsensowny? Dlaczego?
Właśnie dlatego napisałem, że jest to .... hmmmm .... niezbyt sensowne, chociaż oczywiście (jak widać) możliwe, z tym, że na filmiku JAK BYK widać, że jest to niemal rysowanie na nowo (i tak bardzo prostego) modelu.

Głowę dam sobie obciąć, że szybciej wymodeluję to od podstaw w jakimś np. Rhino niż pitolić się w poprawki, a przypomnę, że jest to (na filmiku) prościutki model.

Wyobrażasz sobie takie poprawki w czymś zdecydowanie bardziej skomplikowanym ?

Niemniej jednak (jak widać) można, tylko ..... czy to ma sens ?


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1766
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Plik stl

#8

Post napisał: upanie » 20 sty 2021, 11:43

No nie sądzę żeby zmiana średnicy jakiegoś otworu wymagała więcej pracy niż zamodelowanie od nowa.
Z resztą jeśli Fusion360 nie jest najlepszy to można jeszcze spróbować tinkercad
Czy to ma sens? Moim zdaniem ma. Jak już pisałem zdażało mi się mieć jakiś model w STL i musiałem zmienić coś tylko troszkę, np. średnicę otworu. Modelowanie od nowa? Może i tak ale sam napisałeś, że to tylko prosty model więc na bardziej skomplikowanych opłaca się to jeszcze bardziej tylko zależy od narzędzia.
Np. tu mamy do czynienia z elementami może nie super skomplikowanymi ale jak widzę jak gość to modyfikuję to nie chciałoby mi się modelować tego od nowa.
Ma to sens i da się.
czilałt...


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1526
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Plik stl

#9

Post napisał: lajosz » 20 sty 2021, 19:02

upanie pisze:
20 sty 2021, 11:43
Ma to sens i da się.
Cóż, każdy z nas ma inne zdanie na ten temat :)

Ja nadal uważam, że ... nie za bardzo ma to sens.

Pół biedy, jeśli poprawiany model nie musi trzymać wymiarów, albo jest po prostu artystyczny.
Natomiast jeśli wymiary są istotne, to .... nadal twierdzę, że o wiele lepiej jest to modelować od nowa.

Dla mnie to pytanie (czy się da ?) jest podobne do pytania, .... czy da się jeździć samochodem z trójkątną kierownicą i kwadratowymi "kołami" ?
Odpowiedź brzmi .... oczywiście że się da, ale .... czy to ma sens ? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plugi-iny do programów Cad/Cam”