Plazma z zepsutym łukiem pilotującym

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 9

#11

Post napisał: miron91 » 11 lip 2013, 21:50

Panowie a jacy sami posiadacie plazmy ?

Moja cut 50 te 18 mm rozdzieli przy 20 mm nie ma szans



Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#12

Post napisał: cnccad » 11 lip 2013, 22:08

HP 1650 , MAGNUM 100 , L-TEC 80

1. HP1650 zajarzenie HF-em a po zmianie uchwytu i wypięciu HF-u zwarciowe i takie są powszechnie sprzedawane. Kiepska maszyna jeżeli chodzi o ekonomikę. Ale ucięła przy 80A 35mm węglówki.
2. MAGNUM 100 zajarzenie HF-em i ucięła na 100A przy moim dyfuzorze 50mm bez problemu ale posuw trochę za wolny i grzeje się za mocno dysza.
3. L-TEC 80 zajarzenie HF-em. ucięła na 80A 15mm z dużym problemem.

wszystko to kwestia koncentracji energii łuku i doboru gazu.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 9

#13

Post napisał: miron91 » 11 lip 2013, 22:51

Czyli od samej maszyny.

Ten magnum wychodzi dość drogo względem innych chińskich sprzętów.

A co do cięcia grubszych blach palnik ?. Sam używałem wcześniej propan-tlen od 3 mm ładnie się cięło.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#14

Post napisał: cnccad » 11 lip 2013, 22:57

zależy co rozumieć przez drogo :?:
w porównaniu do 1650 koszta eksploatacji są o jakieś 70...80% niższe.
Cenowo samo urządzenie też jest tańsze ale w porównaniu do innych chinczyków to jest trochę droższe.

Jak masz ciąć czarną po wyżej 10mm a nie zależy Ci na szybkości to pewnie że palnik propan / tlen.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 9

#15

Post napisał: miron91 » 11 lip 2013, 23:25

przed plazmą ciąłem palnikiem 3 mm blachę

palnik pod kątem i szybko sunąłem palnikiem,metal się nie sklejał a cięcie było proste i ładne

acetylenem to by raczej nie przeszło

a jakich dysz używasz do cięcia plazmą zwykłych czy tych z krzyżem ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#16

Post napisał: cnccad » 12 lip 2013, 07:00

a co to są z krzyżem ??
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

kozak12
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 99
Rejestracja: 22 cze 2013, 16:49
Lokalizacja: mazowsze

#17

Post napisał: kozak12 » 12 lip 2013, 12:14

miron91 pisze:Okay dzięki za odpowiedzi,mam jeszcze jedno pytanie.

W niektórych plazmach widziałem np cut 40 gość na youtube był w stanie przeciąć materiał 22 mm na dobrą jakość a maksymalnie dał radę przeciąć 1 cal. Jak to możliwe ?. A znowu na innym filmiku widziałem gościa z plazmą cut 50 który ledwie 16 mm przeciął . Od czego to zależy ?. Na pewno od kompresora ale też może od palnika ?
Ozas na zakresie 50A 25mm czarną bezproblemowo jakość bardzo dobra. Na 80A idzie dużo szybciej:).


Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 9

#18

Post napisał: miron91 » 12 lip 2013, 13:44

Obrazek


przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 248
Rejestracja: 09 mar 2012, 20:27
Lokalizacja: Czarnków

#19

Post napisał: przemyslaw2ar » 12 lip 2013, 19:59

To są el. eksploatacyjne najtańszych i najprostszych palników PT-31 lub LG-40
sam posiadam jedną taką przecinarkę z tymże palnikiem i o ile na maszynie to nawet równo cięło to ręcznie często zrywa łuk i zachlapuje dyszę.
Materiały eksploatacyjne pozyskuje w jednej z lokalnych firm :D bo mają o dużo lepszej jakości niż te gów.... z alledrogo
Jakość cięcia na dobrych dyszach do 10mm jest ok ale po rozgrzaniu osłonka ma tendencje do dużych luzów na dyszy i potrafią się dziać różne dziwne rzeczy
Zapłon przez dotyk dyszy o materiał

Obecnie pracuje na przecinarce CUT-72 HF i praca jest o wiele mniej stresująca a prędkości cięcia nieporównywalnie lepsze. Nawet pomimo większej ceny dysz itp. eksploatacja jest ok 30-40% tańsza (nie wspominając o mniej stresującym paleniu)


Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 9

#20

Post napisał: miron91 » 13 lip 2013, 17:09

te dysze są specjalnie robione żeby szybko padały w końcu trzeba się trzymać jakoś na allegro :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”