Plany z akcesoria.cnc.info.pl a roznosc w dokladnosci

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
Goose
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 99
Rejestracja: 13 gru 2006, 20:17
Lokalizacja: Myslowice

Plany z akcesoria.cnc.info.pl a roznosc w dokladnosci

#1

Post napisał: Goose » 15 mar 2007, 22:53

Mam pytanie.

Jezeli popatrzycie na Plany z akcesora.cnc.info-.pl link: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm

To mozna zauwazyc ze ploter tnacy plazmowy ma dokladnosc okolo 0,25mm a frezujacy 0,1mm.

Moje pytanie jet takie, czy stosujac listwy zebate do plotera frezujacego nie da rady dostac dokladnosci 0,1mm?

Czy sa jakies inne czesci w polterze plazmowym ktore powoduja zmniejszona dokladnosc? Moze to sam palnk plazmowy ktory do powoduje?

Lista czesci wycinarki plazmowej jest dutaj: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... zmowej.pdf
Lista czesci plotera frezujacego tutaj: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... duzego.pdf

Pomozcie prosze. :)



Tagi:


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1515
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#2

Post napisał: numerek » 15 mar 2007, 23:05

no tak.................ja tam się nie znam ale..........jak dobrze kumam te projekt wypalarki jest teoretyczny bo nigdy nie powstał
poza tym co chcesz uzyskać ?
dokładnośc 0,1 na plazmie robionej "na kolanie" w/g projektu który nie zostal zweryfikowany ?
do czego ci taka dokłądność że się tak zapytam ? bedziesz ciął elementy maszyn precyzyjnych ? czy jak ?

ja powiem tak:
buduję wypalarkę plazmową ktora jeśli będzie miała dokładność 0,5 to będzie ok (pomijając ukosowanie)
a wierz mi mam maszyny do obróbki dostęp do lasera i dosyć spore możliwości precyzyjnej obrobki ale w cuda nie wierzę ...........
pierwsza maszyna -pierwsze koty za płoty


Autor tematu
Goose
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 99
Rejestracja: 13 gru 2006, 20:17
Lokalizacja: Myslowice

#3

Post napisał: Goose » 15 mar 2007, 23:12

Ja buduje frezarke, ale chce zastosowac listwy zebate.

Stol ma 3x2m a pole pracy to 1,6x2,6x0,25m

I jestem wlasnie w fazie zakupu listw zebatych, i mnie troche myli ten plan.


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1515
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#4

Post napisał: numerek » 15 mar 2007, 23:28

ah to o to idzie ........ :)
jest na forum wątek o listwach zębatych ........ale jak mówiłem nie znam się bo jeszcze nic nie zbudowałem

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7114
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#5

Post napisał: bartuss1 » 16 mar 2007, 09:17

Goose pisze:To mozna zauwazyc ze ploter tnacy plazmowy ma dokladnosc okolo 0,25mm a frezujacy 0,1mm.
numerek pisze:jak dobrze kumam te projekt wypalarki jest teoretyczny bo nigdy nie powstał
poza tym co chcesz uzyskać ?
dokładnośc 0,1 na plazmie robionej "na kolanie" w/g projektu który nie zostal zweryfikowany ?
poprawka
około 10 maszyn tego typu pracuje - od jakiejś stoczni w Szczecinie po zakładziki ślusarskie w Suwałkach, jadąc na południe poprzez Łódź, i zygzakiem Wrocław, Kraków, Rzeszów itd.
skoro nie mogę doprosić sie od wykonawców fotek to nie znaczy że maszyna nie powstała. Od czasu do czasu ktoś dzwoni i zadaje pytania - głownie dotyczące sterowania.
ale cierpliwości, byc moze w tym półroczu maszynka powstanie u mnie :P


Autor tematu
Goose
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 99
Rejestracja: 13 gru 2006, 20:17
Lokalizacja: Myslowice

#6

Post napisał: Goose » 16 mar 2007, 20:21

Wszystko super, bo 2 takie maszyny powstaja w myslowicach, jedna jako wycinarka plazmowa a druga moja jako ploter frezujacy.

Ale dalej nic nie wiem o dokladnosci tych listw zebatych. Pomozcie.
Nie wiem co sie dzieje z tym forum ale mi ledwo co chodzi wiec szukanie w chili pisania odp. jest kompletnie nie mozliwe. Byc moze ze to moja linja.... :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”