planowanie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

planowanie

#1

Post napisał: santi666 » 05 lip 2021, 14:58

Witam, mam pręt fi 25 mm i chciałbym splanować czoło przed dalszą pracą. Wszedłem w cam zaznaczyłem planowanie, ale wydaje mi się że powinienem załadować jakiś "program" do planowania, ponieważ nie pojawiły mi się żadne linie. Czy istnieje takie coś, a jak tak to gdzie to można znaleźć?




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: planowanie

#2

Post napisał: bartekn86 » 05 lip 2021, 16:34

Planowanie to tylko to jest to co chcesz robić, teraz trzeba maszynie powiedzieć jak to ma robić i to są te linie o których mówisz,
Koledzy określili w poprzednich postach. Jeżeli nie robiłeś nigdy obróbki, zainwestuj w jakieś pianki, inaczej będzie bardzo drogo :-), bele by maszyna wytrzymała. Jak się obeznasz z tym co tam sie da zrobić, jakie są możliwości programu, i ile/po ile/ na ile idzie jakim narzędziem pchać w jakim materiale wtedy bym się brał dopiero do pracy zarobkowej. Po co wyważać dawno otwarte drzwi ;p


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: planowanie

#3

Post napisał: sebasbox » 05 lip 2021, 16:38

najpierw narysuj koło w CAM o tej średnicy, która Cię interesuje i później dopiero ustawiaj strategię. To czy frez ma wyjeżdżać poza obrys planowanej powierzchni ustawisz już w samej strategii planowania.


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: planowanie

#4

Post napisał: santi666 » 05 lip 2021, 17:05

sebasbox pisze:najpierw narysuj koło w CAM o tej średnicy, która Cię interesuje i później dopiero ustawiaj strategię


.. tak właśnie zrobiłem. Narysowałem koło ale w paincie ( niewiem jak to zrobić w CAMie) przekonwertowałem na dxf i załadowałem do CAMa. Ustawiałem zagłębianie i wielkość freza. Wszystko wydaje się ok, zrobiłęm zagłebianie 0,4 i skok dałem na 0,1 posów xy 500 i zagł. 50 (na spokojnie) pracuje w miękkim aluminium. Pamiętam żeby przypilnować punkt zerowy Z aby nie przywaiło mi mocno w materiał. Freazarka zrobiła to co jej "kazałem". Problem który ciężko mi ogarnąć a wiem że to bardzo prosta rzecz, to ustawienia materiału względem wrzeciona. Żeby frezowała w materiale a nie obok. W piko są ustawienia: maszyna xyz i materiał xyz. O co kaman ??

Bartekn86 zapamiętałem z ostatniej rozmowy to o czym pisałeś wyżej w poście, że szkody mogą powstać tzn przez moją nieudolność moge zepsuć nie tylko niedrogi frez ale i drogie jak dla mnie wrzeciono, także pierwsza próba jest zawsze w styropianie. :)


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: planowanie

#5

Post napisał: sebasbox » 05 lip 2021, 17:32

W Piko CAM masz u góry na pasku ikonę ze strzałka, taką jak w windows. Obok niej jest rozwijana lista, tam masz okrąg i inne kształty. Nie kombinuj z innymi programami do tak prostych rzeczy.


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: planowanie

#6

Post napisał: santi666 » 05 lip 2021, 18:21

dzięki!


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: planowanie

#7

Post napisał: RobWan » 07 lip 2021, 20:10

santi666 pisze: Problem który ciężko mi ogarnąć a wiem że to bardzo prosta rzecz, to ustawienia materiału względem wrzeciona.
Wybierz myszką miejsce na ścieżce (różowy krzyż) a narzędziem ręcznie podjedź nad materiał w miejsce, które wskazuje rzeczony krzyżyk.
Kliknij na przycisk, który zaznaczyłem. Obok masz pozycję XY, którą możesz zmieniać położenie programu.

Obrazek

Robert


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: planowanie

#8

Post napisał: santi666 » 12 lip 2021, 23:35

dzięki! przydało się.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”