Napisałem "wczytujemy realną konfigurację maszyny" - czyli limity mamy już ustawione jak należy. Zakładam, że jak ktoś se skonfigurował realną maszynę, to rozrzutny nie był. W wizualizacji maszyna bazuje osie w miejscu, gdzie jest ich zero - ale nigdzie tego noża, czy freza nie wozi, niezależnie od tego, gdzie go poprzednio zostawiłem. Czyli: Nadal nie wiem, jak się to bazowanie odbywa realnie, gdzie w tym momencie przebywa suport, czy jedzie do zer, poustawianych w configu, etc. Na logikę - tak być powinno. Jak na razie sponsorzy mi się nie cisną drzwiami i oknami, w wiatrówkowym strzelectwie martwy sezon, to i zleceń na serwis i tuning mało. Słowem - dopóki nie uskładam na przezbrojenie mojej tokarynki na CNC, muszę takie wiadomości wyciskać z takich jak ty
Nie potrafię bez możliwości sprawdzenia tego, co robię, napisać instrukcji konfiguracji EMC na realnej maszynie.
W tutorialu dorzuciłem coś takiego:
Tu uwaga od Kamara - on bazę ustawia sobie jak najdalej od wrzeciona, i po pracy tam suportem zjeżdża. W ten sposób unika konieczności stosowania krańcówek, bo tam ma ustawiony limit w pliku konfiguracyjnym, i maszyna mu nijak za niego nie wyjedzie. Podobnie robi z osią X. Ja na symulacjach zjeżdżam nożem w prawo i w dół przed rozpoczęciem właściwej pracy, bo wtedy odzwierciedla to w miarę prawidłowo realne warunki, ale przy założeniu bazowania osi w ich fizycznym punkcie 0, czyli czubek noża przy samym zbiegu szczęk uchwytu. Gdybym symulował zachowanie maszyny, jakie zaleca ustawić Kamar, trzeba by po każdym odpaleniu EMC dowozić ręcznie nóż do wyimaginowanego materiału i ustawiać offsety.
W cytowanym miejscu i coś takiego:
Kolejna uwaga - ten tutorial jest tworzony na bazie wersji symulacyjnej EMC. Do testowania na realnej maszynie trzeba podchodzić z dużą uwagą, bo duża elastyczność konfiguracyjna programu, i mnogość rozwiązań technicznych samych maszyn powodują, iż kod tu prawidłowo zasymulowany, na maszynie spowoduje kolizję.
...we wstępie. Wydaje mi się, że to wystarczy, by czytelnik - terminator poczuł się ostrzeżony.