PikoCNC11+ czwarta oś

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Łukasz.tomczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2018, 17:56

PikoCNC11+ czwarta oś

#1

Post napisał: Łukasz.tomczyk » 10 cze 2019, 17:11

Witajcie, jestem początkującym użytkownikiem małej frezarki cnc opartej na PikoCNC i wyposażonej w 4tą oś.
Ścieżki generuję głównie z STL,i na tej podstawie frezuję elementy. Chciałbym się trochę rozwinąć i zacząć frezować bardziej skomplikowane elementy z wykorzystaniem czwartej osi, lecz tu pojawia się problem... W piko 4.4.0 włączyłem oś A, parametry mam ustawione ale po wygenerowaniu ścieżki oś A nie istnieje w g codzie. Element do wyfrezowania to po prostu sześcian z wałka okrągłego. Czy trzeba jeszcze coś przełączyć aby włączyć oś A w g codzie? Jak zmienić materiał frezowany na np. wałek lub rurę?
Pozdrawiam Łukasz




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC11+ czwarta oś

#2

Post napisał: RobWan » 10 cze 2019, 23:02

Łukasz.tomczyk pisze:Ścieżki generuję głównie z STL
Łukasz.tomczyk pisze:Czy trzeba jeszcze coś przełączyć aby włączyć oś A w g codzie?

Z STL-a nie zrobisz g-kodu z czwartą osią.
Inne obróbki tak. W zakładce PARAMETRY od każdej ścieżki masz na końcu blok do obsługi osi A.

Robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
Łukasz.tomczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2018, 17:56

Re: PikoCNC11+ czwarta oś

#3

Post napisał: Łukasz.tomczyk » 11 cze 2019, 12:11

Ok. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak radzicie sobie z frezowaniem skomplikowanych kształtów, gdzie 3 osie nie wystarczają?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC11+ czwarta oś

#4

Post napisał: RobWan » 11 cze 2019, 12:14

Bez zobaczenia konkretnego przykładu trudno coś powiedzieć. Można obrócić element, obrócić wrzeciono zastosować niekonwencjonalny frez...

Robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
Łukasz.tomczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2018, 17:56

Re: PikoCNC11+ czwarta oś

#5

Post napisał: Łukasz.tomczyk » 11 cze 2019, 12:33

Powiedzmy że chcę wyfrezować sobie figury szachowe lub podziałkę na pokrętle głośności do starego radia. Da się to ogarnąć w Piko? Skoro mam już 4 oś, chciałbym ją wykorzystywać...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC11+ czwarta oś

#6

Post napisał: RobWan » 11 cze 2019, 13:15

Pokrętło bez problemu skoro masz 4 osie i bez kombinowania.
A figury też można na osi obrotowej umocować. Przygotować kilka ścieżek tego samego STL-a:

STL - ściezka 3D
obrót STL-a w CAM-ie o kąt x
Ścieżka 3D
Obrót osi A o x jakąś pustą obróbką
Następna ścieżka 3D
obrót STL-a w CAM-ie o kąt x
itd.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”