PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 260
- Kontakt:
Podłączasz te wyprowadzenia z krańcówek, które po naciśnięciu są zwarte. jedno wyprowadzenie do CON a drugie do HOME X na złączu od Piko. Następna tak samo tylko do HOME Y itd.
Stycznik do czego? Do wrzeciona? Jeżeli masz jakieś na 230V to każdy będzie dobry, byle cewka była na napięcie takie jakie masz zasilane Piko (=12V). I to będzie raczej przekaźnik, a nie stycznik
Robert
Stycznik do czego? Do wrzeciona? Jeżeli masz jakieś na 230V to każdy będzie dobry, byle cewka była na napięcie takie jakie masz zasilane Piko (=12V). I to będzie raczej przekaźnik, a nie stycznik
Robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 260
- Kontakt:
To nie są przekaźniki, tylko krańcówki, mikroprzełaczniki. Kup dowolne na początek, aby mechanicznie pasowały. Nie wiem jaką uzyskuje się dokładność z mechanicznych (ja mam indukcyjne), ale pewnie podobną. Dlatego nie polecę konkretnej krańcówki mechanicznej.PrzemoKoz pisze:Chodziło mi o przekaźniki
Robert
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
A mam jeszcze pytanie najważniejsze. Otrzymałem już wiadomość od producenta PikoCNC ale chciałbym zasięgnąć opinii użytkowników wspomnianej płyty głównej.
-Czy warto wydać więcej kasy (nawet 400zł w stosunku do płyt LPT), czy użytkowanie płyty na USB i z możliwością obsługi programu na nowszym systemie " win " jest adekwatny do ceny?
-Czy program obróbki Piko jest na tyle dobry by w sposób optymalny wprowadzać i optymalizować proces frezowania?
-Czy program Pikocam pozwala tworzyć programy do frezowania na bazie "zdjęcia-bitmapy" , chodzi o frezowanie np: negatywu fotografii, frezowanie zdjęcia po prostu?
-Czy program PikoCNC nie sprawia jakiekolwiek kłopoty podczas użytkowania?
-Jak porównujecie Piko z innymi płytami i programami typu LinuxCNC lub Mach3?
Pozdrawiam.
-Czy warto wydać więcej kasy (nawet 400zł w stosunku do płyt LPT), czy użytkowanie płyty na USB i z możliwością obsługi programu na nowszym systemie " win " jest adekwatny do ceny?
-Czy program obróbki Piko jest na tyle dobry by w sposób optymalny wprowadzać i optymalizować proces frezowania?
-Czy program Pikocam pozwala tworzyć programy do frezowania na bazie "zdjęcia-bitmapy" , chodzi o frezowanie np: negatywu fotografii, frezowanie zdjęcia po prostu?
-Czy program PikoCNC nie sprawia jakiekolwiek kłopoty podczas użytkowania?
-Jak porównujecie Piko z innymi płytami i programami typu LinuxCNC lub Mach3?
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 46
- Kontakt:
Gaspar, który ma Macha bo ma CSMIO - też ma kupione Piko i korzysta z CAMa Piko, bo jest taki fajny.
Generalnie nic się z tym nie dzieje.
Prosty łatwy i skuteczny.
Dokumentacja trochę kuleje, ale popytasz na forum i w ciągu paru godzin do dnia masz odpowiedź od innych użytkowników.
Za cenę Piko - płytka na USB + program sterujący + CAM nie ma alternatywy. Brać i się nie zastanawiać.
Generalnie nic się z tym nie dzieje.
Prosty łatwy i skuteczny.
Dokumentacja trochę kuleje, ale popytasz na forum i w ciągu paru godzin do dnia masz odpowiedź od innych użytkowników.
Za cenę Piko - płytka na USB + program sterujący + CAM nie ma alternatywy. Brać i się nie zastanawiać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Dokładnie. Trzeba pamiętać i nigdy nie zapominać, że w cenie Piko jest oprogramowanie i SPRZĘTOWY sterownik.
I dlatego nie ma alternatywy.
Bo za tę cenę można mieć podejrzaną chińską padlinę bez sensownego sterowania albo samego macha bez sprzętu.
I trzeba bardzo dobrze wbić sobie do głowy, że BEZPOŚREDNIE sterowanie przez LPT, szczególnie z programu windows, nijak się ma do sprzętowego sterownika.
LPT jest bardzo dobry do transmisji sporej ilości danych, bo nie ma opcji żeby go powiesić jak to bywa z USB, ale LPT używany jako bezpośredni driver to porażka i amatorszczyzna. Za wyjątkiem powolnych frezarek oraz tokarek.
I dlatego nie ma alternatywy.
Bo za tę cenę można mieć podejrzaną chińską padlinę bez sensownego sterowania albo samego macha bez sprzętu.
I trzeba bardzo dobrze wbić sobie do głowy, że BEZPOŚREDNIE sterowanie przez LPT, szczególnie z programu windows, nijak się ma do sprzętowego sterownika.
LPT jest bardzo dobry do transmisji sporej ilości danych, bo nie ma opcji żeby go powiesić jak to bywa z USB, ale LPT używany jako bezpośredni driver to porażka i amatorszczyzna. Za wyjątkiem powolnych frezarek oraz tokarek.