PIKOCNC + serwa

Ustawienia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2010, 13:37
Lokalizacja: Internet

PIKOCNC + serwa

#1

Post napisał: iksmodiw1 » 19 maja 2019, 21:50

Modernizacja z krokowców na serwa.
Nie wiem jakie parametry wpisać w "liczba kroków na obrót" w Piko

Parametry które znam:
Liczba obrotów 3000
Enkoder 2500 imp/obrót
Śruba skok 5 mm
W serwopaku przekładnia elektroniczna ustawiona na 1:1




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKOCNC + serwa

#2

Post napisał: RobWan » 19 maja 2019, 22:05

Ja wpisałbym 2500.
Nic nie urwiesz, to możesz sprawdzić. :-)

Robert


Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 126
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: PIKOCNC + serwa

#3

Post napisał: Daniu » 19 maja 2019, 22:19

Nie wiem jakie masz serva i servopacki, ale ja mam enkodery 2500 imp na obrót ale musiałem wpisać 10000 bo servopack zlicza zbocza narastające i opadające. Czyli ze sruba o skoku 5mm to będzie 2000 impulsów na 1mm


Autor tematu
iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2010, 13:37
Lokalizacja: Internet

Re: PIKOCNC + serwa

#4

Post napisał: iksmodiw1 » 20 maja 2019, 10:16

Instrukcja od servopacku:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0057/ ... 2482210132

Ze zliczaniem impulsów na zboczach się zgadza. Jak wpiszę 10000 to piko osiąga limit częstotliwości przy małych prędkościach, wiec muszę użyć tej przekładni elektronicznej gdzie B=131072 ( 17 bit enkoder) A = 5000 (5mm / 0,001 um).
Tylko wtedy w piko co wpisać (5000 według mnie, czyli 1000 imp/ 1 mm)?


Autor tematu
iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2010, 13:37
Lokalizacja: Internet

Re: PIKOCNC + serwa

#5

Post napisał: iksmodiw1 » 23 maja 2019, 09:48

Poradziłem sobie z ustawieniem. W piko wpisałem:

Liczba kroków na obrót - 1000
W servopacku ustawiłem przełożenie 10:1

Tak jak wyżej pisałem nie działało poprawnie żeby operować jednostkami um zamiast impulsami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”