Pikocnc prawy limit (+) osi Z

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ziomal155
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2005, 14:49
Lokalizacja: ?Ăłd?

Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#1

Post napisał: ziomal155 » 13 wrz 2020, 12:31

Witam
Znajomy ma ploter CNC XYZ 3 czujniki REF(HOME) i czujnik wysokości narzędzia(PROBE) nie ma żadnych fizycznie podłączonych ani zamontowanych limitów.
Wywala "E-STOP prawy limit (+) osi Z"
Ploter działał dwa miesiące. Podobno oprogramowanie przeryte całe w poszukiwaniach. Stało się to od chwili kiedy były przedłużane kable wszystkie o 4m. Kable są polutowane i podwójnie zaizolowane. Ploter referencje wykonuję ręcznie jeździ. Wczoraj zostało urwane uziemienie i ploter podobno kopał prądem zostało to naprawione, aczkolwiek nie wiem dlaczego kopał prądem skoro tam tylko wrzeciono jest na wyższe napięcie, a kopał na postoju. Jest podłączony przez różnicówkę której nie wywalało. Wydaje mi się że indukowało się poprostu napięcie no bo silniki krokowe są zasilane. Niestety nie mogę tam podjechać więc rozmawiam tylko telefonicznie.

1. Zastanawiam się czy nie robi się jakieś zwarcie na HOME Z (przez przedłużanie kabli, albo przetarcie czegoś, tylko czy wtedy jak działa HOME wywalało by limit Z? Czy limit Z i HOME mogą być wpisane jako jedno?

2. Złe ustawiona jakaś wartość, kompletnie nie znam PikoCNC, podobno wgrana kopia z przed miesiąca jak działało.

3. Czy ten błąd jest softowy czy może być hardwarowy (jakiś nie ustawiony limit zaprogramowany na wejście)

4. Uszkodzenie płytki przez urwane uziemnienie ale dlaczego ten limit?

5. Ploter robi referencje, potem pomiar (PM) czujnik na materiale, potem start i jak zaczyna zjeżdżać to błąd jak wyżej.





Ja jestem automatykiem i mechanikiem, wiem jak co tu działa od strony elektrycznej i mechanicznej, niestety PikoCNC nie znam.




szymitsu21
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2015, 19:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#2

Post napisał: szymitsu21 » 13 wrz 2020, 12:41

Zobacz co widzi w trybie maszynowym.

Miałem tak, jak miałem zainstalowany (programowo) czujnik wysokości narzędzia i nie zgadzały się wysokosci.

Teraz masz zainstalowany czujnik wysokości narzędzia?
lepiej się przecenić, niż nie docenić.


Autor tematu
ziomal155
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2005, 14:49
Lokalizacja: ?Ăłd?

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#3

Post napisał: ziomal155 » 13 wrz 2020, 12:55

Jest zainstalowany czujnik (PROBE) ale działa tylko opcja PM opcja PN jest nie aktywna więc to pomiar materiału chyba.
Zobacz co widzi maszyna - chodzi o kordynaty maszyny? A nie aktualne(zerowane - narzedzie + materiał itp)?? A jak to podejżeć?

Tak jak pisze nie mam dostępu do maszyny pomagam przez telefon. Widzę że masz jakąś wiedze o PikoCNC czy to może być problem czujnika REF(HOME) Z który podaje fałszywe sygnały przez jakieś zwarcia.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#4

Post napisał: bartekn86 » 13 wrz 2020, 14:46

w wersji którą masz był błąd - update se zrób do piątki


szymitsu21
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2015, 19:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#5

Post napisał: szymitsu21 » 13 wrz 2020, 18:06

Jeśli w funkcji PM masz coś źle wpisane, wysokość czujnika etc, będzie właśnie taki problem.

Wyłącz funkcje i Sprawdź. Musisz wyłączyć i włączyć program po każdej zmianie.
lepiej się przecenić, niż nie docenić.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#6

Post napisał: bartekn86 » 14 wrz 2020, 15:40

szymitsu21 pisze:
13 wrz 2020, 18:06
Jeśli w funkcji PM masz coś źle wpisane, wysokość czujnika etc, będzie właśnie taki problem.

Wyłącz funkcje i Sprawdź. Musisz wyłączyć i włączyć program po każdej zmianie.
u mnie bylo dobrze wpisane, i autor programu potwierdził błąd :-)


szymitsu21
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2015, 19:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#7

Post napisał: szymitsu21 » 14 wrz 2020, 15:46

I jak sprawa się ma?
Jak coś napisz do mnie pw z kontaktem oddzownie i być może jakoś pomogę.

Mimo że mam małe doświadczenie :)
A później uzupełnimy wątek o rozwiązanie. (żeby nie było że chce pomóc poza forum)
lepiej się przecenić, niż nie docenić.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#8

Post napisał: bartekn86 » 15 wrz 2020, 20:22

szymitsu21 pisze:
14 wrz 2020, 15:46
I jak sprawa się ma?
Jak coś napisz do mnie pw z kontaktem oddzownie i być może jakoś pomogę.

Mimo że mam małe doświadczenie :)
A później uzupełnimy wątek o rozwiązanie. (żeby nie było że chce pomóc poza forum)
Przecież rozwiązanie już jest podane, czego jeszcze szukać ? ;-p


szymitsu21
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2015, 19:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#9

Post napisał: szymitsu21 » 16 wrz 2020, 13:01

Update rozwiązał problem? :)
lepiej się przecenić, niż nie docenić.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc prawy limit (+) osi Z

#10

Post napisał: bartekn86 » 17 wrz 2020, 15:15

u mnie tak :-) a występowało to wtedy gdy przejazdowa była ustawiona więcej niz limit ;-) czy coś w ten deseń

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”