pikocnc plazma pierwsze kroki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

pikocnc plazma pierwsze kroki

#1

Post napisał: maryush80 » 31 sie 2017, 17:40

Witam. Prosze o wyrozumialosc ale dopiero wdrazam sie w tajniki wiedzy o pikocnc jest tego tak duzo do czytania ze sie glowa gotuje. Otoz kupilem plytke, podlaczylem ale tylko zasilanie i wiadomo przez usb do komputera. Wgralem oprogramowanie do plazmy, skonfigurowalem i polaczenie sie odbywa. W plc na kontrolkach widze na czerwono oznaczone TA DIR, F ISS 100 i mrugaja kontrolki pulse. Powiedzcie dlaczego? Chce calos ogarnac na sucho zanim podlacze do THC i do urzadzenia. I jeszcze jedno pod ktorym pinem jest wspolny com? Czy nowa plytka zawiera firmware czy jest surowa i nalezy wgrac?



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#2

Post napisał: RobWan » 31 sie 2017, 18:01

W pdf-ie od PLC masz opisane kontrolki.
Podłącz silnik i testuj.
maryush80 pisze:pod ktorym pinem jest wspolny com?
IO_GND dla wejść. Masz to narysowane w pdf-ie od płyty.

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

#3

Post napisał: maryush80 » 31 sie 2017, 18:23

A tak. TA DIR informuje mnie, ze "Informuje o kierunku jazdy osi technicznej". Ale dlaczego jezeli wszystko surowe?
Jak na razie mam kolor mojej sciany. Ale odkrywajac tajemnice widze , ze ten piko to rewelacja.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 31 sie 2017, 19:30

Piszesz mało technicznie. :wink:
Podobno trudniej jest zadać pytanie niż na nie odpowiedzieć. :grin:

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 587
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#5

Post napisał: cosimo » 01 wrz 2017, 07:42

Garść informacji...
Kiedy jest załadowany program i naciskasz START oś techniczna (palnik) jedzie w dół do momentu pojawienia się sygnału na wejściu TAX_PROBE(8) Następnie oś palnika jest unoszona i program czeka na sygnał na wejściu SIG_ARC(2) – kiedy się pojawi program zaczyna się wykonywać. Jeżeli w trakcie programu sygnał ARC zgaśnie maszyna się zatrzyma. Klikając na granatowy panel „Dysza” masz dostęp do paska z parametrami palenia (czasy etc.). Wejścia kontrolera aktywuje się zwierając je do masy (-) zasilania. Na klawiszach 2 i 8 bocznej klaw. Numerycznej jest Jog osi technicznej.


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

#6

Post napisał: maryush80 » 01 wrz 2017, 15:59

Bardzo dziekuje za odpowiedz, bardzo mi pomoglo


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

#7

Post napisał: maryush80 » 05 wrz 2017, 17:01

Witam a czy os Z mam podlaczyc normalnie jak przy frezarce czy tez pod os techniczna w zlaczu motors STEP TAX, DIR TAX, COM?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#8

Post napisał: RobWan » 05 wrz 2017, 17:11

cosimo pisze: oś techniczna (palnik) jedzie w dół
Niby jednoznacznie napisane. Coś Ciebie niepokoi?

Robert


Autor tematu
maryush80
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 27
Posty: 57
Rejestracja: 18 sie 2017, 16:41
Lokalizacja: Wieruszów

#9

Post napisał: maryush80 » 05 wrz 2017, 17:16

Chyba doswiadczenie z frezarki. Rozumiem czyli zetke z maszyny podpinam generalnie pod os techniczna


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 05 wrz 2017, 17:22

Ja nie wiem. Wierzę cosimo. :grin:
Z jakiegoś powodu jest to oś techniczna. Ona nie ma rampy, jedynie to mnie trochę dziwi, że pomimo tego jest używana do opuszczania palnika. Widocznie nie ma tam dynamicznych ruchów.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”