Pikocnc i błąd falownika

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2011, 09:20
Lokalizacja: Polska

Pikocnc i błąd falownika

#1

Post napisał: ZONDAPS » 28 lis 2012, 23:45

W ostatnim czasie wystąpiły w moim falowniku trzy błędy.
Przeciążyłem wrzeciono i falownik wyłączył wrzeciono. Sytuacja nie ciekawa było bum, skrzywiony frez i uszkodzony detal.
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób aby przy wystąpieniu błędu falownika i wyłączeniu
wrzeciona natychmiast automatycznie zatrzymać maszynę?



Tagi:


Mario
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 12 sty 2006, 12:56
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: Mario » 29 lis 2012, 14:37

Cześć
Prawie każdy falownik ma wyjście przekaźnikowe dowolnie programowalne. Można je zaprogramować, aby przekaźnik został załączony w momencie wystąpienia alarmu. Musisz poczytać o tym w dokumentacji falownika.
Po odpowiednim zaprogramowaniu podłączasz styki przekaźnika do wejścia E-stop płyty głównej. Może być równolegle lub szeregowo (zależnie od rodzaju podłączenia NC lub NO) z wyłącznikiem bezpieczeństwa.
Operacja podłączenia jest raczej mało skomplikowania.

Pozdrawiam Mariusz

[ Dodano: 2012-11-29, 14:47 ]
Właśnie przeglądałem dokumentację PIKO. Wyjście przekaźnika możesz podłączyć do E-stop, które wyłącza całą maszynę.
Można by też podłączyć je do wejścia PAUZA. W tym przypadku w momencie wystąpienia alarmu falownika zatrzymywała by się obsługa programu, a wrzeciono podnosiłoby się do góry wyjeżdżając z obrabianego materiału. W takim przypadku dobrze byłoby zrobić jakąś dodatkową sygnalizację.

Pozdrawiam
Mariusz


Autor tematu
ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2011, 09:20
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: ZONDAPS » 29 lis 2012, 18:55

Mario bardzo dziękuję za podpowiedź.
Rozwiązanie z przekaźnikiem i pauzą + do tego jakąś migająca dioda jest bardzo dobry.
Zupełnie nie znam się na falownikach. Pozwoliłem sobie załączyć dokumentację falownika
może ktoś podpowie gdzie włączyć przekaźnik i jak skonfigurować jego włączanie się w przypadku pojawienia się błędu.
Załączniki
smv_pl.pdf
(1.11 MiB) Pobrany 319 razy


Mario
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 12 sty 2006, 12:56
Lokalizacja: Polska

#4

Post napisał: Mario » 30 lis 2012, 12:29

Witam
W załączniku sposób podłączenia falownika.
To tak na szybko. Jeżeli będą pytania to odpowiem, ale dopiero po południu.
Załączniki
PIKO-LENZE.pdf
(137.76 KiB) Pobrany 281 razy
Mariusz


Autor tematu
ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2011, 09:20
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: ZONDAPS » 30 lis 2012, 14:13

Mario jesteś wielki :grin:
Bardzo dziękuję wszystko jasne, już połączyłem na maszynie.
Mogę spokojnie frezować. Na razie bez kontrolki ale na pewno ją zamontuję.

Podziękowania również dla sprzedawcy falownika od którego kupiłem.
Dziękuję za szybką reakcję i pomoc.


Autor tematu
ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2011, 09:20
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: ZONDAPS » 22 gru 2012, 19:13

UWAGA BŁĄD

Nie można podłączać przekaźnika falownika do PAUZY w PikoCNC - będzie kolizja.
Ciągłe zwieranie PAUZY powoduje ruch w górę, w dół i tak w kółko.
Podłączyłem do e-STOP - wyłączy się posuw a wszystkie parametry będą dalej widoczne na monitorze.


Mario
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 12 sty 2006, 12:56
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: Mario » 24 gru 2012, 11:12

Witam
Nie mogłem do końca przewidzieć zachowania się maszyny przy podłączeniu sygnału do PAUZY. Po prostu nie mam PikoCNC. Była to jedna z możliwości. Na pewno w każdym programie zadziała podłączenie do E-STOP.
Zakładam, że opisany przez Ciebie przypadek jazdy góra/dół po wystąpieniu awarii falownika sprawdziłeś doświadczalnie. Czyli połączenie całego układu wg. mojej propozycji uratowało Ci frez. :wink:

Pozdrawiam, życząc owocnej pracy (oczywiście przy CNC) oraz spokojnych świąt.
Mariusz


Autor tematu
ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2011, 09:20
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: ZONDAPS » 25 gru 2012, 23:42

Wszystko jest ok :wink:
Dzięki za życzenia.
Wesołych Świąt.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”