Pikocnc bazowanie bramy master/slave

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
edzioCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 21 lis 2017, 22:45

Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#1

Post napisał: edzioCNC » 09 wrz 2021, 17:50

Witam, mam problem z bazowaniem bramy na 2 osobnych silnikach i 2 czujnikach indukcyjych Home.
Oś Y ustawiona normalnie, oś A jako slave
Schody zaczęły się przy próbowaniu zbazowania bramy na 2 czujniki tak aby wykluczyć skorygować bramy.
Chodzi mi o to,że jak na czujnik najedzie lewa strona bramy ma się zatrzymać, prawa dojechać i po najechaniu też się zatrzymać.Analogicznie przy odwrotnej sytuacji prawa najeżdża i stoi nastepnie lewa dojeżdża i stoi.
Przeszukałem internety, próbowałem wszelkich sposobów, póki co mam takie coś://

Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 9 = HOME_Z
#NAME_I 7 = HOME_Y_SL


<< IN HOME_X
>> HOME_0

<< IN HOME_Y
>> HOME_1


<< IN HOME_Z
>> HOME_2

<< IN HOME_Y_SL
>> HOME_4

<< IN HOME_Z
>> PROBE
Co robię źle? Proszę o pomoc




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 447
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#2

Post napisał: bartekn86 » 09 wrz 2021, 19:56

Tu akurat nie pomogę, ale zaczepię inny temat, jak by jednak uprościć ten plc do wersji okienkowej, a na konfigu tekstowym zostawic tylko te rzeczy których nie da się zrobić klikająco, to takich pytań jak to wyżej by nie bylo

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 631
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#3

Post napisał: cosimo » 10 wrz 2021, 15:55

edzioCNC pisze: Oś Y ustawiona normalnie, oś A jako slave
edzioCNC pisze: << IN HOME_Y_SL
>> HOME_4


Oś "A" ma numer 3 nie 4.


Autor tematu
edzioCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 21 lis 2017, 22:45

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#4

Post napisał: edzioCNC » 10 wrz 2021, 22:18

Aż wstyd przyznać ale działa jak natura chciała, dziękuje za pomoc(taka pierdoła). Jeszcze falownik, który nie reaguje na 0/10v i mam wszystko.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5562
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#5

Post napisał: adam Fx » 11 wrz 2021, 21:30

edzioCNC pisze:Jeszcze falownik, który nie reaguje na 0/10v
czasami oprócz wyboru metody sterowania trzeba podać dodatkowo zakres częstotliwości (mimo że podajemy zawsze min i max Hz to czasem trzeba podać w innym parametrze min Hz dla 0V i Max Hz dla 10V
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#6

Post napisał: szkop » 03 lut 2023, 21:54

Odgrzebię kotleta bo temat w zasadzie pasuje.
Czy ktoś z Was jest w stanie pomóc mi skonfigurować Piko pod bazowanie bramy na dwa czujniki (po jednym na stronę na silnik) ?
Producent maszyny mnie olał.
Mam płytkę piko ver. M 1.0 i sterownik osi ZERLP E5030x4.
Jest to zwykły ploter który ma po jednym silniku na stronę na bramie. Drugi jak widać jest w pięty pod oś A w ZERLPie. Podobno jest tam tez jakaś zwora która trzeba przestawić.

Nie ogarniam konfiguracji w programie. Czujnik zamontuję i podłączę elektrycznie.
Załączniki
2022-12-23 12.08.54.jpg
2022-12-23 12.08.39.jpg

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

#7

Post napisał: Bogu 40 » 06 lut 2023, 11:02

Ja mam takie ustawienia i działa .
Załączniki
1.png
2.png
3.png

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”