PikoCNC 2.0 - czwarta oś - tutorial
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
PikoCNC 2.0 - czwarta oś - tutorial
Witam,
Mam już coraz więcej sprzętów do czwartej osi.
Potencjalnie chciałbym zrobić relief na paliku.
Tak pobieżnie popatrzyłem na to Piko i moduł CAM i nie wynalazłem szybko rozwiązania.
Na ten moment zdaje mi się, że trzeba mieć przygotowany plik NC zawierające instrukcje do wszystkich czterech osi.
Czy PikoCAM nie pozwala w tej chwili na obsługę czwartej osi?
Czy bez przepinania sterowania z jednej z osi na oś obrotową można przekierować ruch, tak aby relief "owinąć wokół walca czwartej osi"?
Mam już coraz więcej sprzętów do czwartej osi.
Potencjalnie chciałbym zrobić relief na paliku.
Tak pobieżnie popatrzyłem na to Piko i moduł CAM i nie wynalazłem szybko rozwiązania.
Na ten moment zdaje mi się, że trzeba mieć przygotowany plik NC zawierające instrukcje do wszystkich czterech osi.
Czy PikoCAM nie pozwala w tej chwili na obsługę czwartej osi?
Czy bez przepinania sterowania z jednej z osi na oś obrotową można przekierować ruch, tak aby relief "owinąć wokół walca czwartej osi"?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zienku , Wiesiu , nie jesteście sami w tym problemie.
Też odniosłem wrażenie że ta 4-ta oś w piko to tak naprawdę troszkę lipka , bo Cam generuje G-coda na 3-y osie.
4-ta jest , można se nią pokręcić z klawiatury, ale jak se nie wgrasz G-coda 4-o osiowego to nie pogonisz.
Trzeba czekać na dalszy rozwój sprawy.
Albo się mylę
, to mnie poprawcie.
Też odniosłem wrażenie że ta 4-ta oś w piko to tak naprawdę troszkę lipka , bo Cam generuje G-coda na 3-y osie.
4-ta jest , można se nią pokręcić z klawiatury, ale jak se nie wgrasz G-coda 4-o osiowego to nie pogonisz.
Trzeba czekać na dalszy rozwój sprawy.
Albo się mylę

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Czytam i czytam ale nie mam zaplecza mechanicznego by coś więcej kombinować a meblowe dodatki raczej nie zadziałają
Mam do obrabiania elementy o promieniu R240 więc montowanie tego na obrotowej zupełnie to słaby pomysł zwłaszcza że jest obrabiania tylko ćwierć koła... (Drzwi meblowe)
A gotowe konstrukcje w wysokich cenach. Natomiast koła pasowe i paski odpadają...

Mam do obrabiania elementy o promieniu R240 więc montowanie tego na obrotowej zupełnie to słaby pomysł zwłaszcza że jest obrabiania tylko ćwierć koła... (Drzwi meblowe)
A gotowe konstrukcje w wysokich cenach. Natomiast koła pasowe i paski odpadają...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi