PikoCNC 2.0 - czwarta oś - tutorial

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3332
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

PikoCNC 2.0 - czwarta oś - tutorial

#1

Post napisał: Zienek » 05 kwie 2013, 13:14

Witam,

Mam już coraz więcej sprzętów do czwartej osi.
Potencjalnie chciałbym zrobić relief na paliku.

Tak pobieżnie popatrzyłem na to Piko i moduł CAM i nie wynalazłem szybko rozwiązania.
Na ten moment zdaje mi się, że trzeba mieć przygotowany plik NC zawierające instrukcje do wszystkich czterech osi.

Czy PikoCAM nie pozwala w tej chwili na obsługę czwartej osi?

Czy bez przepinania sterowania z jednej z osi na oś obrotową można przekierować ruch, tak aby relief "owinąć wokół walca czwartej osi"?



Tagi:

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#2

Post napisał: wiesiuch » 05 kwie 2013, 14:43

Ja mam dokładnie to samo parę elementów do 4 osi i ten sam dylemat :roll:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#3

Post napisał: sajgon » 05 kwie 2013, 15:30

Zienku , Wiesiu , nie jesteście sami w tym problemie.

Też odniosłem wrażenie że ta 4-ta oś w piko to tak naprawdę troszkę lipka , bo Cam generuje G-coda na 3-y osie.
4-ta jest , można se nią pokręcić z klawiatury, ale jak se nie wgrasz G-coda 4-o osiowego to nie pogonisz.

Trzeba czekać na dalszy rozwój sprawy.

Albo się mylę :razz: , to mnie poprawcie.
Pozdrawiam , Michał. ;)


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 845
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: bh91 » 05 kwie 2013, 22:15

gdzie na starej płytce są dodatkowe wyjścia? :?:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#5

Post napisał: sajgon » 05 kwie 2013, 22:34

76 strona manuala
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#6

Post napisał: mitek » 08 kwie 2013, 20:50

Na pewno coś będzie :) jedno bez drugiego raczej mało przydatne... Choć z skryptów można już robić.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#7

Post napisał: mitek » 10 kwie 2013, 21:04

Panowie apropo czwartej osi myślicie że na przekładni z przekładnią na poziomie 50 może luzów by nie było...

Obrazek

można by zrobić coś takiego?

[youtube][/youtube]
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#8

Post napisał: wiesiuch » 11 kwie 2013, 10:05

Fajne to to jest ale myślę,że luzy na pewno będą a po jakimś tam czasie jeszcze większe.
Trzeba by wymyślić jakieś kasowanie ale to ciężka sprawa z tymi ślimakami :cry:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#9

Post napisał: mitek » 11 kwie 2013, 11:32

Czytam i czytam ale nie mam zaplecza mechanicznego by coś więcej kombinować a meblowe dodatki raczej nie zadziałają :)

Mam do obrabiania elementy o promieniu R240 więc montowanie tego na obrotowej zupełnie to słaby pomysł zwłaszcza że jest obrabiania tylko ćwierć koła... (Drzwi meblowe)

A gotowe konstrukcje w wysokich cenach. Natomiast koła pasowe i paski odpadają...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#10

Post napisał: wiesiuch » 11 kwie 2013, 12:36

No tak duży promień .Do drzwi to może prościej wykombinować szablon pod łuki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”