Piko nie widzi krańcówek

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Piko nie widzi krańcówek

#1

Post napisał: wiesiuch » 07 cze 2012, 17:12

Witam tak jak w temacie jutro czeka mnie pierwsze płatne frezowanie a tu tragedia.
Piko łączy sie normalnie ale w monitorze nie widzi żadnych krańcówek co jest?
Do tej pory wszystko było ok.
Oczywiście po wciśnięciu start wywala błąd E-stop



Tagi:


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 137
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#2

Post napisał: tad1 » 07 cze 2012, 19:40

Może wyłącznik awaryjny przez przypadek włączony,jeżeli jest

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#3

Post napisał: cosimo » 07 cze 2012, 21:18

...ale w monitorze nie widzi żadnych krańcówek co jest?
A pozostałe wejścia widzi? (HOME i przyciski).

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#4

Post napisał: wiesiuch » 07 cze 2012, 21:21

Niestety żadnych wejść nie widzi

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#5

Post napisał: cosimo » 07 cze 2012, 21:33

Zatem prawdopodobnie poszła przetwornica 5V/5V - ta czarna kostka między złączem MOTORS a listwą zaciskową. Możesz zmierzyć czy na wyjściu daje 5V dwa ostatnie piny od strony listwy zaciskowej. Zresztą możesz zmierzyć też na listwie zaciskowej między dowolnym dolnym i górnym zaciskiem krańcówki - powinno być około 4,5V.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#6

Post napisał: wiesiuch » 07 cze 2012, 21:38

Ide pomierzyć zaraz wracam

[ Dodano: 2012-06-07, 21:42 ]
Jestem Niestety jest tylko 18mV

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#7

Post napisał: cosimo » 07 cze 2012, 22:09

No to kiszka. Nie grzeje się ta przetworniczka? Nie ma jakiegoś zwarcia na wyjściu ? Możesz zmierzyć to?
Mamy teraz dwie możliwości albo odesłać kontroler, albo (jeżeli zależy Ci na czasie) ominąć tą przetwornice. Na fotce poniżej masz schemat jak to ewentualnie zrobić. Te dwie czarne linie to mostki które musiałbyś zrobić.

Tak w ogóle to dziwne, jakie masz te krańcówki ?

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#8

Post napisał: wiesiuch » 07 cze 2012, 22:22

Ano dziwne krancóki mam zwykle w limitach w home mam zastoswsowane indukcyjne poprzez przekazniki . zwarcia nie ma . co mi da zrobienie tych mostkow na tej plytce.
przeslij mi na priva tel to zadzwonie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”