PIKO i SNAC872

podłączenie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 201
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

PIKO i SNAC872

#1

Post napisał: michalrem » 14 maja 2020, 13:24

Mam pytanie odnośnie podłączenia piko ze sterownikiem SNAC872.

Step, Com, Dir podłączyłem zgodnie z instrukcją i osie pracują prawidłowo.

Pytanie o "E_NC/E_NO. Do czego powonieniem to podłączyć?

Obrazek




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#2

Post napisał: RobWan » 14 maja 2020, 16:41

Jeżeli sterownik nie wymaga sygnału ENABLE (skoro działa to nie wymaga :-) ) do pracy to nie trzeba podłączać. Przynajmniej ja nie podłączałem.

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 168
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#3

Post napisał: bartekn86 » 14 maja 2020, 20:04

Tylko nie mając podłączonego sygnału enable nie wyłączamy serwowzmacniacza podczas estopu, czyli pełna partyzantka.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#4

Post napisał: RobWan » 14 maja 2020, 21:29

Że niby oś przygniecie do ściany?
Jak ustawiałem maszynę to właśnie się obawiałem takiego przypadku, że oś Y ( u mnie wysuwa się 800 mm poza obrys maszyny) przygniecie mnie do ściany.
Samo podłączenie ENABLE niewiele da. Nawet E-STOP na nic się zda. Tu potrzeba całościowego podejścia. Włącznie z wydzielonym obszarem, którego naruszenie wystawia sygnał E-STOP.

Ale powtórzę to co zawsze... od przybytku głowa nie boli.
Podłączyć!

Ja chyba na początku miałem ENABLE, ale odłączyłem, bo po E-STOP'ie puszczały silniki o oś Z spadała.

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 168
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#5

Post napisał: bartekn86 » 14 maja 2020, 22:03

Dziwne, u mnie oś z nie spada po estopie, chyba masz coś nie do końca pomyślane tam. (brakuje pądu i tracisz narzędzie ?) - sprężyny se daj, albo przeciwwagę, albo siłownik co Ci odbije głowicę do góry

Nie mówię o konkretnej sytuacji że coś gniecie, to nie jest ważne w jakiej sytuacji ten estop ma zadziałać - ważne jest to że ściągając sygnał enable z wzmacniacza wyłączasz zasilanie na końcówki czyli unieruchamiasz silniki a nie tylko wyłączasz logikę jak w Twoim przypadku.

Więc podłączenie potencjału enable daje bardzo dużo.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#6

Post napisał: RobWan » 14 maja 2020, 22:10

bartekn86 pisze:Dziwne, u mnie oś z nie spada po estopie

Może masz zardzewiałą śrubę kulową? :-)

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 168
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#7

Post napisał: bartekn86 » 15 maja 2020, 15:15

Ja myślę że błędu konstrukcyjnego nie mam ;p


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#8

Post napisał: RobWan » 15 maja 2020, 21:00

Też tak uważam, że rdza na śrubie nie jest błędem konstrukcyjnym. :-)

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 168
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#9

Post napisał: bartekn86 » 18 maja 2020, 18:53

A Ci powiem powiesiłem się na Zetce i nic nie drgnie, muszę faktycznie odrdzewiacz kupić, albo kątówką ją wyczyszczę ;-)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO i SNAC872

#10

Post napisał: RobWan » 18 maja 2020, 23:13

Gdy kupiłem moją maszynę (używana) to prowadnice liniowe czyściłem z rdzy wełną stalową.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”