PIKO CNC

czas na rozpędzenie wrzeciona

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

PIKO CNC

#1

Post napisał: michalrem » 26 maja 2020, 18:35

Hej

podpowiedzcie mi gdzie ustawię czas jaki program zarezerwuje na rozpędzenie wrzeciona?
Zdarza mi się, że zanim wejdzie na optymalne obroty zaczyna frezować. I kilka frezów złamałem.

Na razie radzą sobie tak, że odjeżdżam daleko od punktu rozpoczęcia pracy i program dojeżdżając ma czas na rozpęd.

W PLC wydaje mi się, że zmieniłem na 5 sek...??? Ale nie działa to

Obrazek




tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 139
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: PIKO CNC

#2

Post napisał: tad1 » 26 maja 2020, 19:33

Ja zrobiłem szybki 2 sekundowy start w falowniku.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO CNC

#3

Post napisał: RobWan » 28 maja 2020, 11:17

michalrem pisze: gdzie ustawię

Niżej. :-) U mnie od linii 88.

Kod: Zaznacz cały

//==============================================================================
// Obsługa kodu M3
//==============================================================================
#NAME_O 0 = SPINDLE
#SET_TIMER 0 = 0,5   // M3 czas rozpędzania  (sek)
#SET_TIMER 1 = 0   // M3 czas hamowania    (sek) 
Robert


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

Re: PIKO CNC

#4

Post napisał: michalrem » 29 maja 2020, 13:40

OK sprawdzę dzisiaj i dam znać co z tego wyszło


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO CNC

#5

Post napisał: RobWan » 29 maja 2020, 13:46

Będzie Pan zadowolony. :-)

Robert


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

Re: PIKO CNC

#6

Post napisał: michalrem » 29 maja 2020, 19:08

Jednak to nie ten parametr.

U mnie wygląda to nieco inaczej:

Obrazek

zmieniłem na :
Obrazek


i dalej to samo.

sprawdziłem w "kontrolki" i wygląda to na moje oko prawidłowo.

Obrazek


To w takim razie gdzie powinienem ustawić czas.....? :cry:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO CNC

#7

Post napisał: RobWan » 29 maja 2020, 21:28

A! Pewnie to nowe Piko?
Daj cały PLC.

Robert


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO CNC

#8

Post napisał: RobWan » 30 maja 2020, 11:14

Ten parametr nie na wpływu na elektrowrzeciono, tylko na czas po jakim wystartuje program po naciśnięciu START.

Robert


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

Re: PIKO CNC

#9

Post napisał: michalrem » 07 cze 2020, 19:05

Tak proszę w załączniku :)
piko.txt
(15.79 KiB) Pobrany 27 razy


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PIKO CNC

#10

Post napisał: RobWan » 07 cze 2020, 20:10

Ale już chyba wiadomo w czym miałeś problem.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”