Pierwsze kroki frezarka + Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
knightman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 paź 2014, 11:18
Lokalizacja: Gniezno

Pierwsze kroki frezarka + Mach3

#1

Post napisał: knightman » 08 paź 2014, 19:02

Witam serdecznie, niedawno do naszej firmy trafiła pierwsza frezarka waz z program sterującym Mach 3. Udało mi się ją podłączyć, zainstalować i skonfigurować program Mach 3 ale niestety na tym utknęłam gdyż po prostu i jednym zdaniem nie mam pojęcia jak zacząć grawerować. Po włączeniu mogę poruszać frezarką na boki oraz góra dół za pomocą strzałek na klawiaturze zatem myślę ,że jest dobrze podłączona.
Naczytałam się o bazowaniu osi ale nie potrafię tego zastosować. Moja frezarka z tego co wiem nie posiada krańcówek.
Chciałabym:

-ustawić w Mach 3 wielkość pola roboczego mojego stołu - gdzie powinien znajdować się wtedy frez/głowica? czy jest to obojętne?

- jakie parametry i gdzie wpisać aby programowo ustalić krańcówki? Fizycznie ich nie ma, pole robocze maszyny wynosi 290x400x90 mm

Do frezarki było dołączone takie "kółko"- pomiar wysokości narzędzia, ale nie wiem jak go użyć.

Bardzo byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał mi pomóc. Z góry dziękuję

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

[ Dodano: 2014-10-09, 16:41 ]
Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc ? Jeśli potrzeba więcej informacji to chętnie odpowiem.



Tagi:


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#2

Post napisał: dziabi3 » 11 paź 2014, 22:58

Kolego zadałeś za dużo pytań świadczących ze nic o machu nie wiesz a takiej osobie trudno się tłumaczy i dlatego nikt ci nic nie odpisze.

Proponuje pobrać instrukcje mach3 + translator gogle i wio.

Zapewniam cię że wszystkiego się dowiesz.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#3

Post napisał: Azazel-75 » 11 paź 2014, 23:08

Witam. Rzadko gościny na tym forum kobiety (mogę się mylic ) chętnie pomocą w miarę możliwości proszę o kontakt na priv może coś zdziałamy online :) dla mnie to dobry test jeśli zdołam wyjaśnić komuś podstawy Mach a przez internet to znaczy że znam go dość dobrze.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.


wromakx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 10 gru 2014, 00:30
Lokalizacja: Legnica

#4

Post napisał: wromakx » 18 cze 2015, 21:15

czesc, pomozesz z machem mam kilka pytan ?

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#5

Post napisał: Azazel-75 » 19 cze 2015, 08:18

Mogę pomóc w miarę możliwości :) . W czym problem?
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”