PicoCNC praca seryjna

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 578
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC praca seryjna

#11

Post napisał: cosimo » 13 lip 2020, 11:58

Robisz plik tekstowy o nazwie G100 o treści:

Kod: Zaznacz cały

%
  if not InputN('KEY_START') then Wait;
"KEY_START" to nazwa wejścia z kontrolek PLC. Można też przez numer wejścia:

Kod: Zaznacz cały

% 
 if not Input(2) then Wait;   




arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: PicoCNC praca seryjna

#12

Post napisał: arek947 » 26 lip 2020, 22:32

chciałem odświeżyć temat
doczytałem że ponoć piko obsługuje M1
jak to oprogramować w PLC

Dodano obsługę kodu M1 – warunkowa pauza programowa. O tym, czy kod M1 zatrzyma program decyduje bit o nazwie M1_STOP zdefiniowany w rejestrze MEM lub IN. Tak samo jak wyżej M1 wyświetla komentarz – ale tylko wtedy gdy zatrzyma pracę

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 578
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC praca seryjna

#13

Post napisał: cosimo » 27 lip 2020, 09:43

W PLC definiujesz wejście o takiej nazwie np:

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I 6 = M1_STOP
I teraz w gdy w programie wystąpi M1 bit ten jest sprawdzany - jeśli jest aktywny, to program wejdzie w stan pauzy, w przeciwnym razie program jest kontynuowany.

Komentarz po M1 jest wyświetlany jako komunikat na ekranie np:

Kod: Zaznacz cały

M1 (Jakiś komunikat


arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: PicoCNC praca seryjna

#14

Post napisał: arek947 » 27 lip 2020, 11:08

Dzięki Cosimo
to już rozumiem myślę że sobie poradzę

Dodane 1 godzina 19 minuty 13 sekundy:
Jeszcze jedno pytanie do COSIMO
czy jest możliwe aby M1 było w funkcjach specjalnych tak jak M0
i szkoda że tam nie można dopisywać komunikatów :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
LWi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 7
Rejestracja: 08 lip 2020, 18:17

Re: PicoCNC praca seryjna

#15

Post napisał: LWi » 29 lip 2020, 12:03

Bardzo dziękuję za pomoc. Wydajność kwintali z hektara znacząco wzrosła :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”