PCB
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
PCB
dziendobry mam schemat z EP 12/2003 chodzi o spawarke TIG dc wiec tak przerysowałem w wiekszosci schemat do eagla . chcialem przekonwertowac schemat na pcb i tu sie zaczeły problemy bo zawsze mi wychodzi od 67 do 80 procent wykonania sciezek i nie umiem sobei z tym poradzic . czy umie mi ktos pomóc lub zaproponowac lepszy program który stworzy mi płytke sam itp bo z tym eaglem to jzu nie mam siły ;(
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Z płytkami jednostronnymi jest bardzo ciężka sprawa. Raczej nie znajdziesz programu, który odwali za ciebie robote rysowania ścieżek.
Płytki 2-stronne wychodzą już o wieeeele lepiej. Osobiście używam Protela i płytki rysuje ręcznie. 2 stronne robi praktycznie idealne, chociaż też często wymagane są poprawki.
Płytki 2-stronne wychodzą już o wieeeele lepiej. Osobiście używam Protela i płytki rysuje ręcznie. 2 stronne robi praktycznie idealne, chociaż też często wymagane są poprawki.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Nie pomogę ci w wykonaniu PCB ale może podpowiem ci coś o samej spawarce co może zaoszczędzić ci pracy, podczas wykonywania tej spawarki kontaktowałem się z autorem projektu jest nim technik spawalnictwa z Politechniki Szczecińskiej pan Stanisław Krasicki przykro mi ale w schemacie i opisie są pewne błędy
a to część email od autora do mnie:
Jest mi przykro, ale Redakcja EP nie odpowiedziała na
żaden mój list. dot. korety błędów pomimo, że moje opracowanie wysłane do
druku było wolne od wad. Dostałem kilkadziesiąt e-listów (zdumiało mnie
zainteresowanie tym tematem) i jestem bezradny, ponieważ płytki drukowane
jak Pan widzi na fotografii wykonane są na "piechotę" i nie dysponuję tzw.
"fabrycznymi", do czego zobowiązała się Redakcja EP.
Dziwi mnie to, bowiem jak się spojży na wykaz "kitów" publikowanych w EP, to
spora część są rzeczywiście kitami, a sfabrykowanie płytek do mojego
opracowanie nie należy do zadań trudnych.
Pozdrawiam
St. Krasicki
[email protected]
jeżeli nie masz ich uwzględnionych to wstrzymaj się z robotą.
Mogę ci wysłać na email to co otrzymałem od autora lub sam się z nim skontaktuj to bardzo miły człowiek i na pewno odpowie na wszystkie twoje pytania.
Pozdrawiam.
a to część email od autora do mnie:
Jest mi przykro, ale Redakcja EP nie odpowiedziała na
żaden mój list. dot. korety błędów pomimo, że moje opracowanie wysłane do
druku było wolne od wad. Dostałem kilkadziesiąt e-listów (zdumiało mnie
zainteresowanie tym tematem) i jestem bezradny, ponieważ płytki drukowane
jak Pan widzi na fotografii wykonane są na "piechotę" i nie dysponuję tzw.
"fabrycznymi", do czego zobowiązała się Redakcja EP.
Dziwi mnie to, bowiem jak się spojży na wykaz "kitów" publikowanych w EP, to
spora część są rzeczywiście kitami, a sfabrykowanie płytek do mojego
opracowanie nie należy do zadań trudnych.
Pozdrawiam
St. Krasicki
[email protected]
jeżeli nie masz ich uwzględnionych to wstrzymaj się z robotą.
Mogę ci wysłać na email to co otrzymałem od autora lub sam się z nim skontaktuj to bardzo miły człowiek i na pewno odpowie na wszystkie twoje pytania.
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
PCB Spawarka TIG
Czasem w Eagle trzeba po prostu użyć ręcznie dodawanych zworek - to jedna z najłatwiejszych metod obejścia problemu autorutera w Eagle. Jeśli masz kompletny schemat w eagle, możesz spróbować podesłać - może uda się trochę zoptymalizować lub dokończyć. Na tym etapie nie jest to już chyba sensowmne zmieniać program.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
[email protected] jak mozesz najszybciej:) dzieki. apropo ile cie wyniosła elektronika cała tzn tyrystory i diody i elementy na płytki i przekazniki. i jakie wymiary masz radiatorów przy tej spawarce??
ps zastanawiałes sie nad przerobieniem układu aby byl ac/dc
ps zastanawiałes sie nad przerobieniem układu aby byl ac/dc
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
PCB płytka TIG
A można by tak poprosić o wystawienie gdzieś schematu? Może więcej osób będzie zainteresowabych w tym temacie. Jeśli dałoby się później do tego dołączyć gotową płytkę, to przecież już byłby kompletny projekt. Może do wykożystania w jakimś CNC automacie spawalniczym?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Ok. postaram się jak najszybciej wysłać to co mam i opisze ci co gdzie kupowałem i ile mnie kosztowało.
[ Dodano: 2005-06-03, 12:16 ]
Spawanie metodą TIG jest super pewnie każdy by chciał mieć taki sprzęcik w domu ale zautomatyzować tej metody się nie da. To spawanie ręczne ale bardzo precyzyjne z tego co pamiętam moja cała spawarka zamknęła się w cenie 400zł. kolega z serwisu spawalniczego załatwił mi używany palnik za 50zł potrzebny jest też gaz osłonowy (argon do spawania aluminium i argon lub mieszanka argonu z helemdo spawania stali)
Jeżeli chodzi o przerobienie na AC/DC to jeżeli jesteś na tyle biegły to czemu nie ale pamiętaj ze w spawarkach transformatorowych TIG/AC były montowane dodatkowo baterie kondensatorów,
ja zamówiłem w http://design77.republika.pl/ gotowe sterowanie AC/DC + dokumentację do układ bezdotykowego zapalania łuku i czekam na przesyłkę jak gość mi przyśle to się wypowiem co to jest warte, sprzedający twierdzi że spawali na tym sterowniku i było OK. Kusi mnie zrobienie sobie inwertora to dopiero zabawka.
[ Dodano: 2005-06-03, 12:16 ]
Spawanie metodą TIG jest super pewnie każdy by chciał mieć taki sprzęcik w domu ale zautomatyzować tej metody się nie da. To spawanie ręczne ale bardzo precyzyjne z tego co pamiętam moja cała spawarka zamknęła się w cenie 400zł. kolega z serwisu spawalniczego załatwił mi używany palnik za 50zł potrzebny jest też gaz osłonowy (argon do spawania aluminium i argon lub mieszanka argonu z helemdo spawania stali)
Jeżeli chodzi o przerobienie na AC/DC to jeżeli jesteś na tyle biegły to czemu nie ale pamiętaj ze w spawarkach transformatorowych TIG/AC były montowane dodatkowo baterie kondensatorów,
ja zamówiłem w http://design77.republika.pl/ gotowe sterowanie AC/DC + dokumentację do układ bezdotykowego zapalania łuku i czekam na przesyłkę jak gość mi przyśle to się wypowiem co to jest warte, sprzedający twierdzi że spawali na tym sterowniku i było OK. Kusi mnie zrobienie sobie inwertora to dopiero zabawka.