Pasowanie łożysk ślizgowych względem prowadnic

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Szymon LP » 17 sty 2010, 15:52

przykręcasz prowadnice luźno.. i najeżdżasz na jeden koniec wózkiem (a przynajmniej dwoma spasowanymi na jakimś płaskowniku łożyskami (ale też przykręconych NIE-ZA-MOCNO).Dokręcasz trochę mocniej na tym końcu i przejeżdżasz na drugi koniec - teraz dokręcasz tam. możesz jeszcze chwile pojeździć i podokręcać .. a później skręcasz mocno wózki(NA SZYNACH). i powtarzasz czynność z szynami skręcając już ostatecznie.

Ogólnie proces przebiega inaczej w każdym przypadku - potrzebne jest tylko dobre wyczucie i trochę doświadczenia ;). Karcie katalogowej do THK SSR20 widziałem ładny opis ustawiania prowadnic - ale to jest mniej więcej to co CI napisałem

Pozdrowienia

Tagi:

grze
Posty w temacie: 3

Post napisał: grze » 17 sty 2010, 16:49

Planuję przeszlifować całą ramę, więc podpory pod wałki będą leżały płasko.Chodzi mi o to, aby wałki ustawić idealnie równolegle. Wydaje mi się że to w dużej mierze zależy od precyzyjnego wywiercenia otworów, bo jak juz wywiercę to nie będę miał żadnej /tak mi się wydaje/ możliwości korygowania występującej nierównoległości. Planuję zlecić to komuś na numeryku. Co o tym sądzicie? z jaką dokładnością wiercic te otwory?

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 17 sty 2010, 17:09

grze pisze:Planuję przeszlifować całą ramę, więc podpory pod wałki będą leżały płasko.Chodzi mi o to, aby wałki ustawić idealnie równolegle. Wydaje mi się że to w dużej mierze zależy od precyzyjnego wywiercenia otworów, bo jak juz wywiercę to nie będę miał żadnej /tak mi się wydaje/ możliwości korygowania występującej nierównoległości. Planuję zlecić to komuś na numeryku. Co o tym sądzicie? z jaką dokładnością wiercic te otwory?
Dość dziwne.
Inwestuje kolega w obróbkę - a robi 2 podstawowe błędy :
1 - zawsze łożysko LM będzie lepsze niż tuleje z ALU , a jak już na mus tuleje to brąz albo poliamid
2 - wałki NIE podparte - jakie by nie były tuleje , i inne wynalazki to wałek fi20 się po prostu będzie giął.

Zdecydowanie najprościej wałki podparte i łożyska otwarte , a jak już musi kolega (teoretycznie) zaoszczędzić to jakieś tuleje na kształt łożysk otwartych z kasowaniem luzu.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: grg12 » 17 sty 2010, 17:15

Przecież nie będziesz robił tych otworów tak żby śruby wchodziły na wcisk :) Tu chodzi o korekcje max 0.1-0.2mm. Tylko czasami nie użyj śrub z łbem stożkowym - te centrują się do otworu więc jakbyś nie korygował - po dokreceniu i tak ułożą się jak im pasuje.
Przy okazji - świetnym źrudłem "podkładek korekcyjnych" są puszki po piwie ;)

grze
Posty w temacie: 3

Post napisał: grze » 17 sty 2010, 19:19

"Dość dziwne.
Inwestuje kolega w obróbkę - a robi 2 podstawowe błędy :
1 - zawsze łożysko LM będzie lepsze niż tuleje z ALU , a jak już na mus tuleje to brąz albo poliamid
2 - wałki NIE podparte - jakie by nie były tuleje , i inne wynalazki to wałek fi20 się po prostu będzie giął.

Zdecydowanie najprościej wałki podparte i łożyska otwarte , a jak już musi kolega (teoretycznie) zaoszczędzić to jakieś tuleje na kształt łożysk otwartych z kasowaniem luzu.[/quote] "

mowa cały czas o wałkach z podporami i łożyskach liniowych otwartych/ podpiołem swój problem do głównego tematu, który założył inny kolega. Nie mam doświadczenia / pierwsza próba budowy plotera/ więc pytam....
na zaznaczonych ramach planuję zamontować podpory z wałkami;
Załączniki
rama.jpg
rama.jpg (20.94 KiB) Przejrzano 1084 razy
rama.jpg
rama.jpg (20.94 KiB) Przejrzano 1082 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”