Paski zebate a dokładnosc i bezluzowosc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tak ale CHAOS ma małą ofertę na paski 16mm nie mówiąc już o 20mmbartuss1 pisze:lepsze zdały by sie o szerokości 16 lub 20 mm, niekoniecznie z profilem T

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Nie jest źle. Ja mam brame o wymiarze 952mm i śmiga aż miło na jednej śrubie. Nie testowałem w większej prędkości tylko kręcąc ręką. Jak przyjdzie zasilacz (czyli jutro) to do końca tygodnia postaram się podłączyć silnik do testów. (jeszcze czekam na koła zębate i paski...) Fakt, że do prowadzenia bramy zastosowane zostały prowadnice szynowe SR25 THK.Boni pisze:Na tle obaw co do możliwości poruszania moją 1m bramą na jednej śrubie
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W mojej frezarce o polu pracy 280 na 180mm są zastosowane paski T5 szerokość 10mm przełożenie 1:2 (15:30zębów) na osiach X,Y, na osi Z 15:60 przy skoku gwintu 5mm, silniki ok 2Nm. Na razie frezowałem w aluminium i szło bez problemu. Z moich obserwacji wynika, żena paskach nie ma luzu, jest mały luz na śrubach trapezowych X,Y ok 0,1mm który kasuję programowo, na osi Z mam śrubę kulową - luz na nakrętce ok 0,05mm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Temat chyba odrzywa, więc ja się podłącze.
Czy jest sens stosowania dwóch pasów HTD50 8m przy szerokości bramy 1500mm czy to już przesada? Czy jest coś takiego jak przesada w tym wypadku?
Może jedynie to że przy zastosowaniu pasów 5m latwiej o dobrą rozdzielczość.
I pytanie nr2 czy przy kosztach jakie to wygeneruje nie lepiej dać śruby? Teraz jest jedna 2505, na długośći 3000mm, wpada w drgania kiedy brama jest w połowie drogi a i prędkośći są strasznie wolne. Pomijając koszenie bramy.
Myślałem żeby dać 3210 ale tutaj koszty przy dwóch śrubach x2 w stosunku do pasów 8m o szerokośći 50mm. Chyba żeby brame zrobić od nowa bo ta to sztywności nie widziała na oczy i dać jedną śrube a większą.
ps. Ploter kupiłem taki jaki jest więc można po nim jechać.
ps2. Silniki krokowe 12Nm.
Czy jest sens stosowania dwóch pasów HTD50 8m przy szerokości bramy 1500mm czy to już przesada? Czy jest coś takiego jak przesada w tym wypadku?
Może jedynie to że przy zastosowaniu pasów 5m latwiej o dobrą rozdzielczość.
I pytanie nr2 czy przy kosztach jakie to wygeneruje nie lepiej dać śruby? Teraz jest jedna 2505, na długośći 3000mm, wpada w drgania kiedy brama jest w połowie drogi a i prędkośći są strasznie wolne. Pomijając koszenie bramy.
Myślałem żeby dać 3210 ale tutaj koszty przy dwóch śrubach x2 w stosunku do pasów 8m o szerokośći 50mm. Chyba żeby brame zrobić od nowa bo ta to sztywności nie widziała na oczy i dać jedną śrube a większą.
ps. Ploter kupiłem taki jaki jest więc można po nim jechać.
ps2. Silniki krokowe 12Nm.