OUS-1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Błąd w opisie zrobiłem. Ja ma w łożu 12mm a kamienie w zakupionym koniku były schodkowe
(12mm od strony rowka w koniku i 13mm na rowek w łożu). I z tego wynikała ta cała zabawa.
Zanim zakończę zabawę z konikiem muszę zrobić jeszcze kilka pomiarów zegarem. Ale i bez tego toczę już oprawkę fly cutter (bez kła nie mogłem bo robię wersje długą).
(12mm od strony rowka w koniku i 13mm na rowek w łożu). I z tego wynikała ta cała zabawa.
Zanim zakończę zabawę z konikiem muszę zrobić jeszcze kilka pomiarów zegarem. Ale i bez tego toczę już oprawkę fly cutter (bez kła nie mogłem bo robię wersje długą).
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
To że jest mikry wybór nie znaczy że go nie ma ...
http://allegro.pl/tokarka-wiertarka-fre ... 13270.html
Jest też większa wersja bodajże Wemas 520 [numeru nie jestem pewien ] , można też do 3tysięcy kupić Maximata V10-P , pojawia się na all też taki sprzęt jak Emco Unimat , tak że wybór jest . Pierwszą zasadą kupowania "na żywo" jest sprawdzenie czy na każdej większej części jest numer seryjny , jest to kolejna sztuka w produkcji i do tej jednej sztuki pasowane są wszystkie elementy . Po sprzedaży całego ous-a na części - pomimo że przedstawiały wzorowy stan techniczny wiem że każda i tak musiała być pasowana ponownie .
500zł to jest dobra cena , 2 tysięcy nie dał bym za taką "jakość" towaru , sposób wykonania nieco poniżej chińskiego standardu . Najlepiej i masywniej wykonana jest wersja Oświęcimska , zaskoczony byłem masą ok 10kg większa , każdy element był lepiej odlany niż w mojej poprzedniej sztuce "dąbrowa górnicza " .
Niestety dzięki nam ceny podskoczyły 3-4 krotnie - rewolucja pożera własne dzieci
, na całe szczęści mi się udawało w strasznie małych pieniążkach osiołka kupić , pierwszy sam zapukał do drzwi mojego garażu ; ...
PS : Tę frezarko-wiertarkę Tos z imadłem komornik sprzedawał w Warszawie za 2000zł , a jak ktoś jest leniwy i ma kasę to polecam tego osła , przynajmniej ma podzielnicę http://allegro.pl/frezarka-tokarka-ous- ... 11247.html
http://allegro.pl/tokarka-wiertarka-fre ... 13270.html
Jest też większa wersja bodajże Wemas 520 [numeru nie jestem pewien ] , można też do 3tysięcy kupić Maximata V10-P , pojawia się na all też taki sprzęt jak Emco Unimat , tak że wybór jest . Pierwszą zasadą kupowania "na żywo" jest sprawdzenie czy na każdej większej części jest numer seryjny , jest to kolejna sztuka w produkcji i do tej jednej sztuki pasowane są wszystkie elementy . Po sprzedaży całego ous-a na części - pomimo że przedstawiały wzorowy stan techniczny wiem że każda i tak musiała być pasowana ponownie .
500zł to jest dobra cena , 2 tysięcy nie dał bym za taką "jakość" towaru , sposób wykonania nieco poniżej chińskiego standardu . Najlepiej i masywniej wykonana jest wersja Oświęcimska , zaskoczony byłem masą ok 10kg większa , każdy element był lepiej odlany niż w mojej poprzedniej sztuce "dąbrowa górnicza " .
Niestety dzięki nam ceny podskoczyły 3-4 krotnie - rewolucja pożera własne dzieci

PS : Tę frezarko-wiertarkę Tos z imadłem komornik sprzedawał w Warszawie za 2000zł , a jak ktoś jest leniwy i ma kasę to polecam tego osła , przynajmniej ma podzielnicę http://allegro.pl/frezarka-tokarka-ous- ... 11247.html
- Załączniki
-
- tos
- wiertarko frezarka tos.jpg (58.76 KiB) Przejrzano 760 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Znawca tematu (min. 80)
Raczej niestety bez podzielnicy, z opisu aukcji: "sprzedaż dotyczy wszystkiego co na foto,bez stołu,podzielnicy "panzmiasta pisze: , a jak ktoś jest leniwy i ma kasę to polecam tego osła , przynajmniej ma podzielnicę http://allegro.pl/frezarka-tokarka-ous- ... 11247.html
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
a ja wróce do orginalnego tematu a wiec tak..
kupiłem tego ousa zdjecia wstawie jak ogarne aparat
brakuje konika imaka uchwytu i jednego klina
zatem mam kilka pytan
1 Czym to wyczyscic nasmarowac
2 Z czego jakiego materialu mozna dorobic klin
3 Czy do frezowania musze dokupic oprawke ze stozkiem mk2??
4 czy warto i czym najlepiej to pomalowac
5 brakuje mi dzwigni która obraca mimosród ( gora dol przy frezowaniu) ma ktos jakies zdjecie jak to dokladnie wyglada i jak ejst zamocowanie?
6 No i oczywiscie poszukuje konika ( czy moze uwazacie ze lepiej dorobic?)
7 plecacie uchwyt 80 czy moze jednak 100?
Bede wdzieczny za wszelkie info
Pozdrawiam
kupiłem tego ousa zdjecia wstawie jak ogarne aparat
brakuje konika imaka uchwytu i jednego klina
zatem mam kilka pytan
1 Czym to wyczyscic nasmarowac
2 Z czego jakiego materialu mozna dorobic klin
3 Czy do frezowania musze dokupic oprawke ze stozkiem mk2??
4 czy warto i czym najlepiej to pomalowac
5 brakuje mi dzwigni która obraca mimosród ( gora dol przy frezowaniu) ma ktos jakies zdjecie jak to dokladnie wyglada i jak ejst zamocowanie?
6 No i oczywiscie poszukuje konika ( czy moze uwazacie ze lepiej dorobic?)
7 plecacie uchwyt 80 czy moze jednak 100?
Bede wdzieczny za wszelkie info
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Sporo rzeczy brakuje. O ile imak, klin i uchwyt do załatwienia, to konik będzie trudniejszy do znalezienia.
- czyścić - do ropy wszystko. Niech poleży, odmoczy się i łatwiej się wyczyści.
-smarowanie - zależy co. Powierzchnie łoża i suporty olejem, śruby też. Do wrzeciona smar. Dobry, nie towot.
-klin - u mnie są stalowe, ale i z brązu możesz dorobić.
-frezowanie - zależy jakie frezy kupisz. Jak z uchwytem walcowym, oprawka, najlepiej ER32, frezy do 20mm średnicy wchodzą. Ale są też frezy z uchwytem stożkowym - morse'a 1 i 2 możesz użyć, tylko tuleję redukcyjną z 2 na 1 dokupisz.
-malowanie - warto, chroni przed korozją
, a i ładniej wygląda.
-dżwignia - zajrzyj na moje wątki, tam jest kilka zdjęć, może znajdziesz co Ci trzeba.
-konik - już pisałem:)
-uchwyt - wystarczy 80, 100 jest cięższy. To, że ma większy przelot, to i tak nie wykorzystasz, bo wrzeciono ma przelot 14(15 czasem)mm. Decyzja należy od Ciebie, zależy co będziesz obrabiał.
- czyścić - do ropy wszystko. Niech poleży, odmoczy się i łatwiej się wyczyści.
-smarowanie - zależy co. Powierzchnie łoża i suporty olejem, śruby też. Do wrzeciona smar. Dobry, nie towot.
-klin - u mnie są stalowe, ale i z brązu możesz dorobić.
-frezowanie - zależy jakie frezy kupisz. Jak z uchwytem walcowym, oprawka, najlepiej ER32, frezy do 20mm średnicy wchodzą. Ale są też frezy z uchwytem stożkowym - morse'a 1 i 2 możesz użyć, tylko tuleję redukcyjną z 2 na 1 dokupisz.
-malowanie - warto, chroni przed korozją

-dżwignia - zajrzyj na moje wątki, tam jest kilka zdjęć, może znajdziesz co Ci trzeba.
-konik - już pisałem:)
-uchwyt - wystarczy 80, 100 jest cięższy. To, że ma większy przelot, to i tak nie wykorzystasz, bo wrzeciono ma przelot 14(15 czasem)mm. Decyzja należy od Ciebie, zależy co będziesz obrabiał.