OUS-1 dla laików

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Karol93
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 109

Post napisał: Karol93 » 14 kwie 2012, 11:52

Umyć chyba wystarczy w benzynie. Czym ją później zakonserwować ? zwykły smar raczej nie. Smar jak do rowerów w sprayu ?

Tagi:

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 82
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 14 kwie 2012, 15:02

Jak w benzynie, to ekstrakcyjnej, taniej w ropie. Na spokojnie co można rozkręć, wyczyść, umyj. Sprawdź wrzeciono, jak się kręci, luzy, czy w środku jest jakikolwiek smar. A powierzchnie jakimś olejem, smaruje i konserwuje jednocześnie. Później regulacja dopiero.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: pabloid » 14 kwie 2012, 15:36

Karol93 pisze:Musze dorobić klucz do śrub imaka (na kwadrat) jakiś pomysł ? ;)
Owszem:
1. toczysz ze stali narzędziowej odpowiedni kszałt wiercisz otwór o średnicy takiej jak przekątna łba śruby, a kształt kwadratu wycinasz ręcznie dłutem zrobionym ze stalki kdratowej np 6x6mm, potem hartujesz i odpuszczasz.
2. gniazdo dorabiasz osobno przewiercając odcinek ok. 15mm pręta i pilnikiem kwadratowym piłujesz kształt kwadratu. Potem to dospawujesz albo lutujesz na twardo do pręta i hartujesz i odpuszczasz. Ja akurat lutowałem, robione ze stali zbrojeniowej 34GS, hartowane i odpuszczane. Wgląda tak:
ObrazekObrazek
Karol93 pisze:Czym ją później zakonserwować ?
Olej maszynowy to podstawa jak masz już tokarkę- kup sobie od razu bańkę 5l i nalewaj do małej oliwiarki, - choćby taki:
Obrazek
Po każdym dniu pracy czyścisz tokarkę i smarujesz olejem co najmniej prowadnice, śrubę pociągową. Ja zwykle smaruję też uchwyt, bo mam ładny i chce by taki został :mrgreen: , co jakiś czas smarujesz też pinolę konika, śrubę posuwu poprzecznego i nasączasz filce zgarniaczy wiórów, ous chyba ich nie ma- warto dorobić.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sajgon » 14 kwie 2012, 16:23

pabloid pisze:1. toczysz ze stali narzędziowej odpowiedni kszałt wiercisz otwór o średnicy takiej jak przekątna łba śruby,
i wywalasz do kosza bo się kręci :mrgreen:

Jeżeli nawet to otwór musi mieć taką średnicę ,jaki wymiar ma kwadrat , a nie przekątna.
Pozdrawiam , Michał. ;)

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 14 kwie 2012, 16:32

:oops: Oczywiście masz rację :mrgreen: Tak z rozpędu poszedłem i w zaćmieniu robienia i wgrywania zdjęć głupotę napisałem :oops: Otwór ma mieć średnicę jak bok kwadratu, albo nawet miejszą, aby było z czego brać.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 16:35 przez pabloid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sajgon » 14 kwie 2012, 16:34

zdarza się :wink: po to nas tu tylu ,co by się na wzajem pilnować :razz:
Pozdrawiam , Michał. ;)

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 14 kwie 2012, 16:37

Jak powiedział pułkownik Kwiatkowski "takie bezpieczeństwo w bezpeczeństwie" :mrgreen:

Autor tematu
Karol93
Posty w temacie: 109

Post napisał: Karol93 » 14 kwie 2012, 18:31

Tokarka wygląda tak:

Teraz już głowica jest czyściutka - przegląd zrobiony i wyregulowana, śmiga jak szalona ;). Posuw precyzyjny bez żadnych luzów, nie wyskakuje, można bezproblemowo zmieniać z "wajchowego" na precyzyjny. Wszystko naoliwione olejem do maszyn do szycia.

Wrzeciono zdjęte, łoże całe wyczyszczone z opiłków, umyte i naoliwione. Widać, że w pewnych miejscach odpada farba z milimetrem... czegoś. Czy to jest część odlewu, czy jak gdzieś czytałem, szpachla ? :P Kolumna wyciągnięta, wyczyszczona, naoliwiona i zamocowana z powrotem.
Tokarka wygląda tak:
Obrazek

Obrazek
Czy ten gwint jest ktoś w stanie zregenerować ?
Obrazek
Nie mam pojęcia, po co ktoś szlifował ten uchwyt (ma to swoją nazwę, ale nie wiem jaką dokładie, a nie chce pisać głupot), ale czy zmiana na nowe, dobre coś zmieni ?
Obrazek
Stół.... wygląda dobrze, luzów nie ma żadnych, poza luzem na śrubach. poprzeczna śruba chodzi PRAWIE idealnie, luz jest minimalny, rzędu 0,5 podziałki (chodzi mi o luz przy zmianie kierunku posuwu), niestety śruba od dojeżdzania do materiału jest.... w nienajlepszy stanie. Luz jest rzędu pół obrotu przy zmianie kierunku posuwu. Niby to nie ma znaczenia, bo posuw sam w sobie jest dokładny, nic nie przeskakuje, ładnie chodzi po gwincie, jednak napewno podczas prac będzie to mocno upierdliwe.
Obrazek

Obrazek
Tutaj jest moje pierwsze zadanie - Facet dał mi półprodukt. Sam muszę sobie zrobić trzpienie, żeby się ten przegub trzymał. Jakiś pomysł jak to zrobić ? Przewiercić przez środek i zanitować nie da rady - oś obrotu drugiego musiałbym przesunąć, żeby nie wiercić w nicie.
Obrazek
Hehehehe, próbuje skompletować sobie te jedyne 12kół i napisałem go tego gościa co sprzedaje na allegro OUSa w stanie kompletnego złomu za 1700zł. Ma tam 5 kół zębatych - byłbym w stanie już pewnie kilka gwintów utoczyć. Napisałem mu, ze za te koła mogę mu dać 40zł. Odpisał - za sztukę 40zł? :P Ma poczucie humoru ;)

Obrazek
Przystawka podobno do cięcia - póki co nie mam zielonego pojęcia jak tam można zamontować jakiś materiał :P.
Obrazek
Widać, odlew światowej klasy ;)
Obrazek

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: Andrzej 40 » 14 kwie 2012, 23:37

Karol93 pisze: Hehehehe, próbuje skompletować sobie te jedyne 12kół i napisałem go tego gościa co sprzedaje na allegro OUSa w stanie kompletnego złomu za 1700zł. Ma tam 5 kół zębatych - byłbym w stanie już pewnie kilka gwintów utoczyć. Napisałem mu, ze za te koła mogę mu dać 40zł. Odpisał - za sztukę 40zł? :P Ma poczucie humoru ;)
Chyba przesadziłeś z poczuciem humoru. Super cena to by była 20,- zł za sztukę, 40 to taka średnia na Allegro. Kup z CNC koła moduł 1, przetocz lub przetnij na odpowiednią szerokość, wytocz otwór i wydłutuj rowek pod klin - będziesz miał taniej.

"Tutaj jest moje pierwsze zadanie - Facet dał mi półprodukt. Sam muszę sobie zrobić trzpienie, żeby się ten przegub trzymał. Jakiś pomysł jak to zrobić ? Przewiercić przez środek i zanitować nie da rady - oś obrotu drugiego musiałbym przesunąć, żeby nie wiercić w nicie. "
Zrób nową kostkę nieco dłuższą i przesuń osie.

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 32

Post napisał: oswiecimskie » 14 kwie 2012, 23:44

Nawet fajnie utrzymany ten twoj ous-ik.Mam taką samą planszajbe , mialem wrzucic foty ale widze ze sam dałeś;) niedlugo skonczy sie remoncik mojego ous-ka takze wrzuce fotki ale raczej w temacie "wersja katowicka "
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”