Oś Z jak z horroru
Frezarka smoczynnie zaniża wymiar Z
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Oś Z jak z horroru
Witam wszystkich. Jestem nowy i zaczynam przygodę z CNC. Zakupiłem niedawno samorobną frezareczkę wyposażoną w sterownik BluSky Tec BL-MACH-V1.1. Do połączenia z laptopem używam konwertera LPT - USB MACH3 CNC 6 osi dokupionego na znanej platformie aukcyjnej. Pierwsze proste projekty (testowe koło czy litery) zostały wykonane prawidłowo. Wykonywanie bardziej skomplikowanego wzoru (ok.9min) potrafi skończyć się złamaniem freza gdyż oś Z w pewnym momencie próbuje wbić się w materiał na kilka milimetrów. Uważam że problemem nie jest projekt gdyż czasami jest on wykonywany w całości prawidłowo a czasami następuje niekontrolowane zejście osi Z w dół. Zjawisko ma miejsce czasami w 4 minucie pracy, czasami w 6 minucie a czasami nie występuje wcale. Zaobserwowałem że podczas ostatniego takiego incydentu kiedy frez wszedł za głęboko program pokazywał Z +1.8919 czyli problem raczej związany jest z interpretacją komend przez konwerter, sterownik a może silnik krokowy osi Z? Używam Mach 3 zainstalowany na laptopie z Win 10. Od czego zacząć poszukiwanie usterki? Będę wdzięczny za okazaną pomoc.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Oś Z jak z horroru
miałem bardzo podobny problem z moją "frezareczką". Powodem było zbieranie się brudu (trocin, pyłu itp.) na nieosłoniętych nakrętkach śrub napędowych, który powodował w pierwszej kolejności opory właśnie przy podnoszeniu wrzeciona w osi Z w górę i gubienie pozycji Z.
Podobnie pojedyńcze testy były ok, a pojawiał się problem dopiero przy dłuższych programach.
Pomogło rozebranie śrub, mycie IPA i ponowne smarowanie.
Być może powinieneś od tego zacząć...
Podobnie pojedyńcze testy były ok, a pojawiał się problem dopiero przy dłuższych programach.
Pomogło rozebranie śrub, mycie IPA i ponowne smarowanie.
Być może powinieneś od tego zacząć...
-
U mnie nie występuje problem podnoszenia wrzeciona tylko w pewnym momencie jakby dostawała impuls do zejścia dużo poniżej zaprogramowanej wartości. Frez V potrafi wbić się w materiał na ok. 2mm w czasie kiedy ustawiony jest wymiar 0,2mm, ale dziękuję za sugestię.
Dodane 2 minuty 2 sekundy:
W pierwszej kolejności podejrzewam konwerter LPT-USB ale chętnie posłucham kogoś z większym doświadczeniem.
Dodane 2 minuty 2 sekundy:
W pierwszej kolejności podejrzewam konwerter LPT-USB ale chętnie posłucham kogoś z większym doświadczeniem.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
być może powinieneś na to inaczej popatrzeć. W moim przypadku był dokładnie taki rezultat: frez wbity na 5mm a w programie pozycja Z -0.4mm 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Również stawiam na opory ruchu. Przy podnoszeniu Z silnik ma ciężej. Jak zgubi kroki to w programie masz Z np 10 a w realu masz 5. I teraz jak jedziemy w dół to jesteś te 5mm niżej niż chce program.
Pierwsze co zrób to zmniejsz max prędkość dla osi Z o połowę. Jak Ci zrobi ze 2 -3 detale OK to już wiesz że masz śrubę do mycia lub regulacje współliniowości elementów przesuwu osi Z.
Pierwsze co zrób to zmniejsz max prędkość dla osi Z o połowę. Jak Ci zrobi ze 2 -3 detale OK to już wiesz że masz śrubę do mycia lub regulacje współliniowości elementów przesuwu osi Z.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja bym też zerknął na sygnał dir na zetce. Zamień kierunki na silniku, a potem w machu, jak będzie uciekać do gory, to znaczy, że dir się ,,myli" a jak nadal będzie nurkować, to opory.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Nie wiem czy możemy już otwierać szampana ale po zmniejszeniu o połowę prędkości osi Z maszyna przez ponad godzinę nie złamała żadnego freza. Jak mogę sprawdzić śrubę. Nie wygląda na brudną. Rozkręcać ją?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
horror skopu nie chcesz?
zienek zapomniales ze trza dopisac g90
bo przy g91 mogą byc niezle jasełka hehe
zienek zapomniales ze trza dopisac g90
bo przy g91 mogą byc niezle jasełka hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign