Oś obrotowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
Laki_88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2013, 19:16
Lokalizacja: Mielec

Oś obrotowa

#1

Post napisał: Laki_88 » 28 wrz 2022, 15:43

Cześć.
Możliwe, że pytanie było już omawiane na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Maszynę którą buduję skonfigurowałem jako tokarkę co oznacza, że mam osie Z i X. W moim przypadku oś Z musi mieć możliwość obracania się bez końca i bazowania. Natomiast maszyna już zbazowana po najechaniu na krańcówkę zatrzymuje się i wyrzuca błąd.

Jest ktoś kto wyjaśni w sposób łopatoligiczny jak to ustawić?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Oś obrotowa

#2

Post napisał: tuxcnc » 28 wrz 2022, 17:18

Laki_88 pisze:
28 wrz 2022, 15:43
Jest ktoś kto wyjaśni w sposób łopatoligiczny jak to ustawić?
Ja używam takiego sposobu jak w załączniku.
Użycie w programie M100 P<prędkość> skutkuje tak, że oś kręci się jak wrzeciono, bez bazowania i rozpoznawania pozycji, natomiast po M101 jako oś obrotowa sterowana G0/G1.
Nie ma tam ustawionych krańcówek i bazowania, bo do tego jeszcze nie doszedłem.
Plik frezarka.hal jest przycięty i zawiera tylko linie istotne dla tego rozwiązania.
spindle-axis.tar
(10 KiB) Pobrany 10 razy


Autor tematu
Laki_88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2013, 19:16
Lokalizacja: Mielec

Re: Oś obrotowa

#3

Post napisał: Laki_88 » 29 wrz 2022, 08:16

Dzięki Tux, spróbuję.

Edit Po przeanalizowaniu dochodzę do wniosku, że to niestety nie rozwiązuje mojego problemu. Oś musi pracować jak obrotowa, ale z rozpoznawaniem pozycji i być sterowana przez g0/g1.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”