oś C i oś A

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
huzzar.ts
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

oś C i oś A

Post napisał: huzzar.ts » 12 sie 2012, 11:58

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowy na tym forum ale z cnc mam już trochę doświadczenia.
Jakiś czas temu zbudowałem maszynę 150 x 90 x 40 cm. Wszystko fajnie działa i już trochę na niej popracowałem. Całą wiedzę potrzebna do jej stworzenia uzyskałem od Was, czytając forum.
Teraz chce zrobić coś dalej i mam w planie dodanie osi C i A. Przebudowałem już bramę i teraz ma prześwit 60 cm. Dodatkowo oś Z została przebudowana i teraz wszystko jest solidnie przygotowane do dalszej czarci.

Mam kilka pytań:

1 Czy oś C musi być wyposażona w złącze obrotowe czy zakres jej pracy to 360° i wystarczy przepościć przewody przez tuleje.
2 Czy oś C ma krańcówki, jeśli tak to jaki powinien być zakres obrotu.
3 Jakie zastosować rozwiązanie przeniesienia napędu, pas zębaty, czy kola a może kolo ślimakowe.
4 Jakie powinno być przełożenie na osi C i A, jeden obrót na kilka obrotów silnika czy może ustala się to w stopniach.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: oś C i oś A

Post napisał: wood carver » 12 sie 2012, 12:39

huzzar.ts pisze:Witam wszystkich serdecznie.

Mam kilka pytań:

1 Czy oś C musi być wyposażona w złącze obrotowe czy zakres jej pracy to 360° i wystarczy przepościć przewody przez tuleje.
2 Czy oś C ma krańcówki, jeśli tak to jaki powinien być zakres obrotu.
3 Jakie zastosować rozwiązanie przeniesienia napędu, pas zębaty, czy kola a może kolo ślimakowe.
4 Jakie powinno być przełożenie na osi C i A, jeden obrót na kilka obrotów silnika czy może ustala się to w stopniach.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
1. nie musi, zakres pracy ustala się w CAMie+ możesz sobie ustalić wartość np. 180 stopni, albo dowolnie inną
2.Zależy od tego co to za maszyna...
3.przekładnie planetarne/ falowe
Ale to zależy czy oś porusza się symultanicznie czy jest to oś indeksowana- jeśli indeksowana, to może być napęd na paskach z blokadą położenia.
4.A co to za maszyna? bo w jednej wystarczy przełożenie 1:3, w innej 1:10 w jeszcze innej musi być to stosunek dużo dużo wiekszy.W zależności od tego do czego się to stosuje, jaki rodzaj przeniesienia napędu itd...
Generalnie osie są wyrażone w stopniach.

Autor tematu
huzzar.ts

Post napisał: huzzar.ts » 13 sie 2012, 16:56

No ok dzięki za informacje. A jak rozwiązać taka kwestie, chciałbym zęby moja maszyna miała ruchoma os c i a przytwierdzona do osi z. A jedyna płaszczyzną będzie stół roboczy.
Ale z tego co widzę to częściej jest stosowany stół z dwiema osiami a wrzeciono jest zamontowane do osi z.
Jakie są plusy i minusy tych rozwiązań??
No i czy moze ktos wie czy w programie CATIA V5 można symulować to pierwsze rozwiązanie, bo to drugie wiem ze można.
Ps. maszyna do drewna, i tworzyw sztucznych.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 sie 2012, 17:31

z tego co kol widzi to nic nie widzi
osie obrotowe stosuje się w zależności od wielkości obrabianego detalu, trzeba dążyć do w miarę najprostszego rozwiązania, nawet jeśli wydaje sięskomplikowane, to zazwyczaj jest to optymalne rozwiązanie.
rozwiażań 2 osi obrotowych jest conajmniej 6 typów podstawowych i niekoniecznie są to sie a i c
bo jakkolwiek A to przechył, to C zazwyczaj jest osią równoległą do narzędzia w punkcie zero, a tam gdzie go nie ma to jest to oś B.
W małych frezarkach nie opłaca sięstosować kompletnej głowicy 2 osiowej, bo zabiera dużo pola roboczego.
piszę sobie ksiązkę na ten temat, więc nie będę od razu zdradzał wszystkich tajemnic :P
zbudowałem w koncu 4maszynki 5 osiówki
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
huzzar.ts

Post napisał: huzzar.ts » 13 sie 2012, 18:09

a zdradzi byś w jakim programie tworzysz symulacje do obrabiania i gcod??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”