Oprogramowanie dla plotera termicznego..

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

Autor tematu
tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 624
Rejestracja: 22 lis 2008, 13:59
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:

Oprogramowanie dla plotera termicznego..

#1

Post napisał: tanifon » 07 lis 2012, 22:03

Szukam uniwersalnego oprogramowania dla plotera termicznego które :
automatycznie przygotuje plik wektorowy (np zestaw wielu literek),
zrobi z tego plik wykonywalny i pokieruje sterownikiem silników (cnc) itp.
Taki CAM /CAD do literek w styrodurze...

Ha wiem... niby proste ale na dzień dzisiejszy mam z tym sporo gimnastyki i jestem ciekaw jak sobie z tym poradziliście ?

Pozdrawiam:)

PS. Niestety producenci ploterów nie chcą odsprzedawać licencji na swój soft.


Skaner 3D, gigantyczne rzeźby, piła motorowa..

Tagi:

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#2

Post napisał: tom22 » 08 lis 2012, 19:34

Też szukałem swego czasu i nic nie znalazłem, jeśli do liter, logo itp wystarczy corel zresztą kto się takimi rzeczami zajmuje to doskonale zna ten program. Na początku jest trochę gimnastyki - wszystko kwestia wprawy.


pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 582
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:38
Lokalizacja: Zgierz

#3

Post napisał: pixes2 » 08 lis 2012, 22:48

Coś mi się obiło o uszy o programiku, który szykuje ścieżkę pod termik z rysunku np z corel"a. Jeżeli dobrze pamiętam nazwę - vector linker - nie wiem, czy nie strzeliłem jakiejś literówki. To komercja, ale ponoć niedroga...

Pozdrawiam.
Tomek.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: tuxcnc » 09 lis 2012, 02:08

pixes2 pisze:Coś mi się obiło o uszy o programiku, który szykuje ścieżkę pod termik z rysunku np z corel"a. Jeżeli dobrze pamiętam nazwę - vector linker - nie wiem, czy nie strzeliłem jakiejś literówki. To komercja, ale ponoć niedroga...

Niestety wszystkie automaty tak właśnie działają, z tym że niektóre potrafią jeszcze przeciąć coś w poprzek.
Krótko mówiąc, czym bardziej skomplikowany rysunek, tym efekt dalszy od oczekiwań.
Klasycznym przykładem jest odwrócenie dwóch liter ze środkami, względem siebie, żeby zaoszczędzić materiał.
Obie litery będą inaczej przecięte, co daje okropny efekt wizualny.
I tu nie chodzi tylko o przecinanie w przypadkowych miejscach, ale też o wycięcie połowy litery, objechanie całości i powrót do wycięcia pozostałej połowy.
Te połówki potrafią się wtedy rozsunąć o kilka milimetrów i robota do śmieci.
Najgorsze kiedy nie ma możliwości poprawienia tej automatyki.

Kiedyś pracowałem przy ploterze firmy Coner z oprogramowaniem dostarczonym w komplecie.
Wszystko szykowałem ręcznie w Corelu, bo efekty automatycznego przygotowania były nie do przyjęcia.

.


pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 582
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:38
Lokalizacja: Zgierz

#5

Post napisał: pixes2 » 09 lis 2012, 20:47

tuxcnc pisze:Te połówki potrafią się wtedy rozsunąć o kilka milimetrów i robota do śmieci.
To bardzo prawdopodobne, szczególnie przy małych detalach.
Kolega, który na tym pracował ciął raczej duże gabaryty, więc te mm nie miały znaczenia.
A wyglądało to jak piszesz - zaczynało literkę, jechało do następnej - całość była jedną linią.
Coś mógł pogmerać przy wycinankach wewnątrz detalu, ale nie przyglądałem się zbytnio, bo to nie moja dziedzina...
Pozdrawiam.
Tomek.


Eddy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2007, 12:10
Lokalizacja: Czeladź

#6

Post napisał: Eddy » 29 sty 2013, 11:48

tuxcnc pisze:Obie litery będą inaczej przecięte, co daje okropny efekt wizualny.
I tu nie chodzi tylko o przecinanie w przypadkowych miejscach, ale też o wycięcie połowy litery, objechanie całości i powrót do wycięcia pozostałej połowy.
Te połówki potrafią się wtedy rozsunąć o kilka milimetrów i robota do śmieci.
Najgorsze kiedy nie ma możliwości poprawienia tej automatyki.
Ten problem można łatwo rozwiązać rysując dodatkowo jedną linię nad tekstem. Tutaj w 1:13 jest pokazany przykład:

Demo nowej wersji Vector Linkera: http://www.cnctoolsworld.pl/demo-vector_linker-1.html
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 15:48 przez Eddy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#7

Post napisał: tuxcnc » 29 sty 2013, 18:28

Eddy pisze:Ten problem można łatwo rozwiązać rysując dodatkowo jedną linię nad tekstem.
Tak, dostawiałem też krótkie linie pomiędzy literami, też pomagało, ale chyba przyznasz że to już trudno nazwać automatycznym przygotowaniem do cięcia ...

.


Eddy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2007, 12:10
Lokalizacja: Czeladź

#8

Post napisał: Eddy » 29 sty 2013, 22:31

Narysowanie jednej linii przed eksportem to żaden problem, nie zajmie to więcej niż 10 sekund.

Natomiast jeśli miałby robić to program automatycznie to już pojawia się większy problem, bo nie każdy rysunek to równy tekst, nie zawsze jest miejsce na dole/górze napisu, są różne kształty, litery różnie ułożone. Zbyt dużo czynników żeby mógł zająć się tym automat w sposób odpowiedni.


Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Oprogramowanie dla plotera termicznego..

#9

Post napisał: Djbakus » 13 lis 2017, 14:53

Kto z was kupował program devFoam LE 2 ??


rena
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 13 cze 2004, 14:37
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontakt:

Re: Oprogramowanie dla plotera termicznego..

#10

Post napisał: rena » 15 lis 2017, 22:16

Kiedy powstawało to forum zaczynałem swoją przygodę z ploterem termicznym nie było dostępnych programów więc robiłem ręcznie, od kiedy wyszedł vectorlinker działam na nim i nie widzę problemów chyba, że jakieś na silę wyssane z palca.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”