Witam!
W związku z tym że chcę podnieść swoje kwalifikacje i zmienić branżę (operator procesu w dużym zakładzie spożywczym) mam do Was jedno pytanie, otóż czy praca przy urządzeniach CNC jest związana z hałasem pow.85decybeli?. Pytam się bo mam niedosłuch który dyskwalifikuje mnie z pracy ciągłej w hałasie pow.85decybeli, a nie chciałbym stracić pieniędzy na kurs operatora i programisty cnc. Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!
operator cnc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Obrabiarki CNC to przeważnie maszyny skrawające
a podczas skrawania musi wydobywać się dźwięk
poziom hałasu oraz zakres częstotliwości jest bardzo różny...
więc myślę że możesz mieć problem z przejściem badań lekarski ... bo przecież takowe będziesz musiał zrobić
A może lepiej pomyśl o spokojniejszej racy na szynach ( robotach ) SMD do elektroniki
tu też mogą być problemy z lekkim hałasem ale jest on bardziej "przewidywalny" jest po prostu stały..
a podczas skrawania musi wydobywać się dźwięk
poziom hałasu oraz zakres częstotliwości jest bardzo różny...
więc myślę że możesz mieć problem z przejściem badań lekarski ... bo przecież takowe będziesz musiał zrobić
A może lepiej pomyśl o spokojniejszej racy na szynach ( robotach ) SMD do elektroniki
tu też mogą być problemy z lekkim hałasem ale jest on bardziej "przewidywalny" jest po prostu stały..
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Gdy pracowałem jako operator miałem problemy z badaniami słuchu.
Lekasz wykonujący badanie nie maił zastrzeżeń za to główna lekarka robiła wielkie problemy.
Dopiero musiałem jej tłumaszyć, że to tylko praca dorywczy czy jakoś tak, iże będe wykonywał inne prace.
Oczywiście czasem trudno usłyszeć telefon z kieszeni - przyzwyczaisz się. Gorsze od dzwięków maszyny sa jednak dźwięki z pistoletu na powietrze, którym zdmuchujesz wióry etc. To bardziej niszczy słuch.
Lekasz wykonujący badanie nie maił zastrzeżeń za to główna lekarka robiła wielkie problemy.
Dopiero musiałem jej tłumaszyć, że to tylko praca dorywczy czy jakoś tak, iże będe wykonywał inne prace.
Oczywiście czasem trudno usłyszeć telefon z kieszeni - przyzwyczaisz się. Gorsze od dzwięków maszyny sa jednak dźwięki z pistoletu na powietrze, którym zdmuchujesz wióry etc. To bardziej niszczy słuch.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"