Okuma OSP300S frezowanie napędzanymi narzędziami

Dyskusje o maszynach Okuma

Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 130
Rejestracja: 13 maja 2007, 12:55
Lokalizacja: olsztyn

Okuma OSP300S frezowanie napędzanymi narzędziami

#1

Post napisał: tabak » 01 mar 2017, 19:10

Witam
Okuma OSP300S. Mam problem z frezowaniem napędzanym narzędziem z wykorzystaniem osi C odnoszącej się do wrzeciona oraz przeciwwrzeciona. Użycie G271 uniemożliwia mi pracę obu wrzecion (przeciwwrzeciono nie znajduje sie na krańcówce, jest używane jako konik).Ja programuje frezarki, ale chcę pomóc operatorom tokarki i nie ogarniam do końca. Potrzebuje napisać coś takiego:
G01 X150 C0
G01 X120 C90
G01 C0

Pomoże ktoś??
PozDRo
Ostatnio zmieniony 02 mar 2017, 00:58 przez tabak, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 01 mar 2017, 19:43

W układzie biegunowym piszesz to daj G12.1 i potem tak jak pisałeś powyżej.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#3

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 02 mar 2017, 17:24

Kolego Tabak wrzuc program to moze bedzie latwiej :wink:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 130
Rejestracja: 13 maja 2007, 12:55
Lokalizacja: olsztyn

#4

Post napisał: tabak » 03 mar 2017, 19:53

Cześć.
Takie coś dostałem od operatora. Oś C nie jest włączona.

G270 SP=1
G140
G0 Z50 X500
M247
M151 M883 M210
M976
G0 W120
G29 PW=30
G94 G1 W88 (D5 L2) F250
(G29 PW=5)
G28
G140
M185
G95
G271 SP=1
G140
M110
G94 M146 M15 M08
G00 X184 Z-15 T0808 SB=3000
C0 M13
G01 M16 QA=3 M146 X151 F1500
G01 M16 QA=1 M146
G01 X181
M12 M09
G00 X800
M30 M02

PozDRo

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 04 mar 2017, 09:27

tabak pisze:Użycie G271 uniemożliwia mi pracę obu wrzecion (przeciwwrzeciono nie znajduje sie na krańcówce, jest używane jako konik)
Jeśli przeciwwrzeciono pracuje to chyba powinien być wyznaczony tryb pracy G270 SP=2 i
wyznaczanie obróbki z użyciem przeciwwrzeciona G141, ale przy natłoku tych komend ciężko powiedzieć hehe.

A czy na maszynie jest jakiś komunikat ?
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 130
Rejestracja: 13 maja 2007, 12:55
Lokalizacja: olsztyn

#6

Post napisał: tabak » 04 mar 2017, 10:16

Cześć
Właśnie natłok komend mnie zastanawia, to jest świeży operator i może mu się wydaje że wszystkie są niezbędne. Co do komunikatu, to dopiero w poniedziałek coś się dowiem. Pracowac mają oba wrzeciona, jak przy przecinaniu z przechwytem. Ale podczas frezowania są jakies błędy.

PozDRo

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#7

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 04 mar 2017, 16:14

tabak pisze:Co do komunikatu, to dopiero w poniedziałek coś się dowiem. Pracowac mają oba wrzeciona, jak przy przecinaniu z przechwytem. Ale podczas frezowania są jakies błędy.
Ok wrzuć te komunikaty, może się czegoś więcej dowiemy :wink:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny Okuma”