okuma osp 5000

Dyskusje na temat systemu Faunc

gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 592
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#21

Post napisał: gozdd » 28 lip 2020, 14:58

Okrojony ma 3 przewody, pełny 5.
"Read - Go to the 'Edit mode' [F3] (PIP), [F1] (Read), [Return]"



Tagi:

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 264
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#22

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 28 lip 2020, 20:43

amba pisze:
28 lip 2020, 13:27
Pełny a okrojony po czym poznać?? Były właściciel mówił że tam dodatkowo pisało się jakąś komendę. Ale że maszyna stara i już jakos czas nie używana to nie pamięta...

https://www.cnczone.com/forums/okuma/10 ... p-u10.html
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


amba
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 87
Rejestracja: 23 lis 2009, 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: okuma osp 5000

#23

Post napisał: amba » 29 lip 2020, 07:51

Witam postaram się zrobić zdjęcie i przesłać jak wygląda podłączenie. Szczerze nie znam się w ogóle na okumach. Jedno pytanie są dwa gniazda jedno to DNS drugie Puncher. Kabel od pc jest podłączony do puncher. Może ma być do DNS ??

Dodane 8 minuty 47 sekundy:
Dzięki za pomoc dzisiaj jeszcze powalcze z tymi komendami cn0 lub cn1 pytanie jak zaczynacie program tzn w jakim formacie??? Bo w linku od Krzycha wporzo piszą że dobrze kiedy program ma nazwę na początku. I jeszcze jedno na kompie macie w formacie nc i maszyna zmienia to na format .min czy od razu format min
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 264
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#24

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 29 lip 2020, 16:15

amba pisze:
29 lip 2020, 07:51
Jedno pytanie są dwa gniazda jedno to DNS drugie Puncher. Kabel od pc jest podłączony do puncher. Może ma być do DNS ??
Puncher Rs-232
Krzycho_Wporzo pisze:
28 lip 2020, 20:43
Dzięki za pomoc dzisiaj jeszcze powalcze z tymi komendami cn0 lub cn1 pytanie jak zaczynacie program tzn w jakim formacie??? Bo w linku od Krzycha wporzo piszą że dobrze kiedy program ma nazwę na początku.
Nie chodziło mi o cn0, cn1 tylko o ten tt:,nazwaprogramu.min nagłówek

Krzycho_Wporzo pisze:
28 lip 2020, 20:43
I jeszcze jedno na kompie macie w formacie nc i maszyna zmienia to na format .min czy od razu format min
Na początku na komputerze tworzysz z rozszerzeniem .min lub .ssb
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


amba
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 87
Rejestracja: 23 lis 2009, 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: okuma osp 5000

#25

Post napisał: amba » 30 lip 2020, 18:47

Okej doszedłem do tego co i jak więc od razu napiszę gdyby ktoś kiedyś też potrzebował.
Na pc (program "one cnc" ) wysyłam program. Pc czeka na odpowiedź od maszyny. Na maszynie
Edit aux-> PIP-> Read (piszemy) cn0:, nazwa programu.min bez względu na to jak program będzie nazywał na pc zostanie zapisany tak napisaliśmy w komendzie. Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Pamięć na sterowniku jest koło 3mb. Jednak jest chyba pamięć buforowa tzn jeżeli program ma 1mb to uda się go nagrać jednak nie uda się go odczytać. Czy wiecie może jakiej wielkości max programy można odczytywać. I jak powinien wyglądać początek programu ?? Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 264
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#26

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 30 lip 2020, 20:09

Z tego co czytałem jest możliwość korzystania z dużych programów wgranych do sterownika, lecz trzeba skorzystać z programu RUN.SDF który ładuje podzielone pliki jeden po drugim.
PSELECT MD1:A.MIN ;S
N2
PSELECT MD1:B.MIN ;S
N3
PSELECT MD1:C.MIN ;S
N4
PSELECT MD1:D.MIN ;S
END
Tu masz wiecej
https://www.cnczone.com/forums/okuma/31 ... tware.html

A tu nagłówek dla wgrywanego programu
$TEST.MIN%
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


amba
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 87
Rejestracja: 23 lis 2009, 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: okuma osp 5000

#27

Post napisał: amba » 30 lip 2020, 20:46

Rozumiem tylko chodzi mi bardziej o początek w g kodach. Na starych programach widziałem g15 g20 przyznam mało używane. Na fanucu np zaczynam
G0 g90 g40 g17 g54
T1 m6
G43 d1 h1
S5000 m3
G0 z100
To jest taki standardowy początek programu

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 264
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#28

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 30 lip 2020, 21:49

Jeśli chodzi o początek programu to wszystko zależy od tego jaka to maszyna i czy to jest program .min czy podprogram .ssb
Możesz zaczynać np tak
O0100
T010101 M66
G0 X100 Z2 G96 M3 S250
G1 Z-20 F0.3
G0 X120
M5
RTS

Lub z takimi dodatkowymi kodami w głównym, a wszystko zależy od typu maszyny.
Zamknięcie drzwi M90
Zamknięcie szczęk M83
Limit obrotów G50 S2000
Załączenie chłodziwa M8
Wybór podprogramu CALL O0100
Po zakończeniu podprogramu odwołania
Wody M9
Odjazd na punkty referencyjne G0 X500 Z500
Otwarcie szczęk M84
Otwarcie drzwi M91
Zakończenie programu M2, M30

Teraz dopiero zobaczyłem że ta maszyna to frezarka tu są kody
http://www.helmancnc.com/okuma-mill-g-and-m-codes
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


amba
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9
Posty: 87
Rejestracja: 23 lis 2009, 19:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: okuma osp 5000

#29

Post napisał: amba » 06 sie 2020, 16:39

Witam A ktoś próbował już coś z tym run.sdf ??
Ja dzisiaj tak. Najpierw wgralem run.sdf na sterownik po czym chciałem przegrać kolejne programy testowe o nazwie 1.min 2.min 3.min. wyskakiwal błąd 2155 command syntax error 7
A
Kiedy chciałem znaleźć program run.sdf na sterowniku to nigdzie go nie ma
Normalnie archiwum x

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 264
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: okuma osp 5000

#30

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 06 sie 2020, 21:45

Kolego po pierwsze podałem tylko przykład którego nie miałem okazji sprawdzić tylko o tym czytałem. Po drugie najprościej jest zacząć od tego że Okuma posiada pamięć BB0: która jest zarezerwowana dla systemu i BB1: na którą domyślnie są ładowane Twoje podprogramy. W firmie w której pracuję są maszyny które mają dużo miejsca na BB0 a mało na BB1, może tak jest i w Twoim przypadku. Więc może wystarczy sprawdzić jak dużo miejsca masz na BB0. Aby to sprawdzić wpisujesz (nie pamiętam dokładnie - więc mogę się pomylić)
EDIT
F5 (FREE) i wpisujesz BB0: lub BB1:
wyświetli się dostępna pamięć, jeśli jest dużo może nie trzeba korzystać z programu .SDF

Błąd syntax error to błąd składni, prawdopodobnie złą nazwa pliku - możesz spróbować wpisać krótki programy z ręki np:
EDIT
EDIT
WRAIT
wpisujesz sobie krótki programik z łapy a jego domyślna nazwa to A.MIN, możesz sobie nazwę zmienić z pulpitu
EDIT
F8
RENAME
A.MIN,TWOJA.MIN
WRAIT
utworzysz nazwę TWOJA.MIN na BB1:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”