OKUMA LB10

100-3 ALARM-A DIF uberschritten X-ACHSE

Dyskusje o maszynach Okuma

Autor tematu
DNS Daniel Nylec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2018, 22:43

OKUMA LB10

#1

Post napisał: DNS Daniel Nylec » 13 maja 2022, 11:01

Cześć, mam OKUME LB10 i wyskoczył mi alarm: 100-3 ALARM-A DIF uberschritten X-ACHSE 40018,objaw jest taki że oś X bardzo skacze kilka milimetrów i zaraz wywala ten błąd, oś Z działa poprawnie płynnie się porusza. Po około 10-20 minutach jak postała tak załączona to pracowała już dobrze bez alarmu bez szarapania. Niestety niemam żadnej dokumentacji do niej :( może ktoś będzie umiał doradzić albo by miał jakieś schematy elektryczne do niej. pozdrawiam




lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1109
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: OKUMA LB10

#2

Post napisał: lepi » 13 maja 2022, 17:58

Schemat nic nie pomoże, driver osi padnięty. A dokładniej dogorywa.


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 622
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: OKUMA LB10

#3

Post napisał: maciek95k » 14 maja 2022, 22:35

Obrazek
Powyżej masz co mówi o tym błędzie książka. Chociaż niestety wersja z kończącym się driverem jest bardzo prawdopodobna.


Autor tematu
DNS Daniel Nylec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2018, 22:43

Re: OKUMA LB10

#4

Post napisał: DNS Daniel Nylec » 16 maja 2022, 10:31

bardzo dziękuję Panowie za pomoc


Autor tematu
DNS Daniel Nylec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2018, 22:43

Re: OKUMA LB10

#5

Post napisał: DNS Daniel Nylec » 03 cze 2022, 19:28

Cześć,
piszę bo może to komuś pomoże, moja awaria została usunięta. Pod napędem jest umieszczona jeszcze jeden układ z różnymi kondensatorami i właśnie one padły, wymiana ich za parte złotych i wszystko działa. Błachostka ale niestety na zasadzie prób i błędów doszedłem o co chodzi.

pozdrawiam


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 622
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: OKUMA LB10

#6

Post napisał: maciek95k » 03 cze 2022, 20:40

To Ja tylko dodam, że jak ktoś nie ma wprawy albo nie jest pewny to niech lepiej nie zabiera się sam za wymianę kondensatorów w tak starych płytkach. Niestety z racji wieku oraz technologii z tamtych lat, są one dość delikatne. W mojej maszynie (kupowałem z uszkodzonym driverem) ktoś właśnie chciał powymieniać kondensatory. Efekt? Powyrywane przelotki na 4 warstwowych płytkach i jedna wielka orka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny Okuma”