ofset

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

ofset

#1

Post napisał: pilch1 » 02 lis 2020, 20:01

witam
mam pytanie :
mam kilka okręgów do frezowania , i po kolei żeby było zrozumiałe: we wszystkich chcę dać ofset zewnętrzny z naddatkiem przykładowo 2mm ,(znaczę wszystkie okręgi żeby było szybciej nie robić każdego po kolei) daję buduj i mam na jednym ofset na zewnątrz a na innych wewnątrz co robię źle?




potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: ofset

#2

Post napisał: potek74 » 03 lis 2020, 00:33

Witam
Robisz wszystko prawidłowo przyczyna jest gdzie indziej. Sprawdziłem u siebie i tylko w jednym przypadku jest podobnie jak u ciebie kiedy są niedomknięte bryły geometryczne tz.obojętnie czy to są koła czy inne figury geometryczne (rysunki). Najprościej w piko naprawić taką figurę klikając na bryły które się na nią składają , a potem na przycisk scal.

Obrazek

Prawidłowo koło jeżeli jest domknięte w piko wygląda jak na obrazku poniżej. Ma jeden punkt na obwodzie.

Obrazek

Pozdrawiam i mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem.


Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: ofset

#3

Post napisał: pilch1 » 03 lis 2020, 16:38

sprawdziłem i: Obrazek
następnie zaznaczyłem do ofsetu: Obrazek
zadałem ofset zewnętrzny z naddatkiem 3mm -(przed wygenerowaniem ścieżki (buduj): Obrazek
po wygenerowaniu ścieżki - zrobiło naprzemian : Obrazek

i dalej zonk :x

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: ofset

#4

Post napisał: cosimo » 03 lis 2020, 18:21

Jeżeli do jednego procesu zaznaczasz geometrię gdzie jeden kontur jest w drugim, to ten w środku automatycznie traktowany jest jako otwór (lub wyspa) - dlatego ma inną stronę offsetu. Oczywiście odnosi się to także do wielokrotnego zagnieżdżenia konturów.
Jeżeli wszystkie te zagnieżdżone kółka mają mieć offset po jednej stronie (ciekawy przypadek) to musisz z każdego kółka zrobić osobny proces.


Autor tematu
pilch1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: ofset

#5

Post napisał: pilch1 » 03 lis 2020, 18:53

dzięki cosimo tak też robię tylko myślałem że coś przyśpieszę bo tych kółek jest też troche stosuję to przy głębokim fazowaniu .
jeszcze raz dziękuje za informacje

Dodane 13 minuty 44 sekundy:
potrzebuję zrobić coś takiego Obrazek


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: ofset

#6

Post napisał: bartekn86 » 06 sty 2021, 20:03

Panowie, coby nie zakładać nowego wątku, bo w sumie dotyczy to offsetu zewnętrznego,

Co źle robię że zamiast kółeczka wychodzi mi wielokąt ? rysuję w camie zwykłe kółeczko, offset zewnętrzny, a dostaję wielokąt bardzo symetryczny, w mechanice za fest nie widzę problemu, mikrokrok mam w tej chwili na 10k.

Ktoś coś ?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: ofset

#7

Post napisał: RobWan » 08 sty 2021, 13:22

bartekn86 pisze:rysuję w camie zwykłe kółeczko

Pewnie o małej średnicy?

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: ofset

#8

Post napisał: bartekn86 » 08 sty 2021, 15:20

wlasnie kurde nie do konca, fi83mm. tam w opcjach programu w ustawieniach geometrii liczbę segmentów i minimalny segment odkręciłem do maksymalnych wartosci które idzie wpisać, i to jako tako nie rozwiąząło problemu


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: ofset

#9

Post napisał: bartekn86 » 08 sty 2021, 20:14

dokręcenie śrub mostka w większości rozwiązało problem, szukam dalej w mechanice
nakrętka sfu a dfu dużo różni się luzem ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”