ofset

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

ofset

#1

Post napisał: pilch1 » 02 lis 2020, 20:01

witam
mam pytanie :
mam kilka okręgów do frezowania , i po kolei żeby było zrozumiałe: we wszystkich chcę dać ofset zewnętrzny z naddatkiem przykładowo 2mm ,(znaczę wszystkie okręgi żeby było szybciej nie robić każdego po kolei) daję buduj i mam na jednym ofset na zewnątrz a na innych wewnątrz co robię źle?




potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: ofset

#2

Post napisał: potek74 » 03 lis 2020, 00:33

Witam
Robisz wszystko prawidłowo przyczyna jest gdzie indziej. Sprawdziłem u siebie i tylko w jednym przypadku jest podobnie jak u ciebie kiedy są niedomknięte bryły geometryczne tz.obojętnie czy to są koła czy inne figury geometryczne (rysunki). Najprościej w piko naprawić taką figurę klikając na bryły które się na nią składają , a potem na przycisk scal.

Obrazek

Prawidłowo koło jeżeli jest domknięte w piko wygląda jak na obrazku poniżej. Ma jeden punkt na obwodzie.

Obrazek

Pozdrawiam i mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem.


Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: ofset

#3

Post napisał: pilch1 » 03 lis 2020, 16:38

sprawdziłem i: Obrazek
następnie zaznaczyłem do ofsetu: Obrazek
zadałem ofset zewnętrzny z naddatkiem 3mm -(przed wygenerowaniem ścieżki (buduj): Obrazek
po wygenerowaniu ścieżki - zrobiło naprzemian : Obrazek

i dalej zonk :x

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 585
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: ofset

#4

Post napisał: cosimo » 03 lis 2020, 18:21

Jeżeli do jednego procesu zaznaczasz geometrię gdzie jeden kontur jest w drugim, to ten w środku automatycznie traktowany jest jako otwór (lub wyspa) - dlatego ma inną stronę offsetu. Oczywiście odnosi się to także do wielokrotnego zagnieżdżenia konturów.
Jeżeli wszystkie te zagnieżdżone kółka mają mieć offset po jednej stronie (ciekawy przypadek) to musisz z każdego kółka zrobić osobny proces.


Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: ofset

#5

Post napisał: pilch1 » 03 lis 2020, 18:53

dzięki cosimo tak też robię tylko myślałem że coś przyśpieszę bo tych kółek jest też troche stosuję to przy głębokim fazowaniu .
jeszcze raz dziękuje za informacje

Dodane 13 minuty 44 sekundy:
potrzebuję zrobić coś takiego Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”