Oficjalny apel do moderatora - rozdzielenie forum

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

Autor tematu
cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Oficjalny apel do moderatora - rozdzielenie forum

Post napisał: cinematic2 » 13 kwie 2011, 12:01

Po raz kolejny zwracam się do "zarządcy" tym razem oficjalnie o rozdzielenie forum laserowego na:

- część dla użytkowników wypalarek do metalu (Mazak, Bystronic, Trumph itp)
- część dla użytkowników którzy zajmują się konstruowaniem ploterów

Od pewnego czasu forum, które z założenia miało służyć pomocą amatorom konstruowania urządzeń zostało zdominowane przez osoby pracujące na wielkich maszynach do wycinania metali.
Te osoby niczego nie konstruują tylko rozwiązują tutaj swoje problemy zawodowe.

Niby tu laser i tam laser ale jednak problemy a także sposoby ich rozwiązywania są zupełnie inne.
Nie raz już dochodziło do nieporozumień i dziwnych "przepychanek" tylko dlatego że adwersarze pisali o zupełnie innym rodzaju urządzeń.

Na koniec po raz setny przypomnę główną zasadę tego forum. Cytuję:
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Tagi:

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 13 kwie 2011, 12:43

Kolega słusznie zwrócił uwagę ze te przepychanki nie maja związku z ideą forum.
Niestety już do tego przywykłem że statystycznie 2/3 napisanego posta to zwyczajna przepychanka a 1/3 to całkiem wartościowe odwiedzi :)
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: laserki » 13 kwie 2011, 13:12

Jestem za. Zdecydowanie

lewy10psdw
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 13 kwie 2011, 17:04

Ja wypowiem się na swoim przykładzie, jestem użytkownikiem maszyn przemysłowych do cięcia metalu i udzielam się tylko i wyłącznie w kwestiach takich maszyn, no chyba że moja odpowiedź w innym temacie mogłaby coś znaczyć. Ja osobiście nie widzę problemu, wiadomo, że raz na jakiś czas ktoś nie przeczyta tematu od początku i wrzuci swoje 3 grosze, nie wystarczy podchodzić do tego z uśmiechem na twarzy? Rozumiem, że na forum są konstruktorzy maszyn amatorskich i też tych profesjonalnych, a także wyłącznie użytkownicy ale idea jest jedna-zdobywanie wiedzy i wymiana doświadczeń. Dość często z ciekawości czytam tematy zakładane przez konstruktorów i użytkowników ploterów laserowych bo wiedzy nigdy za dużo. Kolega napisał o konstruktorach ploterów a co z ich tylko użytkownikami? myślę że nawet przy maszynach przemysłowych często pojawiają się problemy które dotyczą ogólnie urządzeń laserowych i tu każdy z nas ma coś do powiedzenia.

Awatar użytkownika

bratanek65

Post napisał: bratanek65 » 13 kwie 2011, 19:05

lewy10psdw pisze:.. no chyba że moja odpowiedź w innym temacie mogłaby coś znaczyć. ... i tu każdy z nas ma coś do powiedzenia.
I właśnie takie wypowiadanie się ludzi od DUŻYCH maszyn na temat problemów małych maszyn powoduje konflikty.
Najbliższy przykład: temat "soczewka"

Prawie wszystkie odpowiedzi gości od dużych maszyn są bez sensu i wprowadzają zamieszanie gdyż w małych ploterach swoje odbicie w soczewce widać bez względu na to jak ją zamocujemy. Tylko raz jest odbicie większe a raz mniejsze. Ale wy oczywiście o tym nie wiecie i piszecie porady, które tylko robią zamieszanie a nie rozwiązują problemu.

A porównywanie maszyn do cięcia metalu i ploterów laserowych jest taką samą bzdurą jak porównywanie bolidu F1 do ciągnika siodłowego lub autobusu.
To samochód i to samochód ale problemy całkowicie inne.

Popieram

"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

Użytkowników wycinarek laserowych prosimy o założenie swojego forum.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 13 kwie 2011, 21:42

myślę że to dobry pomysł.

Czasami może być ciężko nie które tematy rozgraniczyć ( czasami amatorskie łączą się z profesjonalnymi ) ale takie problemy można na bieżąco rozwiązywać.

Też się pod tym podpisuję.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ganzi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ganzi » 14 kwie 2011, 08:44

bratanek65 pisze:
I właśnie takie wypowiadanie się ludzi od DUŻYCH maszyn na temat problemów małych maszyn powoduje konflikty.
Najbliższy przykład: temat "soczewka"

Prawie wszystkie odpowiedzi gości od dużych maszyn są bez sensu i wprowadzają zamieszanie gdyż w małych ploterach swoje odbicie w soczewce widać bez względu na to jak ją zamocujemy. Tylko raz jest odbicie większe a raz mniejsze. Ale wy oczywiście o tym nie wiecie i piszecie porady, które tylko robią zamieszanie a nie rozwiązują problemu.

A porównywanie maszyn do cięcia metalu i ploterów laserowych jest taką samą bzdurą jak porównywanie bolidu F1 do ciągnika siodłowego lub autobusu.
To samochód i to samochód ale problemy całkowicie inne.

Popieram

Użytkowników wycinarek laserowych prosimy o założenie swojego forum.
Nie mogę się w tym momencie z Kolegą zgodzić i będę bronił "kolegi po fachu" lewy10psdw, którego wypowiedzi są dla mnie bardzo wartościowe! Kto powiedział, że na tym forum nie mogą się wypowiadać osoby mające do czynienia z dużymi maszynami?

Forum to ewoluowało już dawno temu na na tyle, że cytowany fragment wydaje się być nieaktualny, tym bardziej, że zostało zdominowane, przez duże maszyny.
Ostatnie zdanie Kolegi wydaje mi się nie na miejscu, bo o tym może zdecydować administrator, który założy to forum.

Na koniec przytoczę inny fragment:

REGULAMIN FORUM CNC

1. forum służy wymianie informacji i doświadczeń wśród entuzjastów maszyn sterowanych numerycznie,
2. każdy ma prawo zadać pytanie lub udzielić odpowiedzi zgodnie z zasadami Regulaminu niezależnie od stopnia zaawansowania,

Ps.
Oczywiście jestem za podziałem małe/duże.

Awatar użytkownika

Bri

Post napisał: Bri » 14 kwie 2011, 12:11

cinematic2 pisze:Te osoby niczego nie konstruują tylko rozwiązują tutaj swoje problemy zawodowe.
Kolega jest w błędzie
lewy10psdw pisze:na forum są konstruktorzy maszyn amatorskich i też tych profesjonalnych, a także wyłącznie użytkownicy
Bo skoro każdy sie może zapytać to każdy może odpowiadać. Jest to forum PUBLICZNE
bratanek65 pisze:Użytkowników wycinarek laserowych prosimy o założenie swojego forum.
Równie dobrze ty tez możesz założyć swoje prywatne forum.

Jednakże jestem za, wątki dla użytkowników "dużych" laserów powinny zostać przeniesione - np. znaleźć się w kategorii "Maszyny Przemysłowe". Choć tu admin musi się troszkę zastanowić, bo wypadałoby również rozgraniczać waterjety, tokarki itp..

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 14 kwie 2011, 12:40

maszyny przemysłowe ...
Brzmi dumnie ale gdzie będzie ta granica lub jak będzie wyglądała ta granica maszyn przemysłowych :?:
Wielu amatorów tworzy maszyny dla siebie i np. prowadzi działalność gospodarczą gdzie ta maszyna pracuje u niego.
Wówczas jak potraktować taką maszynę :?:
Była robiona w celu amatorskim a wykorzystana jest w usługach.
to może być takie błędne koło.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 14 kwie 2011, 13:46

tabliczka znamionowa na maszynie moze byc kriterium rozdzielającym :)
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”