odwrócenie płaszczyzny


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

odwrócenie płaszczyzny

#1

Post napisał: baszawez » 15 cze 2019, 17:13

Witam
Panowie czy jest możliwość obrócenia utworzonej płaszczyzny?
Jak widać na zdjęciu chcę utworzyć 2 płaszczyzny prostopadłe do linii. Płaszczyzna 1 utworzyła mi się prawidłowo gdyż jej nazwa jest na górze, i gdy klikne "normalny do" to ustawi mi sie widok prostopadły do linii, natomiast druga płaszczyzna nie chce mi się tak samo ustawić jak pierwsza, bo jej nazwa jest na lewym boku i jak klikne "normalny do" to obraca mi się o 90 st widok
Obrazek




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1129
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: odwrócenie płaszczyzny

#2

Post napisał: zibi » 15 cze 2019, 20:08

A kierunki linii są takie same?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: odwrócenie płaszczyzny

#3

Post napisał: baszawez » 15 cze 2019, 20:28

Jak kierunki? To linia konstrukcyjna. Zrobiłem to inaczej. Widok "normalny do" odwróciłem o 90 ST i przypisalem nowy widok "od przodu". Ale to takie obejście trochę, dla widoku normalny do nie chciał mi solid przypisać


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1570
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: odwrócenie płaszczyzny

#4

Post napisał: Steryd » 15 cze 2019, 20:40

Ale po co?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1079
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: odwrócenie płaszczyzny

#5

Post napisał: bildder » 15 cze 2019, 23:21

Płaszczyzny powstają automatycznie, jest to wynikiem rzutowania układu 2D z 3D.
Obrócić się nie da, ale można użyć opcji modyfikuj i obrócić szkic wraz z układam. Bo domyślam się, że o to chodzi (bo przecież nie o położenie napisu).

Ale pomijając wszystko też nie widzę w tym sensu...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: odwrócenie płaszczyzny

#6

Post napisał: baszawez » 17 cze 2019, 08:46

a jeszcze jedno pytanie, nie związane z tematem. Nie wiem jak dokładnie sprecyzować, ale da się ustawić tak tło/oświetlenie aby podczas obracania modelu był widoczny cały czas ten sam kolor? Tzn aby nie rozjaśniał/nie zaciemniał się w zależności od kąta widzenia
Obrazek


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 196
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: odwrócenie płaszczyzny

#7

Post napisał: wiktoriano » 18 cze 2019, 06:29

Tam se pomajstruj

Swiatła SW.JPG

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1079
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: odwrócenie płaszczyzny

#8

Post napisał: bildder » 18 cze 2019, 17:13

A odpowiadając bardziej precyzyjnie https://solid-blog.pl/dlaczego-jedne-sc ... byt-jasne/
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 150
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: odwrócenie płaszczyzny

#9

Post napisał: baszawez » 18 cze 2019, 19:36

hmm dzięki Panowie. Jeszcze jedno pytanie, chce sobie w modelu wyciąć fragment naroża jak na załączonym screenie.
Wywala mi błąd jak widać i nie rozumiem dlaczego tak jest...
Obrazek


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1570
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: odwrócenie płaszczyzny

#10

Post napisał: Steryd » 18 cze 2019, 20:59

Wszystko się zgadza. Zrób tak, żeby ten prostokąt trochę wjeżdżal w róg, żeby byla szczelina (chociaż 0,001) bo teraz tworzysz dwie krawędzie w jednym miejscu.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”