Możecie się śmiać z moich spostrzeżeń ale z faktami nie będę dyskutował. Wczoraj spawałem półoś z Lublina która była wstępnie przetoczona na wymiar i na przetoczeniu obok spawu na całym obwodzie nie było nawet jednej kropelki odprysku.
Fakt rodzaj materiału spawanego może mieć znaczenie ale pod kątem odprysków niewielkie. Gaz (zły co2) nie miałem takiego przypadku. Nie myślałem o gazach przeznaczonych do różnych materiałów bo to całkiem inny temat. Drut, kupowałem różne i nie zauważyłem różnicy w jakości spawów (pomiarów nie przeprowadzałem). Prowadzenie spawów (każdy przyzna) spawamy tak aby było dobrze zespawane i nie zawsze możemy stosować teoretyczne zalecenia.
Dodam, że nie spawam od wczoraj a przynajmniej 15 lat i miałem już kilka różnych migomatów w swoim warsztacie.
Odpryski przy spawaniu MigMag
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Brzmi troche jak jakis referat ale ok, z czego ten cytat ?
[ Dodano: 2014-08-29, 00:13 ]
Teraz posluchaj tego ( nie znajdziesz tego w zadnej ksiazce a napewno nie w tej ktora tu przytoczyles ):
Spawanie w dwutlenku wegla charakteryzuje sie zwarciowym ( w najlepszym wypadku globularnym ) transferem metalu z drutu spawalniczego do jeziorka. W momencie wytworzenia sie mostka miedzy drutem a jeziorkiem ( zwarcie ) dochodzi do gwaltownego zmniejszenia sie rezystancji w obwodzie drut spawalniczy-luk-metal , co sie dzieje ? Gwaltownie podnosi sie natezenie pradu ktory ynie w tym obwodzie i nastepuje zagotowanie i odpadowajie przegrzanego materialu ( kulka cieklego metalu zostaje rozerwana i rozpryskuje ).
Jesli zamiast czystego dautlenku wegla zastosujesz mieszanke z Rgonem badz argon w przewadze to transfer metalu zaczyna przyjmowac charakter natrysku, nue ma zwarc nie ma rozpryskow.
[ Dodano: 2014-08-29, 00:13 ]
Teraz posluchaj tego ( nie znajdziesz tego w zadnej ksiazce a napewno nie w tej ktora tu przytoczyles ):
Spawanie w dwutlenku wegla charakteryzuje sie zwarciowym ( w najlepszym wypadku globularnym ) transferem metalu z drutu spawalniczego do jeziorka. W momencie wytworzenia sie mostka miedzy drutem a jeziorkiem ( zwarcie ) dochodzi do gwaltownego zmniejszenia sie rezystancji w obwodzie drut spawalniczy-luk-metal , co sie dzieje ? Gwaltownie podnosi sie natezenie pradu ktory ynie w tym obwodzie i nastepuje zagotowanie i odpadowajie przegrzanego materialu ( kulka cieklego metalu zostaje rozerwana i rozpryskuje ).
Jesli zamiast czystego dautlenku wegla zastosujesz mieszanke z Rgonem badz argon w przewadze to transfer metalu zaczyna przyjmowac charakter natrysku, nue ma zwarc nie ma rozpryskow.