Obróbka modeli - podział powierzchni

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D

Autor tematu
StudentIB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 287
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Obróbka modeli - podział powierzchni

#1

Post napisał: StudentIB » 21 wrz 2018, 00:34

Witam,

uprzejmie proszę o podpowiedź jakie oprogramowanie najlepiej wykorzystać do następującego zadania. Otóż mam model 3D uzyskany przy użyciu skanera optycznego. Chcę dokonać podziału jego powierzchni jednocześnie przekształcając go na model w jednym z uniwersalnych formatów CAD (iges lub step). Dokładniej chodzi o wydzielenie pewnych fragmentów powierzchni, na które później zostaną zadane warunki brzegowe w programie do MES. A więc coś takiego jak robi się na modelach od początku CAD-owskich. Z tego co wiem są programy, w których można dokonać tego typu operacji. Pierwszy przychodzi mi do głowy Rhinoceros, ale słyszałem też o innych (SpaceClaim, Geomagic). Z tym, że wszystkie strasznie drogie. Czy jest jakieś tanie albo najlepiej darmowe oprogramowanie, które podoła takiemu zadaniu ?

Z góry dziękuję za pomoc



Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 687
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

Re: Obróbka modeli - podział powierzchni

#2

Post napisał: nxcam » 24 kwie 2020, 09:35

- może do tego wystarczy bezpłatna wersja studencka NX ?
https://youtu.be/jMrWtUVS_fg


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2006
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Obróbka modeli - podział powierzchni

#3

Post napisał: Steryd » 24 kwie 2020, 10:35

Spróbuj meshmixer.
Można?
Morzna!!!


wojtek10916
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 293
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Obróbka modeli - podział powierzchni

#4

Post napisał: wojtek10916 » 24 kwie 2020, 10:53

Steryd pisze:
24 kwie 2020, 10:35
Spróbuj meshmixer.
Myślę ze założyciel tematu już po studiach :lol:


Autor tematu
StudentIB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 287
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Obróbka modeli - podział powierzchni

#5

Post napisał: StudentIB » 24 kwie 2020, 12:38

wojtek10916 pisze:
24 kwie 2020, 10:53
Myślę ze założyciel tematu już po studiach :lol:
A owszem ;-) Chociaż nadal działam na uczelni a temat w sumie jest w dalszym ciągu aktualny. Meshmixera używałem dosyć często. Jest naprawdę świetny, ale nie da rady w nim tego zrobić. Doszedłem do wniosku, że konieczne jest wykonanie tego na formacie cadowskim a w tym celu trzeba by użyć płatnego programu typu SpaceClaim, GeoMagic albo Rhinoceros. Pewnie jakieś zwykłe CAD-y też dadzą radę. Inventor raczej odpada, SolidWorks też nie specjalnie ma takie opcje. Spróbuję może tego darmowego NX-a.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”