Obróbka grafiki do grawerowania ploterem laserowym CNC 40W
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Obróbka grafiki do grawerowania ploterem laserowym CNC 40W
Witajcie, jestem nowym posiadaczem plotera laserowego CNC 40W (chińczyk).
Chciałbym wypalać zwykłe zdjęcia zrobione aparatem lub telefonem na drewnie, dokładnie to na sklejce 3mm.
Zazwyczaj robię to w następujący sposób: zmieniam tryb zdjęcia na czarno-biały (1bit) a następnie wybieram przeważnie metodę przekształcania - Uporządkowanie i manipuluje intensywnościach w zakresach od 20 do 75. Czasem wychodzą lepsze zdjęcia, czasem gorsze. Czy macie jakieś sprawdzone metody, aby zdjęcie było dobrze oddane na sklejce brzozowej 3mm? Może trzeba skorzystać jeszcze z innego programu niż CorelDraw?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą wypowiedź.
Chciałbym wypalać zwykłe zdjęcia zrobione aparatem lub telefonem na drewnie, dokładnie to na sklejce 3mm.
Zazwyczaj robię to w następujący sposób: zmieniam tryb zdjęcia na czarno-biały (1bit) a następnie wybieram przeważnie metodę przekształcania - Uporządkowanie i manipuluje intensywnościach w zakresach od 20 do 75. Czasem wychodzą lepsze zdjęcia, czasem gorsze. Czy macie jakieś sprawdzone metody, aby zdjęcie było dobrze oddane na sklejce brzozowej 3mm? Może trzeba skorzystać jeszcze z innego programu niż CorelDraw?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą wypowiedź.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Obróbka grafiki do grawerowania ploterem laserowym CNC 40W
Przed zamianą na czarno-biały (1 bit) dobrze jest trochę poeksperymentować z obróbką zdjęcia, pousuwać cienie, wyostrzanie , rozmywanie i takie tam ....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Autor wyraźnie napisał, że robi to w Corel Draw (nie wiem która wersja a wszystkich nie pamiętam) mają uproszczone funkcje obróbki bitmap.
Tak oczywiście jak zawsze wymaga to czasu i wprawy której trzeba nabyć i jest to kwestia przyzwyczajenia do konkretnego programu. Jakoś od wielu lat nie mogę się przyzwyczaić do Photo painta

-
- Posty w temacie: 3
Witam
Kilka razy próbowałem przetworzyć zdjęcie do płaskorzeźby za pomocą corela draw i corela photo paint. I mówiąc szczerze jeden raz udało mi się stworzyć coś zadowalającego. Mówiąc krótko postaci z daleka jakoś wyglądały ale z bliska to już tragedia. Jak zawsze największy problem stanowi nos.
Właśnie w tej chwili po przeczytaniu tego tematu spróbowałem za pomocą corela "przetworzyć" zdjęcie aby coś z niego zrobić. Pobawiłem się skalą szarości i po wrzuceniu do programu od reliefów wychodzi bardzo cienko.
Ale to nie znaczy, że chce Ci to odradzać. Może Ty coś ciekawego wymyślisz. A na początek możesz spróbować z funkcją >krzywa tonalna<
robert
Kilka razy próbowałem przetworzyć zdjęcie do płaskorzeźby za pomocą corela draw i corela photo paint. I mówiąc szczerze jeden raz udało mi się stworzyć coś zadowalającego. Mówiąc krótko postaci z daleka jakoś wyglądały ale z bliska to już tragedia. Jak zawsze największy problem stanowi nos.
Właśnie w tej chwili po przeczytaniu tego tematu spróbowałem za pomocą corela "przetworzyć" zdjęcie aby coś z niego zrobić. Pobawiłem się skalą szarości i po wrzuceniu do programu od reliefów wychodzi bardzo cienko.
Ale to nie znaczy, że chce Ci to odradzać. Może Ty coś ciekawego wymyślisz. A na początek możesz spróbować z funkcją >krzywa tonalna<
robert
-
- Posty w temacie: 4
Jak możesz podrzuć mi na e'mail taką fotkę do testów zobaczę jak mi to wyjdzie i porównamy efekty.kubus838 pisze: ↑17 sie 2020, 16:26Witam
Nie miałem do tej pory potrzeby przygotowywania bitmap pod reliefy
-
- Posty w temacie: 1
Corel Draw NIE JEST programem do obróbki bitmap i NIE nadaje się do tego.
Nigdy nie zrozumiem masochistów, którzy rzeźbią w gównie, zamiast zainstalować Gimpa.
Nigdy nie zrozumiem masochistów, którzy rzeźbią w gównie, zamiast zainstalować Gimpa.
-
- Posty w temacie: 3
Już wysłałem.
To nie ważne czym chcesz później "wyprodukować" coś z tego zdjęcia. Skoro bawisz się skalami szarości to w przypadku reliefów jest podobnie.
robert