Obróbka 4-osiowa - planowanie ścianek, jak?

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
stark2991
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2017, 18:15
Lokalizacja: Mielec

Obróbka 4-osiowa - planowanie ścianek, jak?

#1

Post napisał: stark2991 » 23 maja 2017, 18:38

Witam panów
Piszę pracę inżynierską, jako temat modelowanie i obróbka części. Utknąłem na obróbce. Przedmiot jest obrabiany na każdej z 6 ścianek (kształt zbliżony do prostopadłościanu). Chciałbym wykonać obróbkę wszystkich ścianek bocznych w jednym zamocowaniu (maszyna 4-osiowa ze stołem obrotowym). Ale nie wiem jak zmusić NXa do obróbki dwóch przeciwległych ścianek bryły.

Robię planowanie powierzchni, myślałem że wystarczy Face Milling ale gdy zaznaczam obie ścianki to generuje mi ścieżkę tylko na pierwszej. Rozumiem że chodzi o oś narzędzia, bo z drugiej strony musi mieć przeciwny zwrot, nie wiem tylko gdzie i jak ustawić oś narzędzia dla każdej ścianki osobno. Jest taka możliwość czy trzeba to wykonać po prostu w dwóch poleceniach najpierw wskazując jedną ściankę a potem drugą? Jak wtedy będzie wyglądał program - czy linijka z parametrami narzędzia (obroty itp.) zostanie wygenerowana dwa razy czy program "połączy" to wszystko w jeden fragment kodu?

Innymi słowy: czy da się zdefiniować w jednym poleceniu (np Face Milling, lub wierceniu) dwie różne ścianki tak, żeby na maszynie stół obrócił przedmiot np. o 180 stopni i głowica mogła zebrać materiał z drugiej strony? Czy to się dzieje automatycznie po dodaniu dwóch poleceń osobno do każdej z nich?
Jeśli będzie potrzebny szkic/plik to wrzucę.



Tagi:


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1060
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 23 maja 2017, 19:34

Duza jest ta czesc??
Moze nie musisz krecic stolem.
W jednej sciezce racej nie da sietego zrobic, nie wiem jak to wyglada w unigraphics ale mysle ze podobnie. Musisz os narzedzia zdefiniowac.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
stark2991
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2017, 18:15
Lokalizacja: Mielec

#3

Post napisał: stark2991 » 23 maja 2017, 19:53

Część ma jakieś 160x120x70mm. Jest mocowana na przyrządzie a nie bezpośrednio na stole. Powiem tak: nie wymyślałem tego sam od zera tylko zapożyczyłem z pracy i zmodyfikowałem. A w pracy się to obrabia właśnie tak jak napisałem, natomiast program raczej nie był tworzony przez CAM.
Mogę zrobić dwie osobne operacje planowania, wtedy ustawię oś narzędzia tak jak ma być (w zasadzie sam program ustawia l, tylko nie wiem jak to będzie wyglądać po wygenerowaniu kodu. Myślałem że da się pozaznaczać powierzchnie i program sam ogarnie kręcenie stołem :)
Jeśli to ma znaczenie to używam NX 9.0


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1060
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#4

Post napisał: rc666 » 23 maja 2017, 20:24

NX9 czyli unigraphics wersja NX9.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
stark2991
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2017, 18:15
Lokalizacja: Mielec

#5

Post napisał: stark2991 » 24 maja 2017, 19:12

Sprawdziłem za pomocą funkcji Post Process jak wygląda program i jest ok. Po wybraniu post procesora dla maszyny 4-osiowej NX dodał kąt osi B do programu - z jednej strony B0, z drugiej B180 - tak jak chciałem. Jedyny "zgrzyt" jest taki że przy dojeździe do drugiej ścianki od nowa definiuje obroty i posuw bo można je ustawić osobno w drugim poleceniu.
Gdyby ktoś jednak wiedział jak to zrobić w jednym poleceniu to byłoby super.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 524
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#6

Post napisał: mateu5 » 24 maja 2017, 22:14

W jednym poleceniu tego nie zrobisz, jak już napisałeś musisz ustawić osobno os narzędzia. To czy ponownie wstawia obroty i posuw zależy od postprocesora, to w nim możesz definiować takie rzeczy. Automatyczne przechodzenie pomiędzy ścianami jest dostępne tylko dla obróbki otworów, grupa hole_making.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”