Witam
Chcę zrobić grawerkę.
Czy ktoś orientuje jak zrobić edycję tekstu w notatce?
Głównie chodzi mi o to, że nie ma możliwości edycji wysokości tekstu przez użytkownika, tylko są podane stałe wartości, których nie można zmienić. Np. Chcę mieć wysokość 0.9 a w opcjach jest 0.75 a następna 1. Wcześniej zapis wyglądał np. tak:
<F10><C0.7>14,68-<C0.900>6<C><C><F> gdzie można było w jednym wierszu ustawić wysokość każdej cyfry lub litery. Dodatkowo z listy czcionek nie można wybrać czcionek NX'a, NX ich nie widzi nawet jak mam ustawione w "Ustawieniach domyślnych użytkownika->Dokumentacja->Ogólne/Ustawienia" zakładka "Różne->Fonts to Use: Standard and NX Fonts"
Proszę o pomoc.
Notatka NX 1992 (1980)
Notatka do grawerowania
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Re: Notatka NX 1992 (1980)
Teraz jest sporo prościej edytować tekst, jak tylko się człowiek zorientuje, że Siemens przeniósł miejsce edycji na wstążkę 
Jak odpalasz Notatkę na wstążce pojawia się dodatkowa karta:

Jak odpalasz Notatkę na wstążce pojawia się dodatkowa karta:

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Ok, znalazłem, tylko dalej nie rozwiązuje to problemu z edycją. Nie można ustawić własnej wysokości, teraz jest tylko możliwość wybrania od 0.25 do 4 bez możliwości edycji i nie mogę wybrać czcionki NX np iso_font lub ideas_iso. NX nie widzi ich jak i pozostałych.
To jest stara wersja notatki i jak widać na obrazku wybrana czcionka nx'a i wysokość tekstu 0.75 ale zmieniona jest na 0.7 i 0.9

To jest stara wersja notatki i jak widać na obrazku wybrana czcionka nx'a i wysokość tekstu 0.75 ale zmieniona jest na 0.7 i 0.9

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Czy czcionki są zainstalowane w systemie i znajdują się w folderze C:\Windows\Fonts?
Jeśli nie, możesz dodać zmienną środowiskową o nazwie UGII_CHARACTER_FONT_DIR i wartości podanej jako ścieżka dostępu do folderu z czcionkami.
Co do rozmiarów - możesz dodać własne skale według uznania w Customer Defaults:
Zmiany obowiązują po ponownym uruchomieniu NX.
Jeśli nie, możesz dodać zmienną środowiskową o nazwie UGII_CHARACTER_FONT_DIR i wartości podanej jako ścieżka dostępu do folderu z czcionkami.
Co do rozmiarów - możesz dodać własne skale według uznania w Customer Defaults:

Zmiany obowiązują po ponownym uruchomieniu NX.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Dzięki, skala rozmiarów ustawiona 
Co do czcionki to chodzi mi o te z NX i nie wiem co jest grane, NX ich nie widzi.
Mam ustawione w NX jak na zdjęciu poniżej
Ustawiłem też tak jak pisałeś, nie wiem czy o to chodzi
W wersji 1953 zaczytuje bez problem nawet jak nie miałem dodanego wpisu do zmiennych środowiskowych
Ta wersja ich nie widzi

Co do czcionki to chodzi mi o te z NX i nie wiem co jest grane, NX ich nie widzi.
Mam ustawione w NX jak na zdjęciu poniżej

Ustawiłem też tak jak pisałeś, nie wiem czy o to chodzi

W wersji 1953 zaczytuje bez problem nawet jak nie miałem dodanego wpisu do zmiennych środowiskowych

Ta wersja ich nie widzi

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W nowej notatce nie można standardowo wyświetlić czcionek NX używanych w poprzednich wersjach.
...jeśli chcesz ich użyć np. do grawerki w NX CAM, wstawia się tak:
https://www.nxcad.pl/nx-cad/nowa-notatk ... zcionek-nx
...jeśli chcesz ich użyć np. do grawerki w NX CAM, wstawia się tak:
https://www.nxcad.pl/nx-cad/nowa-notatk ... zcionek-nx