Nowy styroploter

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
RossiQ
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2013, 22:13
Lokalizacja: Bytom

Nowy styroploter

#1

Post napisał: RossiQ » 18 maja 2020, 07:39

Witam zamierzam zbudować nowy styroploter. Poprzedni zawierał dużo błędów i był oparty na dziwnym sterowniku mm2001 było on głownie do wycinania skrzydeł samolotów RC. Teraz zamierzam zbudować nowy i będzie służył do wycinania liter. Chce aby był oparty na programie Mach3 bo chce się go porostu nauczyć i zaprzyjaźnić :) Będą tu 4 silniki po 2 na każdą oś do 3A w zupełności wystarczy. Teraz pytania.

1. Podpięcie 2 silników do jednej osi będzie działać normalnie czy mogą pojawić się problemy? Rozumiem, że obydwa silniki na danej osi muszą być zamontowane w taki sam sposób aby kręciły się w taką samą stronę, a może da się coś zrobić aby jeden kręcił się odwrotnie?

2. Czy używając 2 silników na jedną oś można zrobić tak aby wycinać figury stożkowe ?? Jeden obrysowuje większy kształt, drugi robi go mniejszego.

3. Rysowanie. Projektuje wszystko w Corelu potem chce to wsadzić do Mach3 rozumiem, że mach3 obsługuje gcode. Jak program użyć pomiędzy Corelem a mach3 ? Trzeba pamiętać że eksport na dxf w Corelu nie zawsze daje pożądany efekt bo nie najlepiej radzi sobie z krzywymi .




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1251
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Nowy styroploter

#2

Post napisał: zibi » 18 maja 2020, 07:56

Kolego, przejrzyj istniejące już projekty, wybierz kilka i na ich podstawie rozpoczniemy dyskusję.
Z twoich pytań wynika, że nie wiesz jak przebiega sterowanie silnikiem krokowym. Każdy kto podłączał silnik wie, że ma przynajmniej dwie cewki sterowane a każda cewka dwa końce. Jeśli zamienisz zasilanie cewki, koniec z początkiem to silnik zmieni kierunek. Można też to zrobić programowo w programie sterującym.
Co rozumiesz przez: dwa silniki na oś? Bo ja tyle, że przy każdej prowadnicy będzie śruba lub pasek napędzany własnym silnikiem aby zniwelować przekoszenia dużej bramy. Jak więc chcesz wycinać figury stożkowe? Zamierzasz budować maszynę z uchylnymi osiami?
O programie CAM nie będę się rozpisywał bo daleka droga przed tobą od CORELA do programu, w którym modeluje się model 3D, potem go obrabia i frezuje lub wycina.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
RossiQ
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2013, 22:13
Lokalizacja: Bytom

Re: Nowy styroploter

#3

Post napisał: RossiQ » 18 maja 2020, 12:51

Co do kierunku zorientowałem się jak to napisałem :)
Co do stożków to konstrukcja będzie taka że będzie osobno oś x1 i y1 oraz osie x2 i y2 tylko czy da sie to ogarność w sterowniku i mach3
Jeśli mamy dwie niezależne "wieże" to jedna może iść szybciej i rysować większy element a druga wolniej i mniejszy tak powstanie figura stożkowa np. profil skrzydła samolotu.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nowy styroploter

#4

Post napisał: tuxcnc » 18 maja 2020, 19:03

RossiQ pisze:
18 maja 2020, 12:51
Co do stożków to konstrukcja będzie taka że będzie osobno oś x1 i y1 oraz osie x2 i y2 tylko czy da sie to ogarność w sterowniku i mach3
Jeśli mamy dwie niezależne "wieże" to jedna może iść szybciej i rysować większy element a druga wolniej i mniejszy tak powstanie figura stożkowa np. profil skrzydła samolotu.
Nie wiem ile osi obsługuje Mach, ale bym się nie zdziwił jeśli dziewięć albo dwanaście, więc to nie tutaj jest problem.
Problemem jest program CAM, który będzie tworzył odpowiedni g-kod z odpowiednio przygotowanego rysunku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”