Nowy dział na forum.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Re: Nowy dział na forum.

Post napisał: emsc » 09 lut 2021, 01:36

A mnie martwi to, że najbardziej atrakcyjny i wartościowy dział na tym forum, czyli giełda, nie ma się najlepiej :lol:

Wydaje mi się, że to forum przekroczyło już swój Rubikon. Prawie wszystko co miało być poruszone i napisane zostało poruszone i napisane. Reszta wiedzy jest "w chronionych zasobach". Praktycznie dominują proste powtarzające się pytania ludzi którzy są tu od "wczoraj". Typowe. I nawet by tych pytań nie zadawali, gdyby zadali sobie trud przeszukania starszych tematów albo nie byli leniami i użyli google. Też typowe.
Stąd jedyne co się jakoś toczy to towarzyskie rozmowy o niczym, między ludźmi którzy tu się zasiedzieli, albo mają ze sobą inne problemy :)
Jednym słowem - forum jest już w fazie schyłkowej. Elektroda przeszła to kilkanaście lat temu, bo była wyżej cywilizacyjnie więc i wcześniej się skończyła. A skończyła się całkowicie. I jedyne co tam jest wartościowego to stare posty (o ile są wciąż aktualne) i zasoby serwisówek :lol:
Na marginesie, dla typów kontrolująco-dominujących z nadwrażliwym ego jest jeszcze jedno rozwiązanie: własne forum z własnymi zasadami. Taki forumowy sułtanat z władcą absolutnym i użytkownikami którzy dali się sprowadzić do poziomu eunuchów. Znam taki przypadek co najmniej jeden.
Tak czy owak, forum jako twór sztuczny, ale społeczny, przypominający akwarium albo Szuflandię, działa i żyje w takt (także a czasem przede wszystkim) emocjonalnych potrzeb użytkowników. I nie ma co liczyć, że może być inaczej. Sama popularność forum to już jest coś co się wcale nieczęsto zdarza i samo w sobie jest sukcesem, w rodzaju ewolucyjnego. Ale trzeba się też liczyć z tym, że zacznie obumierać i jest to nieuchronne. A kiedy tak się ostatecznie stanie, najbardziej przes..ne będą miały sieroty. Czyli ci którzy się tui ZANADTO zakorzenili. Jak ostatnie ryby w zarastającym bajorze, skazane na brak tlenu i siebie nawzajem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2021, 05:40

emsc pisze:
09 lut 2021, 01:36
Prawie wszystko co miało być poruszone i napisane zostało poruszone i napisane.
W dziewiętnastym wieku jeden gość powiedział, że nie należy spodziewać się wielu patentów, bo wszystko co miało być wymyślone już wymyślono ...
Nie jest tak jak piszesz, bo świat się zmienia. Staliśmy się bogatsi, wiele rzeczy jest łatwiej dostępnych w niższych cenach, ale też ludzie coś nowego ciągle wymyślają, powstają nowe konstrukcje, nowe oprogramowanie ...
Ale to tak trochę poza tematem.

emsc

Post napisał: emsc » 09 lut 2021, 07:20

Miałem na myśli to forum a nie całą ludzkość i jej naukę.
I kwestię zakresu poruszanych tematów a nie kwestię wszystkich możliwych tematów, szczególnie związanych z jakąkolwiek innowacyjnością.
W tematach związanych z forum, czegokolwiek co nie jest oklepane albo oczywiste, ze świecą TU szukać. I wcale nie dziwi.
Od 30 lat w takiej dajmy na to elektronice, WZGLĘDNIE nowych rzeczy zaistniało tyle, że być może nawet palców jednej ręki by mi starczyło. A dwóch rąk to już na pewno. A mechanika? :)
Dostępność technologii i jej jakość to kwestia modelu gospodarczego a nie postępu technicznego jako takiego. Osobiście tęsknię za różnorodnością i jakością lat 90-tych a nie obecnym ruinującym gospodarkę i przyrodę zalewem chłamu i dziadostwa w cenie poniżej kosztów przesyłki. To samo z jakością kształcenia i wykształcenia. Światełko w tunelu odjeżdża. Obecne nowości to pseudonowości. Kolejne aplikacje znanych od dawna lub bardzo dawna rozwiązań, generowane po to, żeby upchnąć na rynku cały ten nadmiarowy szmelc. Tak dziś wygląda "postęp".
Tak na marginesie, oczywiście.

andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: andrejch2 » 09 lut 2021, 07:52

Proponuje dodac obok guzika pomógł łapke w góre i łapkę w dół i będziemy wiedzieli co ktoś myśli o danym poscie :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 09 lut 2021, 08:11

andrejch2 pisze:Proponuje dodac obok guzika pomógł łapke w góre i łapkę w dół

I jeszcze serduszka w różnych kolorach. :)

andrejch2
Posty w temacie: 2

Post napisał: andrejch2 » 09 lut 2021, 08:25

o i to jest mysl :)

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Avalyah » 09 lut 2021, 10:21

Idąc tym tokiem to te łapki też powinny być w różnych odcieniach, w końcu nie można faworyzować łapki jednego koloru od drugiego.
emsc pisze:Obecne nowości to pseudonowości

Za komuny to było, nie?
tuxcnc pisze:wiele rzeczy jest łatwiej dostępnych w niższych cenach

Dokładnie, szczególnie w hobby dotyczącym obróbki metalem mam wrażenie, że dzięki aliexpressowi czy banggoodowi sporo opcji stało się dostępne zwykłemu śmiertelnikowi. Może i gorsze niż niegdysiejsze wersje, ale też i cena adekwatna.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2021, 13:59

emsc pisze:
09 lut 2021, 07:20
Od 30 lat w takiej dajmy na to elektronice, WZGLĘDNIE nowych rzeczy zaistniało tyle, że być może nawet palców jednej ręki by mi starczyło. A dwóch rąk to już na pewno. A mechanika? :)
Dzisiaj dotarły silniki do mojej nowej frezarki https://www.aliexpress.com/item/1005001984491075.html
Pierwszy swój ploter, kilkanaście lat temu, zbudowałem na silniczkach ze stacji FDD i sterownikach ULN2803, bo nic lepszego nie było dostępne w akceptowalnym budżecie.
I to właściwie cały komentarz na ten temat, bo czym się różni STM32 albo ESP32 od 80C51 tłumaczyć Ci nie będę.
Wracając do silników, przyszły bez instrukcji i oprogramowania do tuningu, więc choćby o tym można sobie na forum porozmawiać.
Proponuję zakończyć ten offtopic, bo do niczego on nie prowadzi, no chyba że na manowce ...

emsc

Post napisał: emsc » 09 lut 2021, 15:16

Avalyah pisze:
09 lut 2021, 10:21
Za komuny to było, nie?
Lata 90-te to już nie "za komuny". Poza tym pisząc o elektronice mam na myśli elektronikę a nie socjalistyczną pseudoelektronikę wytwarzaną przez pseudoprzemysł. Ze sprzętu produkowanego w demoludach mam jeszcze chyba tylko gdzieś na strychu kolekcjonerski V640 i dekady pomiarowe. Reszta to był bezużyteczny chłam którego się dawno pozbyłem na różne sposoby.

Procesor arm 32-bitowy od 8051 rożni się ilościowo a nie jakościowo. Postęp jest ekonomiczny i dla mnie to nie jest żadna "nowość". W czasach 8051 i wcześniejszych na procesorach budowano systemy znakomite i niezawodne. Dziś ciężko znaleźć sprzęt klasy średniej nie mówiąc już o powszechnego użytku, w który nie byłoby błędów, czasami wręcz dyskwalifikujących.
Poza tym procesory to nie elektronika stricte. Elektronika jest tam gdzie konstruktor musi mieć wiedzę elektroniczną a nie tylko potrafić podłączyć programator i zasilanie. Między elektroniką a bawieniem się jednoukładowcami i tym co się do nich da podpiąć jest bezgraniczna przepaść wiedzy.

kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kuba1im » 09 lut 2021, 15:34

Odpowiadając w ten sposób emsc można napisać, że nic nie jest elektroniką: niebieski kryształ i cała technologia blu-ray, tranzystory złożone z kilku atomów, układy tworzone w technologi pojedynczych nm, czy nawet płytki wielowarstwowe, telefony komórkowe, które mają lepsze podzespoły osiągi i możliwości niż komputery z lat 90. Tv ciekłokrystaliczne czy LED, światłowody i mógłbym tak jeszcze dlugo. To nie jest elektronika. Dla Ciebie pewnie elektronika to jedynie ta analogowa.
Dodam, że nawet programowanie (nie takie jak na informatyce) jest częścią elektroniki. I też się bardzo rozwinęło. Uczyłem się assemblera na 8051 teraz już można świetnie programować urządzenia w C++.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”