Nowe zajecie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 09 wrz 2007, 17:45

jasiu... pisze:W tej branży (jak i w wielu innych) nie liczy się nowy producent. Tu wszyscy się znają i nawzajem sobie podrzucają robotę, jeden gwarantując za drugiego. Wejść w ten układ, żeby znaleźć opłacalną robotę jest trudno, a poza tym kopalnia może zapłacić ci np. węglem, do odbioru w Gliwicach. Tak też się zdarza. I jeszcze jedno - wcale nie chodzi o najniższą cenę. Najważniejsza jest wiarygodność, doświadczenie, opinia na rynku, no i może jeszcze coś. Ale co to powiedzmy, że nie wiem. To tak, jak w każdej innej branży. Posiadanie najnowszego sprzętu do budowy dróg nie oznacza, że masz jakiekolwiek szanse wygrać przetarg na kawałek autostrady, czy nawet na ulicę w powiatowym miasteczku.
aby udowodnic ze produkuje sie na danym poziomie nalezy posiadac taka czy inna norme ISO.
jednak posiadanie normy nie gwaratuje lawiny zamowien bo jak kolega napisal i tak uklady i ukladziki sa najwazniejsze.

POZDRAWIAM

Tagi:

Autor tematu
baton
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Post napisał: baton » 09 wrz 2007, 21:54

jednak posiadanie normy nie gwaratuje lawiny zamowien bo jak kolega napisal i tak uklady i ukladziki sa najwazniejsze.
Z tym to nie ma problemu... :wink:

Przy okazji: Jakie sa szanse na zdobycie zagranicznych kontrahantow? Niemcy, Anglia, etc? Glownym atutem wydaje sie oczywiscie cena...
i obawiam się że w rok raczej się nie staniesz doświadczonym fachowcem - bez urazy nie mam zamiaru deprecjonować Twoich możliwości ! . tylko że nawet jak by ktoś miał wielkie chęci żeby Cię nauczyć to i tak musisz swoje noże połamać , wiertła popalić , itp . musi być suma doświadczeń - pamiętam jak kończyłem szkołę zawodową ( 3 lata ) i myślałem że wiem wiele , szybko dowiedziałem się że jestem w błędzie !
No i ja sie z tym zgadzam... przewage mam moze taka ze jak Ty konczyles szkole zawodowa to internet nie byl jeszcze takim poteznym medium, tak przydatnym w podnoszeniu kwalifikacji, zdobywaniu wiedzy, kontaktow etc...

Ponadto caly park maszynowy, narzedzia, fachowcow, etc. bede mial 'pod reka' non-stop... nie liczac internetu, no i oczywiscie tego szanownego forum :grin:

Z moich niewielkich doswiadczen moge wysnuc wniosek, ze wszelaka wiedze najefektywniej zdobywa sie poprzez bardzo intensywna praktyke... Po 4 latach studiowania budownictwa wydaje mi sie ze wiem o budowie domu niewiele wiecej niz niejeden murarz... Natomiast wiedza z materii finansow bije na glowe moich kolegow ktorzy pokonczyli Akademie Ekonomiczna (inwestuje na gieldach, interesuje sie finansami, gospodarka, etc.)
bróbką zajmowałem się przez lat 25 - cały czas w utrzymaniu ruchu ( pojedyncze szt . )
PW nie dzialaja, wiec pozwole sobie zadac pytanie tutaj: Jaka firma - jesli to nie tajemnica? Ja mam duzo wspolnego z obecnym krakowskim Mittalem...
co KONKRETNIE chcesz produkować, bo bez odpowiedzi na to pyatnei nie sposób dokonać wyboru właściwej maszyny CNC.
Glownie sruby wytrzymalosciowe i nakretki wg. dostarczonych rysunkow, wkrety, sworznie, podkladki, czesci zamienne do urzadzen mechanicznych, specjalne niestandardowe elementy o podwyzszonej klasie wytrzymalosci...

Generalnie to co sie najbardziej oplaca i mozna na tym najlepiej zarobic...

jasiu..., dziekuje za bardzo ciekawa wypowiedz, a najbardzie za to:
A tak w ogóle to wszystkiego najlepszego. Przemyśl, policz i próbuj. Jak masz łeb, to może ci się udać.
Uda mi sie na pewno!! :mrgreen:

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 09 wrz 2007, 22:25

baton pisze:Z tym to nie ma problemu...
nie masz problemu z norma ISO czy zamowieniami?

opymizm masz ogromny. ale wez rowniez realia pod uwage. dzisiaj internet ma praktycznie kazdy. nie porownuj sie do swoich kolegow tylko do ludzi ktorzy sa juz na rynku w temacie kawalek czasu bo taryfy ulgowej nikt ci nie da.
nauke chyba kazdego fachu mozna porownac do nauki jezyka obcego. zalapiesz pare slow i troche gramatyki i myslisz jak duzo wiesz, ale im glebiej w las tym wiecej drzew i po jakims czasie widzisz ile jeszcze nie wiesz.

rowniez zycze ci jak najwiecej sukcesow w nowym fachu.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 09 wrz 2007, 22:43

o jeeeezzzzzzzuuuuuuuu...
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 09 wrz 2007, 22:44

witam !! słucham Cię - mój synu ! :lol: . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 09 wrz 2007, 22:56

pukury pisze:witam !! słucham Cię - mój synu ! :lol: . pozdrawiam !!
witam drogi ojcze! z radością donoszę, że w ciągu piętnastu minut które minęło od mojego ostatniego posta nauczyłem się budować autostrady i stadiony - niezbędną wiedzę bez problemu znalazłem w internecie :twisted:
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kostner » 09 wrz 2007, 23:45

Jezeli wiedze na temat gieldy gospodarki finansoow bla bla bla zdobywales w podobny sposoob jak chcesz sie nauczyc obrobki skrawaniem to lepiej nie ruszaj kontraktoow ani opcji !!

Nie bierzesz pod uwage ze te najbardziej oplacalne elementy sa wykonywane z drogich trudnoobrabialnych badz ulepszanych w kilku procesach materialoow.

Co do kontraktoow z NIemiec takich warsztacikoow jak tweooj jest tutaj od cholery i nie moga sie opedzic od roboty ale termin wykonania i odbior gotowego detalu jest praktycznie natychmiastowy - jak chcesz tego dokonac bedac 1000 km od zleceniodawcy ?? A jezeli chodzi o te twoje hiper oplacalne rzeczy to jezeli niemiec bedzie chcial z toba wspolpracowac to przyleci obejrzec twoj warsztat - zobaczy maszyny wysmieje cie i poleci spowrotem :) Takie sa realia tej branzy.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
baton

Post napisał: baton » 10 wrz 2007, 00:06

lepiej nie ruszaj kontraktoow ani opcji !!
Uzywajac ostrej retoryki moglbym napisac, ze zaczynalem gre na futuresach zanim Ty wymowiles poprawnie slowo forex, ale co mi tam: co wiem i potrafie to moje... :razz:
to przyleci obejrzec twoj warsztat - zobaczy maszyny wysmieje cie i poleci spowrotem Takie sa realia tej branzy.
No to jest droche deprymujace, ale czy maszyny to bardzo znaczacy element sukcesu?

Czy bardzo dobry fachowiec z tokarka firmy TRENS (np. SN 50 C) stoi na przegranej pozycji z osoba pracujaca na jakiejs super maszynie CNC? Oczywisice biorac pod uwage serie produkcji kilku, kilkunastu sztuk...

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 10 wrz 2007, 00:25

baton,
- co znaczy slowo "futuresach" ?
- czytam to co piszesz i tak naprawde to teraz mam watpliwosci czy chcesz sie cos dowiedziec czy pochwalic ze masz przejac warsztat?
POZDRAWIAM

Autor tematu
baton

Post napisał: baton » 10 wrz 2007, 05:22

- co znaczy slowo "futuresach" ?
Kontrakty terminowe (potocznie), ale to calkowity OT...
- czytam to co piszesz i tak naprawde to teraz mam watpliwosci czy chcesz sie cos dowiedziec czy pochwalic ze masz przejac warsztat?
No tego to chyba po moich wypowiedziach nie mozna mi zarzucic... :sad:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”