Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#1

Post napisał: szkop » 01 wrz 2023, 22:24

Cześć.

Taka sytuacja. Rysuje sobie w solidzie sześciokąt, zapisuję w DXF (jak zawsze), po czym otwieram to w CAMie PIKO i sześciokąta nie ma. Próbowałem zmieniać różne opcje przy imporcie do CAM, ale bez skutku ? Błąd PIKO czy coś źle robię ? Nigdy nie miałem takiego problemu żeby PIKO Cam czegoś "nie widział".
Obrazek
Obrazek



Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#2

Post napisał: cosimo » 02 wrz 2023, 08:28

Możesz dać w załączniku ten DXF?


Autor tematu
szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#3

Post napisał: szkop » 02 wrz 2023, 10:58

Jasne.

W solidzie rysuję w .dft i potem zapisuję jako .dxf W innych programach/przeglądarkach jest ok.
Załączniki
Płyta mokty chińczyk.dxf
(184.1 KiB) Pobrany 56 razy
Płyta mokty chińczyk.dft
(262.5 KiB) Pobrany 59 razy

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#4

Post napisał: cosimo » 02 wrz 2023, 12:56

Te sześciokąty, to elementy typu "block" czyli zestaw geometrii z biblioteki traktowany jako całość. Piko tego nie obsługuje, dlatego przed zapisem DXF na potrzeby Piko trzeba bloki rozbić. Nie wiem jak to jest u w twoim programie, ale np. w LibreCad zaznacza się blok i klika w ikonkę "explode".
Załączniki
Płyta mokty chińczyk_explode_blocks.dxf
(54.78 KiB) Pobrany 50 razy


Autor tematu
szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#5

Post napisał: szkop » 02 wrz 2023, 19:25

Ok. Dzięki za odpowiedź. Poszukam


Autor tematu
szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#6

Post napisał: szkop » 03 wrz 2023, 07:54

W solid edge 2D opcji takiej nie znalazlem, może inaczej się to nazywa, ale wystarczy to z prostych po tym samym śladzie zrobić i jest wszystko ok i zajmuje chwilę. Czyli temat zamknięty:)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 8184
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#7

Post napisał: tuxcnc » 03 wrz 2023, 09:16

szkop pisze:
03 wrz 2023, 07:54
Czyli temat zamknięty:)
Na pewno nie.
Jak masz jeden albo kilka sześciokątów, to możesz sobie kombinować, na przykład narysować jeden bok i go obracać względem środka okręgu.
Ale jak będziesz miał sto sześciokątów, albo bardziej skomplikowanych figur, to zrozumiesz dlaczego warto znaleźć tę funkcję do rozbijania bloków...
Nawiasem mówiąc, ta funkcja służy też do innych celów, na przykład w figurze rozbitej możesz usunąć jakiś bok i dorysować co Ci będzie potrzebne, a w bloku tego nie zrobisz...


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 174
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#8

Post napisał: kamiennik » 03 wrz 2023, 14:39

szkop, solida już dawno nie używam ale szukaj ungroup lub też unblock, było to pod zakładką Blocks.


potek74
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 124
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#9

Post napisał: potek74 » 03 wrz 2023, 21:24

Płyta mokty chińczyk corel.dxf
(202.85 KiB) Pobrany 65 razy
Przepuściłem ten plik przez corela wersja 2021se i po zapisaniu do dxf, piko cnc pięknie go widzi.
Pozdrawiam


Autor tematu
szkop
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 03 kwie 2022, 11:04

Re: Nie widzi sześciokąta z DXF w CAM

#10

Post napisał: szkop » 05 wrz 2023, 21:07

tuxcnc - racja
kamiennik pisze:
03 wrz 2023, 14:39
szkop, solida już dawno nie używam ale szukaj ungroup lub też unblock, było to pod zakładką Blocks.
Jest. Dzięki Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”