Nie pełny rysunek

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
sivven1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 07 lut 2018, 19:07

Nie pełny rysunek

#1

Post napisał: sivven1 » 07 lut 2018, 19:38

Witam mam taki problem mianowicie narysowałem element w auto cadzie w formacie .dfx później plik wrzuciłem do lazycama żeby go z konwertować na g-code(w lazycam wygląda jeszcze normalnie).Konwertuje plik .tap lecz gdy chce odtworzyć plik w machu 3 to niektóre linie ciecia się gubią. Ma ktoś może pomysł jak to naprawić lub co po zmieniać żeby to jakoś zafunkcjonowało, nie ukrywam ze jestem zielony w tym temacie z góry dziękuje.




Autor tematu
sivven1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 07 lut 2018, 19:07

Re: Nie pełny rysunek

#2

Post napisał: sivven1 » 11 lut 2018, 14:38

Witam doszedł do tego kolejny błąd mianowicie jak chce uruchomić u siebie w firmie (stigal cnc ) to wyskakuje mi :
błąd lini 3 n30 g91.1

tutaj cały program :
N10 (File Name = ARJD on Wednesday, February 07, 2018)
N20 (Default Mill Post)
N30 G91.1
N40 G0 Z1.0000
N50 M3
N60 X10.8273 Y19.8980
N70 Z0.1000
N80 G1 X12.3664 Z0.0000 F60.00
N90 X11.2275 Y21.4976
N100 X10.8273 Y19.8980
N110 G0 Z1.0000
N120 X10.0885 Y21.6821
N130 Z0.1000
N140 G1 X7.1026 Y15.4376 Z0.0000
N150 X9.4421
N160 X10.7042 Y18.6368
N170 X12.2433
N180 X13.3515 Y15.3760
N190 X15.7525
N200 X12.7358 Y22.2051
N210 X10.7042
N220 X10.0885 Y21.6821
N230 G0 Z1.0000
N240 X17.2301 Y22.6665
N250 Z0.1000
N260 G1 X15.9065 Y24.6660 Z0.0000
N270 X22.9865 Y25.2197
N280 Y20.6363
N290 X20.5239
N300 X23.5406 Y15.0377
N310 X21.1088
N320 X18.9540 Y19.1289
N330 Y15.0992
N340 X17.2301
N350 Y22.6665
N360 G0 Z1.0000
N370 X19.3849 Y23.2202
N380 Z0.1000
N390 G1 X21.4166 Y24.0200 Z0.0000
N400 X21.7860 Y23.2202
N410 X20.2161 Y21.6821
N420 X19.3849 Y23.2202
N430 G0 Z1.0000
N440 X25.4183 Y25.0967
N450 Z0.1000
N460 G1 X31.8520 Y25.4658 Z0.0000
N470 X35.0226 Y20.5132
N480 X31.6980 Y14.8839
N490 X25.4183
N500 Y25.0967
N510


ma ktoś pomysł jak to naprawić ?

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1258
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie pełny rysunek

#3

Post napisał: Petroholic » 11 lut 2018, 15:34

wywal G91.1 pewnie sterownik tego nie obsługuje... zamiast G91.1 daj G91 jeśli program idzie przyrostowo... i sprawdz po zmianie żeby nie było małego bum :(

żeby tego uniknąć w przyszłości ustaw postprocesor w lazycam żeby działał na współrzędnych absolutnych nie przyrostowych... (G90)
Frezowanie CNC w dobrej cenie - 1000x800x220

0-793-977-827 Lublin
petroholic@wp.pl (z dopiskiem CNC w temacie bo zginie w tonie spamu) :D


Autor tematu
sivven1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 07 lut 2018, 19:07

Re: Nie pełny rysunek

#4

Post napisał: sivven1 » 12 lut 2018, 19:43

zadziałało tylko teraz z mojego elementu zrobiło sie coś takiego
Obrazek

a oryginalnie ma być tak
Obrazek

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1258
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie pełny rysunek

#5

Post napisał: Petroholic » 12 lut 2018, 19:55

to jest element z kodu tego co był na początku? u mnie to jakoś inaczej wygląda... coś lazycam chyba krzaczy...

może spróbuj wygenerować kod ESTLCam?
Frezowanie CNC w dobrej cenie - 1000x800x220

0-793-977-827 Lublin
petroholic@wp.pl (z dopiskiem CNC w temacie bo zginie w tonie spamu) :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”