Nie działa sterowanie Mach3

Problem z uruchomieniem frezarki DIY

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Nie działa sterowanie Mach3

#1

Post napisał: daniel89 » 31 lip 2020, 07:59

Witam,
Po dłuższym czasie udało mi się złożyć frezarkę. Próba uruchomienia jednak nie poszła dobrze. Program mach3 wgrany na komputer. Ustawione wszystko jak i podłączone według tego filmiku : . Strzałki na klawiaturze nie reagują. Dwa silniki gorące po czasie a jeden zimny. Złącze LPT (Parellel Port) ustawione na 0x378 . Napięcia na płytce sterującej jak na filmiku są , diody wskazują +12V oraz z komputera przez usb +5V . Na driverze silnika na pinie EN (enable) jest 0V a powinno być pewnie +5V. Poza tym na DIR czy PUL na jednym driverze od osi Z jest +4,7V a na innym 0V . Diagnostyka w Mach3 nie wskazuje żadnej reakcji na krańcówki.
Jak to zbadać co jest nie tak , proszę o pomoc



Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#2

Post napisał: KamelM » 31 lip 2020, 09:40

Zobacz w menadżerze urządzeń, czy lpt masz faktycznie pod tym adresem.

Potem moze zobacz, czy krancowki i estop sa dobrze podpiete- pomierzyc napiecia, potem sprawdzic, czy program reaguje i sa odpowiednio ustawione (high/low level).

Akurat dla sterownika krokowców zazwyczaj EN ma byc zero- zobacz sobie co sie stanie jak dasz te 5V.

Zrób zdjęcie jak masz ustawione zworki na sterownikach krokowców. Wszystkie sterowniki takie same? Na jaki prąd masz silniki? Teoretycznie podłączone do zasilania działają- więc silnik mógłby sie grzać, ale czemu tylko 2 z 3.


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#3

Post napisał: daniel89 » 31 lip 2020, 11:42

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wszedzie jest tak:
2 i 4 - on , reszta off - czyli zabezpieczenie na 3,3 Ampera

Obrazek

nie wiem co mam wiecej sprawdzić ?
W BIOS mam 0x378 ECP+EPP
W mach też wybrany 0x378
jak by czytało przyciski to by pewnie w diagnostic coś się pokazało, ale to jak by nie trybiło

sterownik taki :

Nie wiem czemu 2 z 3 się grzeją. Trzy silniki są tak samo podpięte. Zasilanie na sterownikach jest - palą się dwie diody na czerwono.

Wciskam E-stop i nic nie ma reakcji w programie mach3.

Dodane 1 godzina 20 minuty 27 sekundy:
według dokumentacji to tam jest przy EN - optodioda z rezystorem , wiec powinien raczej byc tam +5V . Nie wiem jeszcze co ten board do mach3 wystawia. pin 14 port 1 . No ale i tak co mi to da ? Może jakieś sugestie jak sprawdzić lub co wykluczyć by to przez ten program mach3 zadziałalo ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5254
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#4

Post napisał: adam Fx » 31 lip 2020, 19:09

1- jaki Windows? ... 7 64bit nie obsługuje sterownika LPT

tu nagrałem jak sprawdzić komunikacje https://youtu.be/Zwi45bMltB4

dlaczego 1 silnik zimny? wszystkie powinny być na tzw. "hamulcu" nie jest tam aktywne enable przypadkiem dla tej osi (najlepiej go nie podłączać -ENA)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 55
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#5

Post napisał: giloman » 31 lip 2020, 20:06

daniel89 pisze:W BIOS mam 0x378 ECP+EPP
W mach też wybrany 0x378
O ile pamiętam to w Windows też się ustawia. Może zamień silniki i później zamień drivery miejscami. Sprawdź wtedy czy zamienione silniki się grzeją/trzymają. Wyeliminujesz uszkodzenie driverów lub błąd w połączeniach. Mam trochę inną płytę, ale pamiętam że miałem tam problem z połączeniem zasilania na wyjściu (coś było z plusem i minusem na wejściu na drivery- tylko ja miałem serwa). Zaraz podejdę jak mam płytę to zrobię Ci foto.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7451
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#6

Post napisał: bartuss1 » 31 lip 2020, 20:09

Jaki windows? Tak jak Adas pisze.


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#7

Post napisał: daniel89 » 31 lip 2020, 21:16

Windows jest w wersji 8 x64 . Tak sprawdzałem to co Adas nagrał i nie wystawia mi na pinie 13 nic tak jak by to złącze LPT nie trybiło .

Sprawdziłem też co jest na EN (enable) na osi X i jest 0V tak samo jak na pozostałych.

Jak włacze zakładkę diagnostyka to też nic tam nie pokazuje że coś aktywne, tylko enable 1 jak ustawiłem by było aktywne w ports and pins. Na screenie to pokazałem wyżej.

Podmieniłem silniki i tak jak by oś Y blokuje a oś Z i X nie trybią bo nie czuję siły trzymającej na śrubach - jeśli to jest wyznacznikiem działania.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, 21:43 przez daniel89, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7451
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#8

Post napisał: bartuss1 » 31 lip 2020, 21:32

może ptaszkami sie pobaw, w machu znaczy sie a nie tymi majtkowymi hehe


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#9

Post napisał: daniel89 » 31 lip 2020, 21:44

Tak bawiłem się ptaszkami, zmieniałem z Low na Hgh i odwrotnie i nic to nie dawało. Jak na złączu LPT nie wystawia sygnałów jak powinno to trudno co kolwiek ptaszkami ogarnąc pewnie xd .

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7451
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#10

Post napisał: bartuss1 » 31 lip 2020, 22:21

a moze zrób test portu lpt? w katalogu macha jest taki podprogramik pulser czy jakos tak. Puśc testowanie portu i zobacz co sie pokazuje, jak krzaki na maxa to zapomnij ze to bedzie dzialać poprawnie.
a jeszcze jedna sprawa
czy w zakladce z ustawieniami pinów dla silników ustawiłes dla tych silników port?
jesli korzstamy z portu np 1 o adresie 0x378
i teraz zakladka z silnikami mamy piny 23 45 67 a po prawje stronie zakładka z portem 1 czyli step1 dir1, masz to?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”