Nie działa sterowanie Mach3

Problem z uruchomieniem frezarki DIY

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5154
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#11

Post napisał: adam Fx » 01 sie 2020, 00:34

na ale chwila
daniel89 pisze:Windows jest w wersji 8 x64
od kiedy Mach3 na LPT chodzi na win wyższym niż 7 32bit ?.... marnujesz czas

Dodane 2 minuty 34 sekundy:
tu są wymagania https://www.ebmia.pl/oprogramowanie-cnc ... ratis.html


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#12

Post napisał: daniel89 » 02 sie 2020, 13:07

Tak racja na windows 7 32-bity chodzi maszyna. silnik osi x był źle podpięty zamienione dwa przewody teraz działa.
Pojawił się inny problem bicie śruby na osi X . Pozostałe dwie z dużą prędkością nie ma tragedii pracują znośnie jak na amatorską maszynkę do zabawy, ale śruba na osi X to jakieś nieporozumienie . Ręcznie kręcę i czuję jej bicie. Jest to śruba kulowa 1605 bodajże z chin i długość 0,5 metra. Muszą chyba ją zdemontować i zobaczyć o co chodzi.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5154
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#13

Post napisał: adam Fx » 02 sie 2020, 17:56

no widzisz :D
daniel89 pisze:Muszą chyba ją zdemontować i zobaczyć o co chodzi.
albo źle zatoczona albo krzywa (w transporcie np.)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Nie działa sterowanie Mach3

#14

Post napisał: daniel89 » 02 sie 2020, 19:38

pewnie tak . Nie mam jak tego sprawdzić czujnikami. Łopatologicznie do równej poziomicy jedynie jako odwzorowanie to taką delikatną sinusoidę na milimetrze dosłownie widać. Na stole znowu końcówka jak by odchylona na 2mm dosłownie - ale może i stół krzywy xd .
Gdzie można w Polsce taką na 550mm obtoczoną pod bloki bk/bf 12 dostać za rozsądną cenę ?
Łożyska patrzyłem to jedno delikatny luz podmieniłem ale to nic nie dało dalej bicie. Raczej nie sprzęgło bo dwa takie same pozostałe mam i bez zarzutu działają i to w jednej paczce przyszło. Eh , ciekawe czy tylko ja takie szczęście mam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”