Kol. Pitsa - ten zapis do DXF w Inkscape to porażka! Nie dość, że wszystko zapisywane jest w calach (obraz jest gigantyczny), to jeszcze wszystkie krzywie upraszcza do nieforemnych wieloboków.
Sprawdź plik nesting.dxf kolegi, który włączył się do wątku. Po wczytaniu jego wymiary są dokładnie takie, jakie podaje w poście. Stąd na nim bazowałem. Żebyś sprawdził, czy wymiary są zachowane: litera T ma wymiary po wczytaniu (około) 51x41,5 mm.
Na moich zrzutach są wersje uproszczone obiektów, bo mam do dyspozycji tylko starego Celerona i inaczej obliczenia trwałyby długo (rzędu kilka minut każda wersja układu).
Kol. Cosmio - mam nadzieję, że nic nie wycieknie, bo słono zapłaciłem za tę bibliotekę

Panowie - jej Twórcy - pracowali na moje zlecenie...
Twój "ręczny" nesting jest super, ale mam wrażenie, że pomagałeś trochę obiektom. Szczególnie te łuki są poobracane o niewielkie (i to różne) kąty. Takich rzeczy moje funkcje nie biorą pod uwagę. Maksymalnie (najgęściej) obroty co 90 stopni. Im więcej obrotów - tym więcej danych wejściowych i tym dłuższe operacje nestingu.
Niech się wypowiedzą przedstawiciele DUŻYCH firm od nestingu. Jakie możliwości mają SIGMA-NEST i np. Wrykrys?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)