Napięcie paska w tytan 520 mtp.

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
jakub_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 03 cze 2020, 01:23

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#11

Post napisał: jakub_k » 01 lip 2020, 17:05

Dzięki za lekcje, naprawdę doceniam te rady.

Konik w trakcie podnoszenia - dobieram blaszki.
Z czujnikiem nie wiedziałem, doczytam i na pewno nie będę już tak szybko kręcił.

Niestety mam kolejne dwa problemy. Dziś podjąłem pierwszą próbę toczenia "na serio". Chciałem wytoczyć tulejkę o długości 43mm - stal zwykła, zakończonej gwintem M6. Tulejka okej, udało się osiągnąć wymagane wymiary, ale gwint mi niezbyt wyszedł. Nakrętka wchodzi, ale sam gwint jest dość poszarpany. Zły nóż? Zła technika?
2020-07-01 14.30.03.jpg

Do tego po godzinie toczenia pojawił się olej z przekładni na podstawie, szukam wycieku...



Tagi:


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#12

Post napisał: rdarek » 01 lip 2020, 17:15

jakub_k pisze:
01 lip 2020, 17:05
..... ale gwint mi niezbyt wyszedł. Nakrętka wchodzi, ale sam gwint jest dość poszarpany. Zły nóż? Zła technika?
2020-07-01 14.30.03.jpg


Do tego po godzinie toczenia pojawił się olej z przekładni na podstawie, szukam wycieku...
Czym robiłeś ten gwint? Jak nożem z fotki to ten nóż nie nadaje się do gwintów (szczególnie tak małych) jeszcze do tego jego kąt jak się nie mylę to 55 ° (calowe) a gwinty metryczne mają 60 ° . Do gwintów masz dedykowane płytki lub odpowiednio ostrzone noże ze stalki czy lutowane, technika również jest ważna.
Ponadto tak małe średnice rób narzynką będzie prościej.

Co do oleju z przekładni to się nie przejmuj :mrgreen: taki urok tych maszynek. Z zasady puszcza uszczelnieniem "labiryntowym" z przodu i/lub tyłu wrzeciona lub pod dźwigniami przełączania prędkości, ewentualnie pod uszczelką pokrywy i tak na sam koniec korkiem spustowym. dodatkowo podczas oliwienia supportu z pod niego również będzie Ci olej wyciekał. :wink:


Autor tematu
jakub_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 03 cze 2020, 01:23

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#13

Post napisał: jakub_k » 01 lip 2020, 17:27

Okej, faktycznie olej sączy się z tyłu wrzeciennika i trochę z pokrywy. Będę kontrolował stan na oczku i tyle. Mógłbyś mi też powiedzieć co tam lać? Rozumiem, że zasada jak w samochodach? Spuszczamy stary, lejemy nowy i nie mieszamy.

Wracam do toczenia nowej tulejki, zrobię na razie narzynką i popatrzę jeszcze co za noże dostałem w komplecie, nie wszystkie dałem radę zidentyfikować.
Dzięki.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#14

Post napisał: Avalyah » 01 lip 2020, 18:16

To raczej nie tulejka, tylko wałek - tuleja powinna mieć otwór przelotowy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#15

Post napisał: RomanJ4 » 01 lip 2020, 19:58

Nie wiemy jak duże doświadczenie ma Kolega w obróbce skrawaniem(zakładam niezbyt duże) więc może przyda się co nieco teorii w pigułce(jeśli Kolega nie czytał).. o nożach do gwintów też tam jest...
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
pozdrawiam,
Roman


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#16

Post napisał: rdarek » 01 lip 2020, 23:16

jakub_k pisze:
01 lip 2020, 17:27
Okej, faktycznie olej sączy się z tyłu wrzeciennika i trochę z pokrywy. Będę kontrolował stan na oczku i tyle. Mógłbyś mi też powiedzieć co tam lać?
Cóż to tak zaawansowana technologia, że .... :mrgreen:
Ja nalałem pierwszy z brzegu przekładniowy - chyba walał mi się parus ale jak wlejesz LAN też się nie obrazi :wink: - jak dasz za gęsty a zimą będzie niska temperatura w pomieszczeniu to mogą być kłopoty z rozruchem. Zbyt rzadki to dopiero dowiesz się którędy cieknie olej :mrgreen:

A poradnik kol. Romana to dobrze przestudiuj naprawdę bardzo przydatny.
Natomiast jak gdzieś trafisz taką książeczkę pod tytułem "poradnik tokarza" (Duduika) to nie zastanawiaj się tylko bierz.
W przypadku rozszerzenia wiedzy przydadzą się również inne poradniki tego typu, np. frezera itp.


Autor tematu
jakub_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 03 cze 2020, 01:23

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#17

Post napisał: jakub_k » 02 lip 2020, 01:49

Avalyah pisze:
01 lip 2020, 18:16
To raczej nie tulejka, tylko wałek - tuleja powinna mieć otwór przelotowy.
2020-07-02 01.13.26.jpg
Tulejka :wink:

RomanJ4 pisze:
01 lip 2020, 19:58
Nie wiemy jak duże doświadczenie ma Kolega w obróbce skrawaniem(zakładam niezbyt duże) więc może przyda się co nieco teorii w pigułce(jeśli Kolega nie czytał).. o nożach do gwintów też tam jest...
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
Doświadczenie z tokarką mam zerowe, ta tulejka to pierwsza wytoczona przeze mnie rzecz w życiu. Problem z czytaniem (szukaniem) jest taki, że na moim poziomie łatwo łyknąć jakąś bzdurę, dlatego bardzo dziękuję za te materiały - wtedy wiem że na pewno warto.
2020-07-02 01.42.14.jpg
Jeżeli dobrze przejrzałem (na razie pobieżnie) poradnik kolegi Romana, to nóż do gwintów to ten prawej? Jutro zrobię jeden gwint narzynką, drugi spróbowałbym wyciąć nożem.

Książki na pewno poszukam!
Serio dzięki!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#18

Post napisał: RomanJ4 » 02 lip 2020, 08:12

Tak to ten z prawej (SER1212H16), płytki skrawające wielkości 16ER, bez płytki podporowej,
Obrazek
Obrazek
Podczas nacinania gwintu stosuj smarowanie, np preparatem Terebor lub olejem lnianym,
( https://alle gro.pl/listing?string=terebor&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-com-1-1-0605 - skopiuj i wklej w pasek adresu, usuń spację w alle gro)
który poprawia spływ wióra z powierzchni natarcia, co skutkuje ładniejszym, mniej poszarpanym zwojem. Dosuw przy małych skokach - promieniowy, po nacięciu do właściwej głębokości popraw jeszcze jednym przejściem bez pogłębiania by wygładzić zwoje.

do poczytania
https://www.sandvik.coromant.com/siteco ... 20-031.pdf
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... fault.aspx
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... -shim.aspx
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... -tips.aspx
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... oting.aspx
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... tions.aspx
pozdrawiam,
Roman


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#19

Post napisał: rdarek » 02 lip 2020, 09:33

Jak byś chciał coś pooglądać to tutaj masz fajny kanał Pana Jacka



https://www.youtube.com/channel/UCjp4Hr ... FXK2M52ffQ


Autor tematu
jakub_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 03 cze 2020, 01:23

Re: Napięcie paska w tytan 520 mtp.

#20

Post napisał: jakub_k » 08 lip 2020, 19:05

Musiałem poczekać trochę na klucz oraz Terebor. Zanim jednak przystąpię do ponownego toczenia tulejki i gwintu chciałem skasować ostatni luz - na śrubie posuwu poprzecznego, ale te dwie śruby za cholerę nie chcą ruszyć!
Najprościej uderzyć młotkiem i coś zepsuć więc może lepiej najpierw warto się spytać:
2020-07-08 18.58.28.jpg
Żeby je najpierw odkręcić normalnie kręcę w lewo frontalną, jednocześnie przytrzymując tą drugą (dalej ode mnie)?
Czy faktycznie przywalić w nią młotkiem, czy jest jakiś inny sposób?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”