Napędzane narzedzia w g-code

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
andrzey520
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 107
Rejestracja: 28 cze 2011, 19:41
Lokalizacja: wp

Napędzane narzedzia w g-code

#1

Post napisał: andrzey520 » 07 lut 2015, 18:37

witam pracuje na tokarce ctx 310 eco z 2014 r na simensie 840d sl i mam takie pytanie jak ruszyć napędzane narzędzie w g code i czy da się ten program puścić w g code program jest z frezarki szef sie uparł żebym to zrobił z tego programu zawsze pisałem w shopturn i niebyło problemu z frezowanie ale na g code nie wiem jak to puścić.Jak ktoś by mógł pomóc przerobić program żebym mógł frezowaćc bym był wdzieczny

tutaj program:

T="FREZ6"
TC(1)
S1500 M3
G0 X-30 Y0
Z80
Z5
M8
G1 Z-4 F50
X-8 A-180
A-195
X-10
G0 Z5
A-100 X-30
G1 Z4
X-19
X-24
A-80
X-28
A-60
;DRUGA STRONA
G0 Z5
G0 X-30 A-180
G1 Z-4 F50
X-8 A-360
A-375
X-10
G0 Z5
A-280 X-30
G1 Z-4
X-19
X-24
A-260
X-28
A-240
M9
G0 Z 200
G0 G53 X0 Y 500
M30



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Napędzane narzedzia w g-code

#2

Post napisał: WZÓR » 08 lut 2015, 11:31

andrzey520 pisze:.... program jest z frezarki szef sie uparł żebym to zrobił z tego programu ...
Jak Twój szef jest taki mądry , to niech sam to zrobi. :neutral:

Mariusz.


Autor tematu
andrzey520
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 107
Rejestracja: 28 cze 2011, 19:41
Lokalizacja: wp

#3

Post napisał: andrzey520 » 08 lut 2015, 12:02

z przerobieniem bym sobie poradził bo trzeba tylko z na x zamienić ale nie wiem jak ruszyć obrót osia C . Na frezarce jest A i jak odpalićw g code napędzane narzędzie bo nie chce ruszyć jak jest tak

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 08 lut 2015, 12:44

Sprawdź G- kody.
U mnie na Haas jest cykl G112 , który załatwia ten problem.
W swoim sterowaniu powinieneś mieć podobny cykl.

Mariusz.


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#5

Post napisał: davish88 » 08 lut 2015, 13:38

Wydaje mi się, że musisz użyć SETMS(numer wrzeciona), czyli wybrać wrzeciono wiodące.

[ Dodano: 2015-02-08, 13:39 ]
http://www.m3.tuc.gr/EQUIPMENT/DMU50eco ... Manual.pdf


Godlech912
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 07 sty 2010, 20:17
Lokalizacja: Brodnica

#6

Post napisał: Godlech912 » 19 lut 2015, 22:17

Dokładnie po wywołaniu freza musisz podać na którym wrzecionie chcesz operować jeśli z osią C to powinno być SETMS(1). No i w tej 350 nie masz osi Y. Jeśli chcesz symultanicznuie puścić oś x, z i c to wpisz np. G1 X20 Z-50 C4=90. Powinno to chyba łyknąć. Podaj rysunek może coś wymyślimy. Też się dopiero uczę frezowania w Shopturnie i w gkodzie bo toczenie mam już opanowane.


Autor tematu
andrzey520
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 107
Rejestracja: 28 cze 2011, 19:41
Lokalizacja: wp

#7

Post napisał: andrzey520 » 01 mar 2015, 17:09

Temat już opanowany poradziłem sobie w shopturnie :) alkohol rozjaśnia umysł :D troche pokombinowalem i dalo sie to zrobic bez g code pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”